Kouvola tarjoaa laajan kirjon sähköisiä palveluita – Onko palveluissa kehitettävää?

Nyt jos koskaan suurelle osalle väestöstä on kertynyt kokemuksia sähköisten palveluiden käytöstä. Kouvolan kaupunki haluaa tuottaa helppokäyttöisiä, hyödyllisiä ja osallistavia sähköisiä palveluita ja kartoittaa siksi kuntalaisiltaan, miten sähköisten palveluiden käyttö sujuu ja miten käyttökokemusta voisi parantaa.

Digitaaliset eli sähköiset palvelut ovat tulleet rytinällä tutuiksi suurimmalle osalle kuntalaisista koronan aiheuttaman poikkeustilan vuoksi. Kouvolan kaupungilla on useita verkossa toimivia palveluita, joiden kautta voi hoitaa asioita ja saada viihdettä ja virikkeitä niin poikkeusoloissa, kun muutenkin.

Sähköisesti voi muun muassa hakea tonttia, rakentamiseen liittyviä lupia tai venepaikkaa, hoitaa esiopetukseen ja päivähoitoon liittyviä ilmoituksia ja hakemuksia, seurata valtuustokokouksia tai ottaa kantaa asioihin. Kulttuuri- ja liikuntapalveluista kaupunki tarjoaa verkon välityksellä muun muassa virtuaalinäyttelyitä, mobiiliopastettuja patsas- ja arkkitehtuurikierroksia, sekä erilaisia liikuntavinkkejä ja opastettuja liikuntatuokiota vauvasta vaariin. Myös nuokkari toimii virtuaalisesti. Opetuksessa sekä kaupungin etätyössä on käytössä sähköinen alusta työskentelyyn ja yhteydenpitoon. Sen avulla asiakaspalvelua voi saada tapaamisen ja puhelun lisäksi myös videoyhteydellä.

Osallistu kyselyyn Kouvolan sähköisistä palveluista ja niiden kehittämisestä

Kaupunki kehittää ja lisää sähköisiä palveluita tarpeen ja resurssien mukaan. Nyt on sinulla mahdollisuus vaikuttaa!

Mitkä Kouvolan kaupungin sähköisistä palveluista ovat sinulle tuttuja? Onko niitä helppo käyttää? Mitä ongelmia olet huomannut? Miten palvelun käyttö voisi olla helpompaa? Millaisia uusia palveluita haluaisit käyttää?

Kerro kokemuksistasi ja anna ideoita ja ehdotuksia helppokäyttöisten ja osallistavien sähköisten palveluiden kehittämiseksi Kouvolan kaupungin E-asioinnin verkkosivulla. Sivulle on kerätty linkkejä kuntalaisille suunnattuihin sähköisiin palveluihin ja e-asiointiin. Kysely on auki vuoden loppuun saakka.

Myös kaupungin henkilöstölle on suunnattu oma kysely organisaation sisäisesti käytössä olevista sähköisistä palveluista ja järjestelmistä. Kysymyksillä on tarkoitus herättää työntekijöitä miettimään omaa toimenkuvaa ja kuinka omaa työtä voisi kehittää digitalisoinnilla.

Poikilo-museot on sähköistänyt palveluitaan onnistuneesti

Museoiden näyttelyiden sulkeuduttua valtioneuvoston määräyksellä 18.3. Poikilo-museot reagoi uuteen tilanteeseen ketterästi. Maaliskuun lopusta lähtien Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon Kartanoiden Kouvola -näyttelyyn on voinut tutustua virtuaalisesti ja huhtikuun alussa avattiin verkossa myös taidemuseossa esillä ollut Kouvolan taiteilijaseura KOUTA ry:n 10-vuotisjuhlanäyttely.

Näyttelyt kuvattiin 3D-kameralla, joten kumpaakin näyttelyä voi tutkia myös virtuaalilaseilla. Näyttelyihin on upotettu lisätietoja esineistä ja teoksista sekä joitakin videoita. Opettajien etäopetuksen helpottamiseksi näyttelyihin koottiin koululaisille sopivia tehtäviä.

”Virtuaalinäyttelyt olivat helppo ja nopea toteuttaa”, kertoo museonjohtaja Anu Kasnio.  ”Kartanoiden Kouvola -näyttely oli kuvautettu valmiiksi, koska näyttelyn perinteiset esineisiin liittyvät tekstitaulut korvattiin 360-kuvilla, joihin on upotettu lisätiedot esineistä. Museokävijä käyttää normaalissa näyttelyssäkin siis omaa älypuhelintaan ja saa tiedot esineistä esille skannaamalla esineen QR-koodin.”

Poikilo-museoilla on ollut palveluita sähköisenä tarjolla jo pitkään. Virtuaalinäyttelyiden lisäksi paikallisesta historiasta ja kulttuurista kiinnostunut voi vierailla virtuaalisesti Apteekkimuseossa ja Valkealassa sijaitsevassa Puotimuseossa. Kouvolan patsaisiin ja muistomerkkeihin sekä Kustaa III sodan aikaisiin kohteisiin voi puolestaan tutustua mobiiliopastettujen reittien avulla leppoisasti kotisohvalta tai kiertämällä kohteet maastossa mobiilikartan ja siitä löytyvien lisätietojen avulla. Kouvolan taidemuseon kokoelmiin kuuluvia teoksia on esillä museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen aineistoportaali Finnassa. Myös yleisöluentoja on voinut seurata verkossa; viimeisimpänä helmikuussa järjestetty FM Eeva-Liisa Oksasen kartanoaiheinen luento, joka on edelleen katsottavissa museon Youtube -kanavalla.

Poikilo-museoiden sähköisiä palveluja kehitetään jatkuvasti. Tavoitteena on, että vuonna 2021 museoiden Finnassa on nähtävillä myös Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon esinekokoelmien esineitä sekä valokuvia museon kuva-arkistosta.

”Toivottavasti lähitulevaisuudessa voimme toteuttaa myös opastettuja kierroksia ja taiteilijatapaamisia suoratoistona,” museonjohtaja Kasnio sanoo. ”Haluamme tarjota museoiden palveluja kaikille, myös niille, jotka eivät esimerkiksi liikuntaesteiden takia pääse fyysisesti paikalle.”

Digitalisaatio on teknologian integrointia arkeen ja toimintatapoihin

Digitalisaation käyttöönottoa Kouvolan kaupungissa edistää eri toimialoilta tulevista henkilöistä koostuva digiryhmä, joka kerää ideoita digitalisaation hyödyntämismahdollisuuksista palvelujen kehittämiseksi ja ohjaa kaupungin digihankkeiden käytännön toteutusta. Tavoitteina ovat toiminnan tehostaminen ja asiakaspalvelun parantaminen.

Lisätietoa

museonjohtaja Anu Kasnio, 020 6158317, anu.kasnio@kouvola.fi
intendentti Mari Lehtosalo, 0206154050, mari.lehtosalo@kouvola.fi

Sivun alkuun