Tupakkatuotteiden myyjien hankittava tunnistekoodit laittoman kaupan ehkäisemiseksi

Tupakkatuotedirektiivissä tavoitellaan puuttumista tupakkatuotteiden laittomaan kauppaan. Tämän vuoksi otetaan käyttöön tupakkatuotteita koskevat jäljitettävyys- ja turvaominaisuusjärjestelmät.

Jäljitettävyysjärjestelmä edellyttää kaikilta tupakkatuotteiden toimitusketjuun ja myyntiin osallistuvilta tunnistekoodien hankkimista. Tunnistekoodien hankkiminen on maksutonta.

Tupakkatuotteita ei voi ostaa tukusta ilman toimijan ja toimipaikan tunnistekoodia 19.7.2019 jälkeen. (lisätietoa Valviran internet sivulla)

  1. Tunnistekoodien hakeminen
    1. Hae ensin toimijan tunnistekoodi. Linkki Suomen toimivaltaisen tunnisteiden antajan (’ID issuer’) Allexis s.r.o:n ylläpitämään rekisteröintilomakkeeseen tunnistekoodien hakemista varten: rekisteröintilomake
    2. Hae seuraavaksi jokaiselle myyntipaikalle (mm. ravintola) yksilöllinen toimintayksikön tunnistekoodi. Niitä pääsee hakemaan kirjautumalla uudelleen järjestelmään.
  2. Ilmoita tunnistekoodit (toimija sekä myyntipaikka) Kouvolan ja Iitin osalta Kouvolan kaupungin terveysvalvontaan sähköpostitse ymparistopalvelut@kouvola.fi
  3. Terveysvalvonta kirjaa tunnistekoodit tupakkatuotteiden myyntiluparekisteriin, jolloin se päätyy myös tukun tietoon.

Tupakkatuotteissa olevat näkyvät ja näkymättömät turvaominaisuusmerkinnät auttavat kuluttajia ja viranomaisia määrittämään, onko myynnissä oleva tuote aito vai laiton tupakkatuote.

20.5.2020 alkaen ei saa enää myydä savukkeita ja kääretupakkaa, jonka vähittäismyyntipakkaus ei ole varustettu turvaominaisuusmerkinnällä.

Lisätietoa laittoman kaupan ehkäisystä ja tunnisteesta Valviran internet sivuilta.

Suuren neuvontatarpeen johdosta Valviran työtilanne on poikkeuksellisesti ruuhkautunut. Pyydämme huomioimaan, että sähköpostiviesteihin vastaamisessa saattaa kestää tavallista kauemmin.

Tunnistekoodien hakeminen Allexis s.r.o:n verkkosivuilla idissuer.fi.

Suora linkki Suomen toimivaltaisen tunnisteiden antajan (’ID issuer’) Allexis s.r.o:n ylläpitämään tunnistekoodien rekisteröintilomakkeeseen.

Sivun alkuun