Koronatartuntojen määrä nousussa Kymenlaaksossa, rajoituksia suositellaan purkamaan vaiheittain ja maltillisesti

Kymenlaaksossa on ajalla 29.9.-12.10.2021 todettu 199 uutta koronatartuntaa. Tästä laskien ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on 66,5. Koronatartunnat ovat alueella lievässä, mutta selvässä nousussa. Viimeisen viikon aikana tartunnat ovat nousseet yli 30 prosenttia.

Kymsote tiedottaa koronasta
Kymsote tiedottaa koronasta!

Samaan aikaan koronanäytteitä on otettu aiempaa vähemmän, koska kriteereitä koronatestiin ohjaamiseen on nostettu. Huolestuttava suunta on tapausmäärien lisääntymisen lisäksi se, että myös positiivisten osuus kaikista otetuista koronanäytteistä on noussut selvästi ja on nyt 2,9 %. Myös rajaliikenteessä Vaalimaan raja-asemalla otetuissa koronanäytteissä positiivisten näytteiden osuus on noussut selkeästi: se on nyt noin 2 %, kun se esimerkiksi kesällä oli noin 0,5 % -luokkaa.

Koronatartuntojen lähteenä on yleisimmin samassa taloudessa asuva (14,7 %) tai muu lähipiiri (14,7 %). Tartunnanlähteinä ovat nousussa ulkomailta peräisin olevat tartunnat (11 %), joista suuri osa on Venäjältä, sekä baarit, ravintolat ja yökerhot (7,3 %).

– Tartunnan saaneissa rokottamattomat ovat yliedustettuina. Eniten uusia tartuntoja on 20-29-vuotiailla, joilla on myös alhaisin rokotuskattavuus. Tartuntoja löytyy kyllä myös keski-ikäisiltä, rokottamattomilta 50-60-vuotiailta, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

– Sairaalahoidossa on jo pitkään ollut vain rokottamattomia henkilöitä. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on vain yksi koronaviruspotilas. Valtakunnallisesti koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on kuitenkin jyrkässä nousussa.

Kymenlaaksossa rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä on ensimmäisen annoksen osalta 84,6 % ja toisen annoksen osalta 74,3 %.

”Maskin käyttö on viisasta varovaisuutta”

Mäntymaa muistuttaa, että koronavirusta liikkuu Kymenlaaksossa, eikä tartunnan mahdollisuus ole olennaisesti muuttunut kesästä. Kymenlaaksossakin joukossa voi liikkua oireisia ihmisiä, jotka eivät mene testiin ja tartuttavat muita.

– Tällä hetkellä puretaan suosituksia ja rajoituksia. Kuitenkin kaikki varovaisuus, jota vielä pidetään yllä, on tarpeen. Maskin käyttö kodin ulkopuolisissa kontakteissa on viisasta varovaisuutta, vaikka velvoitetta ei voikaan antaa. Eli jos sinulle ei ole maskista haittaa, käytä sitä, Mäntymaa tiivistää.

Alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin tänään rajoitusten ja suositusten purkamisista. Erityisesti keskusteltiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön eilen 12.10.2021 julkaisemasta uudesta suosituksesta opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote

Päätökset opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisestä sekä työnantajana henkilöstöä koskevissa asioissa tehdään kunnissa, joissa riskinarvioissa otetaan huomioon Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeet sekä alueellinen epidemiatilanne. Kymenlaakson epidemiatilanne on kiihtymisvaiheessa.

– Kymenlaakson epidemiatilanne voi pysyä ennallaan tai parantua, mutta se voi myös kääntyä nopeastikin pahempaan suuntaan. Kuplautusten ja muiden rajoitusten purkamisessa suositellaan tämän vuoksi vaiheittaista ja maltillista toimintaa. Suositus on uusi, joten edetään rauhallisesti, Mäntymaa linjaa.

– Yhteiskunnassa on siirrytty velvoittavista rajoituksia poispäin, mutta alueellisia suosituksia on syytä noudattaa edelleen.

Alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä keskusteltiin tänään myös mm. koronapassin käyttöönotosta. Koronapassiin suhtauduttiin yleisesti positiivisesti, käytännössä sen vaikutus koskee lähinnä leviämisvaiheessa olevia sairaanhoitopiirejä eikä täten ainakaan tällä hetkellä Kymenlaaksoa.

Lisätietoja Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
p. 020 622 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

Sivun alkuun