Harrastetunnit tuovat kokkauksen, koodauksen ja paljon muuta osaksi koulupäivää

Vuoden alussa Suomen malli -erityismäärärahan avulla käynnistynyt kokeilu toi Kouvolan kouluihin harrastetunnit, joilla tehdään oppilaiden toivomia asioita. Pilotissa mukana on neljä koulua, ja tulokset ovat lupaavia.

Kouvolassa vuoden alussa käynnistynyt kokeilu tuo koululaisten harrastetunnit osaksi koulupäivää. Harrastustuntien sisältö on oppilaiden toivomaa. Tarjolla on niin liikuntaa ja urheilua, taidetta ja kulttuuria, tiedettä, luontoa kuin kädentaitojakin, eikä tunneille osallistuminen maksa koululaisille mitään.

Mukana kokeilussa on neljä koulua: Elimäen yhtenäiskoulu, Keskustan koulu, Tähteenkadun koulu sekä Kouvolan yhteiskoulu.

− Tällä hetkellä harrastetunnit pyörivät normaalisti Elimäen alakoulun puolella, Keskustan koululla sekä Tähteenkadun koululla. Yläkoululla ne eivät ole vielä jatkuneet etäopetuksen takia, harrastuskoordinaattori Matti Saukko kertoo.

Harrastetunnit pyörineet pisimpään Elimäellä

Harrastetuntien sisältö on rakennettu kussakin koulussa oppilaiden toiveiden mukaan. Toiveita kartoitettiin viime marraskuussa 22 koululle suunnatulla koulukyselyllä.

Pisimmän aikaa harrastetunnit ovat pyörineet Elimäen alakoulussa.
Tarjolla on kuvista, koodausta, parkouria ja kokkausta. Kuviskerhossa käyvät ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat, koodauksessa kolmasluokkalaiset, parkourissa nelosluokkalaiset.

− Kuviskerhot ovat keskellä päivää ja oppilaita aina vakimäärä. Intoa on riittänyt ja oppilaat ovat nauttineet. Nelosten parkourissa koulun jälkeen on ollut sama yhdeksän oppilaan ryhmä koko ajan, hienosti sujuu sekin. Viitosten ja kuutosten kokkikerhossa koulun jälkeen on samoin vakiporukka koolla, ja muutaman oppilaan mukaan kerho on viikon paras hetki, Saukko kertoo.

Myös Keskustan koululla on päästy hyvin alkuun. Siellä tarjolla on parkouria ja keilausta.

Todella hyvää palautetta oppilailta sai myös Kouvolan yhteiskoululla ennen hiihtolomaa pidetty laskettelu- ja lautailukoulu.

Tähteenkadulla harrastetunnit ovat juuri käynnistymässä. Luvassa on sirkusta, liikuntaa ja bändikerho. Myös sairaalakoulun puolella käynnistyy myös kaksi liikunnan harrastetuntia.

Kouvolan malli halutaan juurruttaa pysyväksi toimintatavaksi

Rahoituksen harrastetunteihin tarjoaa kaupungin saama Suomen malli -erityismääräraha. Sillä kehitetään nyt omaa Kouvolan mallia. Toiveena on juurruttaa malli pysyväksi toimintatavaksi.

− Olemme hakemassa rahoitusta myös seuraavalle lukukaudelle. Päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Pyrimme mahdollistamaan jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisan ja maksuttoman harrastuksen koulupäivän yhteydessä, liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen kertoo.

Pilottihanke kestää toukokuun loppuun.
Tämän jälkeen tavoitteena on laajentaa toiminta jokaiseen koulukyselyyn vastanneeseen kouluun.

− Tällä hetkellä 28 koulua vastannut koululaiskyselyyn ja syksystä eteenpäin Kouvolan mallia on mukana toteuttamassa 17 koulua. Silloin tavoitetaan yli 3500 lasta ja nuorta. Hiljalleen on tarkoitus saada Kouvolan malli jalkautettua jokaiseen kouluun, Saukko kertoo.

Lisätietoja

Matti Saukko, harrastuskoordinaattori, p. 020 615 9350, matti.saukko@edukouvola.fi
Teemu Mäkipaakkanen, liikuntapäällikkö, p. 0206158228, teemu.makipaakkanen@kouvola.fi