Kouvolan urheiluakatemia sai valtiolta 50 000 euroa kehittämisavustusta

Nainen leteissä istuu tuolilla kirjastohuoneessa. Ympärillä nuoria tyttöjä seisoo ja kuuntelee.

Rahoitusta käytetään urheilulukiohankkeen edistämiseen ja siihen liittyvän asiantuntijatoimintamallin luomiseen. Akatemian toiminnan keskiössä on urheilun ja opiskelun tasapainoinen yhdistäminen mutta se on mukana myös laajemmin kouvolalaisten lasten ja nuorten liikuttamisessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä valtionrahoitusta käytetään Kouvolan Urheiluakatemian koordinoinnin, johtamisen, valmennuksen ja asiantuntijatoiminnan kehittämiseen. Tärkeimpinä painopisteinä ovat urheilulukiohankkeen edistäminen ja asiantuntijatoimintamallin luominen lukuvuoden 2022–2023 alkuun mennessä.

Tavoitteena on vahvistaa akatemian roolia nuorten urheilijoiden koordinoijana ja kehittäjänä Kouvolan seudulla ja nostaa urheiluakatemian statusta paikallisesta toimijasta alueelliseksi.

Kouvolan Urheiluakatemian johtaja Timo Pahkala on tyytyväinen saatuun avustukseen, vaikka se jäi haetusta 80 000 eurosta. ”Saatu valtionapu osoittaa, että Kouvolan Urheiluakatemia nähdään tärkeänä kasvattaja-akatemiana Suomessa. Rahoituksen saaminen ei ole itsestäänselvyys. Pitkäjänteistä työtä pitää tehdä. Kilpailu kasvaa eri toimijoiden välillä koko ajan. Lisäksi Urheiluakatemiatoiminta nähdään Suomessa positiivisena toimintamallina, mikä lisää uusien toimijoiden halukkuutta hakea rahoitusta.”

OKM kasvattanut urheiluakatemioiden rahoitusta

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten toimintaa tänä vuonna yhteensä 4,2 miljoonalla eurolla, mikä on edellisvuotta hieman enemmän.

Ministeriön myöntämä avustus on tarkoitettu huippu-urheilun toimintaympäristöjen kehittämiseen. Niillä parannetaan urheilijan kaksoisuran ja eli valmentautumisen ja opiskelu- tai työuran yhdistämisen tai ammattilaisuuden edellytyksiä urheilussa, ja tuetaan huippu-urheiluosaamisen valtakunnallista kehittämistä ja jakamista keskeisissä urheiluakatemioissa ja valmennuskeskuksissa. Suomalainen kaksoisuramalli alkaa yläkouluvaiheesta ja jatkuu aina huippu-urheilu-uran päättymisen jälkeiseen urasiirtymään

Rahoituskokonaisuus muodostaa merkittävän osan suomalaisen huippu-urheiluverkoston perustasta, ja on kasvanut vuosittain.

”Tällä hetkellä urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten avustusten kokonaissumma on hyvällä tasolla, ja on erittäin tärkeää, että vastaava taso pystytään säilyttämään myös tulevina vuosina,” toteaa Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen tiedotteessa.

Avustuksia myönnettiin tänä vuonna yhteensä 22 hankkeelle. Merkittävimmät osuudet saivat valtakunnalliset urheiluakatemiat Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea, Vuokatti-Ruka, Etelä-Pohjanmaa, Tampere, Jyväskylä ja Turku.

Urheiluakatemiat ovat keskeinen osa suomalaista huippu-urheiluohjelmaa, jossa huolehditaan urheilijan opiskelun sujumisesta laadukkaan valmennuksen rinnalla.

Kouvolan Urheiluakatemia auttaa yhdistämään urheilun ja opiskelun

Kouvolan urheiluakatemia on Kouvolan kaupungin, Kymenlaakson Liikunnan, urheilijoiden, oppilaitosten, seurojen ja lajiliittojen välinen yhteistyöverkosto, joka aloitti toimintansa vuonna 2008. Akatemian toiminnan keskiössä on urheilun ja opiskelun tasapainoinen yhdistäminen.

Akatemian toiminta on laajentunut vuosi vuodelta niin, että tällä hetkellä se on mukana 7–22-vuotiaiden liikunnassa ja urheilussa. Toiminta ulottuu alakoululaisten liikuntakerhoista ammattikorkeakouluun. Varsinaisia akatemiaurheilijoita on tällä hetkellä 160.

Akatemiaurheilijat ovat saavuttaneet lukuisia SM, PM, EM ja MM-mitaleja mm. urheiluammunnassa, painissa, koripallossa, pesäpallossa, golfissa, suunnistuksessa, maastohiihdossa, yleisurheilussa, keilauksessa ja tenniksessä. Ammattiurheilijoiksi ovat ponnistaneet mm. jalkapalloilija Pyry Soiri, keilaaja Niko Oksanen, maastohiihtäjä Lauri Lepistö, golfaaja Krista Junkkari, koripalloilija Alexander Madsen, jääkiekkoilija Peetro Seppälä ja aitajuoksija Elmo Lakka.

Kaupungilla on keskeinen rooli urheiluakatemiassa ja se on osa urheilukaupunkistrategian toteuttamista.

Kouvolan Urheiluakatemia työllistää kolmen henkilöä hallinnossa ja valmennuksessa. Lisäksi käytössä on 40-50 osa-aikaista valmentajaa.

Lisätietoja:

Urheiluakatemiaverkostolle 4,2 M€ kehittämisavustuksia – Suomen Olympiakomitea

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten harkinnanvaraiset kehittämisavustukset 2022 – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö

Liikuntaa edistäville järjestöille jaettiin 42 miljoonaa euroa – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kouvolan Urheiluakatemia, Akatemiajohtaja Timo Pahkala, timo.pahkala(at)kymli.fi, puh. 040 354 2530

Kouvolan kaupunki, Kasvatus- ja opetusjohtaja, akatemian johtoryhmän puheenjohtaja 2022, Vesa Toikka vesa.toikka(at)kouvola.fi, puh. 020 615 3831

Sivun alkuun