Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosille 2020–2022 on valittu Eeva-Liisa Puhakka

Eeva-Liisa Puhakka (46 v.) on kouvolalainen taiteilija, joka työskentelee Ruotilassa ja Berliinissä. Koulutukseltaan Eeva-Liisa Puhakka on diplomi-insinööri ja taiteen maisteri. Hän tekee installaatioita, kineettisiä veistoksia ja videoita. Teoksissa yhdistyvät fiktio ja todellisuus, tarkoitukset muuttuvat ja menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat. Eeva-Liisa Puhakka on Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäsen ja hän kuuluu Scent Club Berliini kollektiiviiin, joka keskittyy tuoksun ja hajujen tieteeseen ja taiteeseen ilmaisun ja kokeilun avulla. Eeva-Liisan teoksia on ollut esillä Suomen mm. Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Puolassa, Bulgariassa, Ukrainassa, Venäjällä, Ranskassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto oli haettavissa 15.8. saakka. Voittajan valinta 14 monipuolisen hakijan joukosta oli yksimielinen. Kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakan valintaan vaikuttivat muun muassa kuvataiteilijan paikallisuus, uudenlainen monisäikeinen taide ja taito tuoda esille asioita kiinnostavalla tavalla.

”Puhakka onnistuu teoksillaan imemään katsojan maailmaansa, koskettamaan niin mielikuvitusta, empatian kykyä kuin kaikkia aistejakin. Hän hyödyntää runollisella tavalla luonnontieteellistä osaamistaan sekä yhteiskunnallisten asioiden- ja historiantuntemustaan. Puhakka on selvästi taiteilija, jolla on tutkijan sielu – tai toisinpäin. ” Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori, taidegraafikko Annu Vertanen

”Puhakan teokset hyödyntävät visuaalisuudessaan nykyteknologiaa ja sisällöllisesti hän osaa yhdistää taiteelliseen ilmaisuun faktapohjaista aineistoa. Teokset ovat elämyksellisiä ja ne huomioivat tilan, mihin ne on installoitu. Ne tarjoavat mielenkiintoisen monin aistein koettavan taide-elämyksen, missä harkitut yksityiskohdat saavat näyttelyvieraan uskomaan Puhakan tarjoamaan maailmaan tavalla, joka tekee siitä kokemuksellisesti todellisen. Teoksiin tulee palattua ajatuksissa vielä jälkikäteen.” Taidekriitikko, galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja

Valinnan Kouvolan kuvataiteilijapalkinnon saajasta teki Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta Kouvolan kuvataiteilijapalkinto -työryhmän ehdotuksen pohjalta. Työryhmään kuuluivat Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori, taidegraafikko Annu Vertanen ja taidekriitikko, galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja, Poikilo-museoiden museonjohtaja Anu Kasnio sekä liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen Sari Porvari. Työryhmän puheenjohtajana toimi liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari ja sihteerinä kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.

Kouvolan kuvataiteilijan valinnan tarkoituksena on lisätä Kouvolan alueen kuvataiteen tunnettavuutta ja arvostusta paikallisesti ja valtakunnallisesti. Kuvataiteilija valitaan hakemusten perusteella. Ehdokkaaksi voivat ilmoittautua Kouvolasta kotoisin olevat tai Kouvolassa vakituisesti asuvat taiteilijat. Kuvataiteilijapalkinto jaetaan kolmen vuoden välein. Aiemmin Kouvolan kuvataiteilijoiksi on valittu taidegraafikko Jouni Salonen (2011-2013), valokuvataiteilija Raakel Kuukka (2014-2016) ja kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka (2017-2019).

Kuvataiteilijapalkinto
Kuvataiteilijapalkinnon 2020-2022 saaja Eeva-Liisa Puhakka (alhaalla keskellä) julkistettiin kaupungintalon lämpiössä pidetyssä tilaisuudessa. Mukana ryhmäkuvassa valinnasta ehdotuksen tehneen työryhmän jäseniä.

Lisätietoja:
kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa, jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi
puh. 020 615 8591
liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari: sinikka.rouvari@kouvola.fi, 045 3160099
museonjohtaja Anu Kasnio, anu.kasnio@kouvola.fi, 020 615 8317

Sivun alkuun