Esa Kotilaisen äänimaisemat Kouvolatalon puistossa

Esa Kotilaisen äänimaisemateokset soivat jälleen Kouvolatalon puistossa

Kouvolatalon puistossa kuultiin muusikko, säveltäjä Esa Kotilaisen teos Sähkölintupuisto ensimmäisen kerran vuodenvaihteessa 2014─2015. Sen jälkeen puistossa on useana vuonna marras-helmikuussa ollut kuunneltavissa Sähkölintupuiston lisäksi myös Tiukupuisto ja Luolamiehen uni.

Nyt teokset soivat Kouvolatalon puistossa joulukuun 15. päivästä lähtien helmikuun loppuun asti. Teokset ovat kuunneltavissa puiston musiikkiopiston puoleisessa päädyssä, taiteilija Altti Heiskasen Hirvi-veistoksen ympäristössä päivittäin klo 7–22 välisenä aikana. Joulukuussa puistossa soivat tiu’ut, tammikuussa sähköiset linnut ja helmikuussa unimaailma.

TIUKUPUISTO 15.12.2023 – 1.1.2024
SÄHKÖLINTUPUISTO 2.1. – 31.1.2024
LUOLAMIEHEN UNI 1.2. – 29.2.2024

Kotilainen sävelsi Sähkölintupuiston ja Tiukupuiston nimenomaan Kouvolatalon puistoon, ympäristöön sitoutuvana taiteena. Sähkölintupuistossa on kyse linnunlaulun kaltaisista äänistä kootusta ääniteoksesta, joka on luotu Minimoogilla eli 1970-luvun syntetisaattorilla. Puistossa laulavat mm. kuplahaikara, huhuilulintu ja tirpunen. Teoksen äänimaisema muuttuu jatkuvasti ja samat sähkölinnut kohtaavat teoksessa vain hyvin harvoin.

Tiukupuiston Esa sävelsi talviseksi teokseksi puistoon, ikään kuin hangilla kimalteleviksi kristalleiksi. Teoksessa on käytetty sekä oikeita tiukuja että sähköisesti tuotettuja ääniä. Luolamiehen unta Esa kuvaili bysanttilaiseksi kellomaailmaksi.

Esa Kotilainen (1946–2023) muistetaan muusikkona, säveltäjänä ja äänitaiteilijana, suomalaisen elektronisen musiikin edelläkävijänä.  

Esa Kotilainen kertoi äänimaisemateoksistaan Ylen haastattelussa tammikuussa 2022. Haastattelun voi kuunnella YLEn sivuilta Wigwamin kosketinsoittaja suunnitteli teoksen, joka on kaukana rokista: näkymättömät tiu’ut helisevät puistossa Kouvolassa | Yle

Luminen maisema Kouvolatalon puistossa.

Lisätiedot: museonjohtaja Anu Kasnio, Poikilo-museot, Kouvolan kaupunki

Sivun alkuun