Kouvola sai satavuotiaalta Ahvenanmaalta lahjaksi oman nimikko-omenapuun – ”Toivomme, että kouvolalaisilta tulee hyviä ehdotuksia siitä, mitä sadosta voisi valmistaa”

Kouvolan omenapuu on osa tänä vuonna sata vuotta täyttävän Ahvenanmaan itsehallinnon juhlallisuuksia. Ahvenanmaa lahjoitti oman omenapuun Suomen jokaiselle kaupungille.

Ahvenanmaalla kukkii omenapuu, joka on kouvolalaisten oma. Puu kasvaa Anna ja Jan Almin pitämällä Öfvergårds-nimisellä tilalla Ahvenanmaan Tjudössä, noin puolen tunnin matkan päässä Maarianhaminasta. Tila on kuulu omenamehuistaan.

Kouvolan omenapuu on osa tänä vuonna sata vuotta täyttävän Ahvenanmaan itsehallinnon juhlallisuuksia. Ahvenanmaa lahjoitti oman omenapuun Suomen jokaiselle kaupungille.

– Halusimme antaa jokaiselle Suomen kaupungille oman nimikko-omenapuun ja kutsua näin koko Suomen mukaan juhlimaan Ahvenanmaan itsehallinnon satavuotisjuhlaa. Meillä on paljon hyvää yhteistyötä eri kaupunkien kanssa ja toivomme sitä lisääkin. Puu kuvaa hyvin kasvavaa yhteistyötä ja uusia mahdollisuuksia, Visit Ålandin Communications & Sales Manager Niko Micklin kertoo.

Itsehallinnon juhliminen alkaa Ahvenanmaalla 9. kesäkuuta ja jatkuu koko vuoden. Juhlavuoden teemoina ovat rauha, demokratia ja kestävä kehitys.

”Kouvolalaiset voivat tulla vaikka keräämään omenia omasta puustaan”

Omenapuu symbolisoi ahvenanmaalaista ruokakulttuuria, jolla on maakunnassa tärkeä ja vahva rooli.

– Halusimme juhlia maakunnan vahvaa ruokakulttuuria. Ahvenanmaa on Suomen omenaparatiisi, ja keksimme ajatuksen omenapuusta. Ensin ajattelimme lähettää omenapuun taimen jokaiseen Suomen kaupunkiin. Se ei kuitenkaan tuntunut parhaalta ratkaisulta, joten päädyimme nimikkopuuhun, Micklin kertoo.

Kouvolan puu kasvaa muiden nimikkopuiden joukossa Öfvergårdsin omenatilalla.

– Öfvergårdsin tilalta voi muutenkin vuokrata puita, josta voi sitten tulla keräämään sadon. Se on hienoa, kestävää ajattelua. Kouvolalaiset voivat tulla vaikka keräämään omenia omasta puustaan tai ottamaan kuvan sen vieressä. Tilaan kannattaa kuitenkin olla yhteyksissä ennen tuloa, Micklin sanoo. 

Seuraavaksi Ahvenanmaalla odotellaan vinkkejä siitä, mitä puun sadosta voisi tehdä. Ideoita on myös tarkoitus jatkokehittää.

– Odotamme innolla, mitä ihmiset innostuvat vastaamaan. Jos vaikka joku ehdottaa omenapiirakkaa, voimme pyytää tunnetun ahvenanmaalaisen kokin reseptiä kehittämään, Miclin vinkkaa.

Reseptivinkkien antajien kesken arvonta

Kouvolassa puu on otettu lämmöllä vastaan.

– Puu on hieno kädenojennus uusiin mahdollisuuksiin. Toivomme, että kouvolalaisilta tulee hyviä ehdotuksia siitä, mitä sadosta voisi valmistaa. Kymenlaakson ruokakulttuuri on saanut vaikutteita niin idästä kuin lännestäkin, joten luvassa voi olla mielenkiintoisia ideoita, kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo.

Ehdotuksia omenasadon käyttövinkeistä voi käydä jättämässä kampanjasivulla. Kyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan kaksi matkaa Ahvenanmaalle.

Lisätietoja

Anne Käki, yhteyspäällikkö, anne.kaki(at)kouvola.fi, p. 020 615 8173

Niko Micklin, Communications & Sales Manager, Visit Åland, p. 018-24000, niko.micklin(at)visitaland.com

Sivun alkuun