Waltti lippu- ja maksujärjestelmästä tunnistepohjainen

Kouvolan joukkoliikenteessä käytössä oleva Waltti lippu- ja maksujärjestelmä muuttuu tunnistepohjaiseksi syyskuussa. Muutos ei edellytä toimenpiteitä asiakkaalta.

Nykyinen matkakorttikeskeinen Waltti lippu- ja maksujärjestelmä muuttuu Kouvolassa vaiheittain tunnistepohjaiseksi järjestelmäksi. Tunnistepohjaisuudessa matkustajan tiedot ja hänen matkaoikeutensa ovat matkakortin sijaan online-taustajärjestelmässä asiakkaan henkilökohtaisella matkatilillä. Bussin rahastuslaite tarkistaa asiakkaan lippujen kelpoisuuden jokaisen matkustustapahtuman yhteydessä taustajärjestelmästä.

Asiakkaalta lippujärjestelmän muutos ei vaadi toimenpiteitä, eikä käytössä olevaa Waltti-korttia tarvitse vaihtaa. Matkustaminen ja lataaminen tapahtuvat normaalisti entiseen tapaan. Muutoksen ensimmäinen vaihe on käynnistynyt kesällä testikäytöllä. Maanantaista 13.9.2021 alkaen kaikki uudet matkakortit sekä kausilippujen tiedot syötetään suoraan tunnistepohjaiseen järjestelmään. Asiakkaiden nykyisiä jo käytössä olevia kortteja siirretään vaiheittain uuteen järjestelmään syksyn 2021 aikana. Lipputuotteista ensimmäisinä tunnistepohjaisuuteen siirtyvät kausiliput. Myöhemmin tunnistepohjaisuus laajenee myös matkakortille ladattaviin arvolippuihin. Käteismaksu ja mobiililippu käyvät maksutapoina entiseen tapaan.

Muutos tapahtuu ainoastaan taustajärjestelmässä, eikä matkustajan pitäisi havaita muutosta korttia käyttäessään. Muutostilanteessa on kuitenkin mahdollista, että yksittäisillä matkakorteilla esiintyy toimintaongelmia. Kuljettajia ohjeistetaan mahdollisten ongelmatilanteiden varalta, jotta matkustaminen on mahdollista häiriöstä huolimatta. Jos korttisi ei toistuvasti toimi normaalisti, ole yhteydessä asiakaspalvelupisteeseen Bussimatkatoimistoon tai kerro tilanteesta sähköpostitse osoitteeseen joukkoliikenne(at)kouvola.fi. Tarpeellisia tietoja häiriötapauksissa ovat matkakortin numero (924610-alkuinen numerosarja kortin takana) ja bussivuoro, jolla on matkustettu.

Alkuvaiheessa tunnisteena toimii yhä asiakkaan Waltti-matkakortti, mutta jatkossa tunnisteena on mahdollista ottaa käyttöön esimerkiksi pankkikortteja tai muita asiakkaan mukana kulkevia tunnisteita. Tunnistepohjaisuuden edut näyttäytyvät selkeämmin lähitulevaisuudessa. Tunnistepohjaisen lippujärjestelmän tavoitteena on helpottaa asiointia, kun nettilatausten aktivoituminen kortille nopeutuu, tunnistautumisesta tulee joustavampaa ja lipputuotteita voidaan monipuolistaa. Muutoksen taustalla vaikuttaa myös laki liikenteen palveluista. Se velvoittaa liikennepalveluita tarjoavan yrityksen käyttämään tunnistepohjaista lippu- ja maksujärjestelmää, jossa matkustusoikeudet ja -käyttötiedot tallennetaan taustajärjestelmään. 

Lisätietoja:

joukkoliikenne(at)kouvola.fi

Sivun alkuun