Avoin varhaiskasvatus kehittää toimintaansa osallisuutta lisäämällä

Avoin varhaiskasvatus toteutti asiakaskyselyn syyskuussa 2020. Vastauksista nousi esille, että asiakkaat arvostavat palvelusta saamaansa sosiaalista vertaistukea lapsille ja aikuisille, ulko- ja sisätilojen käyttömahdollisuutta, varhaiskasvatuksen henkilöstön läsnäoloa sekä sitä, että saavat vaihtelua päiviinsä.

Kouvolan avoin varhaiskasvatus haluaa kehittää jatkuvasti toimintaansa lisäämällä mahdollisimman paljon asiakkaiden osallisuutta palvelun järjestämisessä. Erityisinä kehittämiskohteina ovat olleet alueellinen tasavertaisuus ja ulkotoiminnan lisääminen. Toiminnan kehittämiseen liittyen avoin varhaiskasvatus toteutti asiakaskyselyn syyskuussa 2020. Kyselyyn oli mahdollisuus vastata sähköisesti tai paperilomakkeella toimipisteissä.

Vastauksista nousi esille, että asiakkaat arvostavat palvelusta saamaansa sosiaalista vertaistukea lapsille ja aikuisille, varhaiskasvatuksen henkilöstön läsnäoloa sekä sitä, että saavat vaihtelua päiviinsä ja ulko- ja sisätilojen käyttömahdollisuutta. ”Olipa virkistävä käynti” kommentoi yksi vastaajista.

Vastaajia pyydettiin myös tuomaan esille toiveita ulkotoiminnasta. Ulkotoimintaan toivottiin mm. temppu- ja tehtäväratoja, erilaisia retkiä ja pihaleikkejä. ”Tehtävärastit on ollut kivoja, jokin saturasti voisi olla kiva (tonttupolun kaltainen)”. Erilaisten välineiden käyttömahdollisuutta arvostettiin myös paljon ja jo olemassa oleva toiminta sai kiitosta.

Kyselyssä kartoitettiin vastaajien toiveita mihin ja mille alueille Kouvolassa avoimen varhaiskasvatuksen palvelua voitaisiin viedä. ”Ehkä juuri monipuolisesti kaupunkialueen ulkopuolelle, missä ei itse tule niin liikuttua.” ehdotti yksi vastaaja. Vastaajat toivat esille monia mielenkiintoisia paikkoja mm. Pioneeripuisto Korialla, Koivusaari Myllykoskella, Niivermäki Kuusankoskella. Alueellista toimintaa toteutetaan päiväkotibussipäivinä ja reppuretkinä mahdollisuuksien mukaan.

Kestävän kehityksen toiminnan toteutukseen saatiin paljon myös hyviä ideoita ja toiveita. ”Askartelua kierrätysmateriaaleista, teemaviikko; veden- ja sähkönsäästäminen jne. ja kirpputori.” Pohti yksi kyselyyn vastaaja.

─ Avoin ja maksuton palvelumme perustuu asiakkailta nouseviin tarpeisiin ja toiveisiin, joten saamme asiakaskyselyistä arvokasta tietoa toiminnan kehittämistä varten. Syyskuun kyselyn vastauksien perusteella on jo toteutettu mm. Puolakan talomuseo-retki sekä temppu- ja tehtäväratoja, eli todella nopeasti olemme pystyneet näihin tarttumaan, kertoo varhaiskasvatusyksikön johtaja Jaana Sihvola.

Avoin varhaiskasvatus kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita.

Lisätietoja:
Jaana Sihvola
varhaiskasvatuksen palveluohjaaja
varhaiskasvatusyksikön johtaja
avoin varhaiskasvatus
puh. 020 615 4890, jaana.sihvola(at)kouvola.fi

Sivun alkuun