Kartanot lumoavat Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon uudessa näyttelyssä

Kouvolan kaupunginmuseo Poikilossa marraskuun 28. päivänä avautuva Kartanoiden Kouvola -näyttely lumoaa interiööreillään. Näyttely kurkistaa kartanoelämän arkeen ja juhlaan sekä aatelissukujen ja kartanorakennusten vaiheisiin 1600-luvun aatelisläänityksistä nykypäiviin asti.

Kouvolan alueella on yli kaksikymmentä kartanoa, joista suurin osa on yksityiskoteja. –Kartano on muutakin kuin uljas julkisivu lehmuskujan päässä. Se on ympäröivien maiden, elinkeinojen ja aikansa ihmisten elämäntarinoista muodostuva kokonaisuus. Haluamme näyttää, että myös Kymenlaakso on kartanoaluetta pitkine perinteineen, toteaa näyttelystä vastaava amanuenssi Hanna Kaivonurmi.

Kartanoiden Kouvola -näyttelyyn on koottu runsas kokonaisuus esineitä ja valokuvia Poikilo-museoiden kokoelmista, muista museoista ja yksityisiltä lainaajilta. Esillä on muun muassa Mustilan kartanon kuomuvaunut ja metsästysvaunut, jotka ovat saattaneet kuulua Hämeenkylän kartanon amiraali Adolf Etholénille. Asuista vanhin on Kansallismuseon kokoelmiin kuuluva, 1700-luvulta peräisin oleva hääpuvun aamutakki. Nähtävänä on myös iltapukuja, hääpukuja ja univormuja. Kouvolan kartanoiden esineillä ja huonekaluilla museoon on sisustettu kartanon salonki, ruokasali, makuuhuone ja keittiö. Myös Signe Branderin valokuvat esittävät kartanoiden sisustuksia ja julkisivuja 1910-luvulla.

Näyttelyssä kulkee lastenpolku, jonka innoittajana on 1700–1800-lukujen taitteessa Hämeenkylän kartanossa elänyt kartanonneiti Jacobina Charlotta Munsterhjelm. Lastenpolulla voi kokeilla kartanon askareita kuten matka-arkun pakkaamista kylpylävisiitille, kartanon illallismenyyn suunnittelua ja kampikirnun veivaamista keittiössä. Esillä on otteita Svenska litteratursällskapetin arkistossa säilytettävästä nuoren Jacobina Charlottan päiväkirjasta, jonka on suomentanut Turun yliopiston professori Kirsi Vainio-Korhonen. Suomennoksen pohjana oli professori Bo Lönnqvistin toimittama Jacobina Charlotta Munsterhjelms Dagböcker 1799-1801.

Kartanoiden Kouvola -näyttelyn tekoon osallistui lukuisa joukko yhteistyökumppaneita. Sisällön erityisasiantuntijoina olivat kamarineuvos Kari-Paavo Kokki, paikallisen kartanohistorian ja arkistoaineiston tuntija Hannu Pukkila sekä Turun yliopiston professori Kirsi Vainio-Korhonen. Näyttelyrekvisiittaa, sisustustöitä, puvustusta, näyttelyesineiden restaurointia ja konservointia tekivät muun muassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin opiskelijat sekä Kouvolan kaupungin nuorten työpajat. Näyttelyarkkitehtinä toimi Tarja Kunttunen ja graafikkona Amanda Kareenkoski.

Kartanoiden Kouvola -näyttely on esillä Kouvolan kaupunginmuseo Poikilossa ajalla 28.11.2019–10.10.2021.

Kartanoiden-Kouvolan-salongissa-on-alkamassa-kahvihetki
Kartanoiden Kouvolan salongissa on alkamassa kahvihetki. Kuva: Poikilo-museot Anu Kasvio

Lisätietoja antavat:
amanuenssi Hanna Kaivonurmi, puh. 020 615 6739, hanna.kaivonurmi(at)kouvola.fi
museonjohtaja Anu Kasnio, puh. 020 615 8317, anu.kasnio(at)kouvola.fi

Sivun alkuun