Haanojan haali pysyy suljettuna – esitetään purettavaksi

Haanojan haalin tutkimustulokset ovat valmistuneet. Tuloksien pohjalta esitetään, että Haanojan haalia ei lähdetä korjaamaan, vaan kohde esitetään purettavaksi.

Lokakuussa 2022 Haanojan haalin kiinteistön kantavissa rakenteissa havaittiin vajoamaa ja kiinteistö suljettiin välittömästi. Tiloissa on urheiluhalli, kuntosali ja Kouvolan korttelikotiyhdistyksen toimipiste. Kiinteistössä aloitettiin rakenteiden tutkimus ja korjaussuunnitelmien laatiminen.

Nyt valmistuneissa tutkimustuloksissa tulee esiin, että Haanojan haalin liikuntatilan yhden seinän korjaaminen perustusrakenteineen maksaisi rakennesuunnittelijan arvion mukaan n. 100–200 tuhatta euroa. Summa käsittää vain vaurioituneiden rakenteiden uusimisen, ei viereisten rakenteiden uusimisia (kuten lattiapinnoite, sähköt tmv).

Kokonaiskustannukset laastariremontille ovat helposti yli 300 tuhatta euroa. Rakennuksen korjausvelka on tällä hetkellä 2,13 miljoonaa euroa (Fore Asset 2022).

− Tämä remontti olisi hätäratkaisu, jolla uusitaan yksi seinä, ei koko rakennusta. Edelleen kaupungille jäisi iso, hyvin vajaalla käytöllä oleva, peruskorjausta vaativa rakennus. Iso riski on, että rakenteet muussakaan osassa vanhaa rakennusta eivät kestä, toteaa toimitilajohtaja Katja Ahola.

Eskonlanmäen koulun tarpeisiin esitetään uutta liikuntatilaa

Tutkimustuloksien pohjalta tilapalvelut esittää, että Haanojan haalia ei lähdetä korjaamaan, vaan kohde esitetään purettavaksi ja aloitetaan välittömästi uuden liikuntatilan hankesuunnittelu Eskolanmäen koulun tarpeisiin.

Purkaminen tulisi maksamaan arviolta noin 300 000 euroa ja se vaatii purkuluvan saamisen. Purkamiseen voidaan ryhtyä heti, kun lupa on saatu ja urakka kilpailutettu.

Uuden liikuntatilan hankesuunnittelun aloittaminen käsitellään kasvatus- ja opetuslautakunnassa sekä liikunta- ja kulttuurilautakunnassa. Mahdollisen uuden liikuntatilan rakentamisesta päättää aikanaan kaupunginhallitus.

Rakennesuunnittelijan lausunto Haanojan haalista (pdf 0,7 Mt)

Lisätietoja:
toimitilajohtaja Katja Ahola, puh. 020 615 9013, katja.e.ahola@kouvola.fi
kiinteistöpäällikkö Arto Kuitikka, puh. 020 615 7122, arto.kuitikka@kouvola.fi

Sivun alkuun