Kaukolämmön kulutus laski tammikuussa eniten – energiasäästöt nyt 1,45 miljoonaa

Energian säästäminen on aina järkevää. Säästää voi saunomalla ripeästi, lyhentämällä suihkuaikaa ja alentamalla kodin lämpötilaa.

Tammikuussa kaupungin kaukolämmön kulutus laski -19,4% edellisvuoden tammikuuhun verrattuna. Sähkönkulutus laski -10,4% ja maakaasun kulutus -7,2. Tähän mennessä kaupungin energiansäästötoimet ovat tuoneet 1,45 miljoonan euron säästöt.

Kaupungin energiansäästötoimet ovat kohdistuneet kaikille kaupungin toimialoille. Energiaa on nyt säästetty 7,9% vuosikulutuksesta. Tavoitteena on alentaa energian kulutusta vuodessa 20%.

Erityisesti kaukolämmön osalta on säästetty merkittävästi. Tähän on vaikuttanut kiinteistöjen sisälämpötilojen lasku, palvelujen sulut sekä kiinteistöjen kylmäksi laitto. – Tammikuu on lämmityskuukausista tärkeimpiä, niin säästöjen merkitys kokonaisuuden kannalta korostuu vuoden alussa. Kovin lämmityskausi lähenee loppuaan, joten isojen säästöjen mahdollisuus vähenee, sanoo toimitilajohtaja Katja Ahola

Omaa toimintaa pitkäjänteisesti parantamalla on käännetty usean kiinteistön energiankulutus laskusuuntaan. Myös rakennusten energiatehokkuusinvestoinnit, peruslämmölle laitto sekä niiden myynnit ovat tuoneet säästöä energiakustannuksiin.

– Kaupunginhallituksen asettamasta tavoitteesta ollaan kuitenkin jäljessä. Lisäksi meille on tulossa iso määrä ylläpidettäviä kiinteistöjä lisää. Siksi on erittäin tärkeää, että säästötoimia jatketaan koko vuoden ja kaupungin kaikki yksiköt etsivät yhä uusia energiansäästömahdollisuuksia, Katja Ahola korostaa.

Energiakatselmukset aloitettu

Kaupunki panostaa tulevaisuudessa merkittävästi energiatehokkuusinvestointeihin. Business Finlandilta on saatu merkittävä rahoitus energiakatselmointeihin, jotka toteutetaan yhteistyössä Motivan kanssa. Katselmoinnit toteutetaan kaikkiaan 60 kiinteistön osalta. Tänä vuonna ne tehdään 20:lle kiinteistölle.

Tavoitteena on tehostaa kiinteistön energiankäyttöä selvittämällä nykytila ja mahdollisuudet energiansäästöön sekä uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Rahoittaja on hyväksynyt projektin kokonaiskustannusarvioksi 878.000 euroa, josta avustuksena saadaan enintään 439.000 euroa tai 50% kokonaiskustannuksesta.

Kaupunki on myös saanut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta 30 % tukia useisiin investointeihin lämmitystapamuutoksista.

Lisätietoja:
Toimitilajohtaja Katja Ahola, puh. 020 615 9013, katja.e.ahola(at)kouvola.fi


Kouvolan kaupungin energiankokonaiskulutus vuonna 2021 ollut noin 129 000 MWh. Kulutusta seurataan n. 80 merkittävimmän rakennuksen osalta reaaliaikaisesti. Niistä saadaan kulutustiedot sähkön, kaukolämmön ja kaasun osalta. Kaukolämmön ja maakaasun kulutus normeerataan eli huomioidaan säävaihtelu eri vuosina. Katuvalaistukset eivät kuulu Enerkey-seurannan piiriin.

Kaupunginhallituksen asettama energiansäästötavoite on kolme miljoonaa euroa, joka  tarkoittaa 20 prosentin leikkausta energian vuosikulutukseen.

Bongaa energiasyöppö:

Bongaa energiasyöppö -kampanja on edelleen käynnissä kuntalaisille ja henkilöstölle. Energiansäästövinkkejä kaupungin kohteissa voi edelleen antaa tästä linkistä.

Sivun alkuun