Aluevaaleissa sinä valitset ketkä päättävät sote-palveluistasi

Eurovaalien banneri

Historian ensimmäiset aluevaalit järjestetään tammikuussa 2022. Niissä valitaan Kymenlaaksoon aluevaltuusto johtamaan uuden hyvinvointialueen toimintaa ja päätöksentekoa. Äänestämällä voi vaikuttaa miten sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimi sekä oppilashuollon koulukuraattori- ja koulupsykologipalvelut toteutuvat jatkossa Kymenlaaksossa.

Aluevaaleissa äänestäjät valitsevat 59 aluevaltuutettua, jotka päättävät jatkossa mm. siitä miten sote-pavelut Kymenlaaksossa järjestetään. Vaalipiirinä on hyvinvointialue ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. – Nyt jos koskaan on kyseessä tärkeät vaalit. Meillä on ollut paljon keskustelua sote-palveluista Kouvolassa. Nyt on aika vaikuttaa. Haastan kouvolalaiset vaaliuurnille aluevaaleissa, kehottaa kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Kohti hyvinvointialueita

Suomeen on perustettu 21 hyvinvointialuetta. Ne aloittavat toimintansa 1.1.2023, jolloin sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimi sekä oppilashuollosta koulukuraattorit ja koulupsykologit siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle. Hyvinvointialueet ovat kunnista ja valtiosta erillisiä julkisoikeudellisia yhteisöjä ja niillä on alueillaan itsehallinto.

Kymenlaakson hyvinvointialueen muodostavat Kotka, Kouvola, Hamina, Miehikkälä, Virolahti ja Pyhtää. Sen toiminnan ja hallinnon käynnistämisestä vastaa väliaikainen valmistelutoimielin, kunnes vaaleilla valittu aluevaltuusto ja aluevaltuuston asettama aluehallitus aloittavat toimintansa 1.3.2022. Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta ja käyttää ylintä päätösvaltaa hyvinvointialueella.

Kymenlaaksossa on jo tuotettu palveluja maakuntatasoisesti: sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ja pelastuspalveluista Kymenlaakson pelastuslaitos Kympe.

Ennakkoäänestyspaikat Kouvolassa

Aluevaalien ennakkoäänestyspaikat Kouvolassa ovat pääkirjasto, Haanojan kirjasto, Kuusankoskitalo, Voikkaan entinen apteekki, Inkeroisten kirjasto, Myllykosken kirjasto, Valkealan kirjasto, Elimäen entinen kunnanvirasto, Korian kirjasto, Kauppakeskus Veturi, Lehdokin nuorisotalo, Jaalan kirjasto, Kääpälän koulu sekä kaksi äänestysbussia.

Ennakkoäänestysaikana äänestyspaikan ensimmäinen aukiolotunti on tarkoitettu ensisijaisesti koronan riskiryhmiin kuuluville äänestäjille.

Aluevaalien tärkeät päivämäärät

  • vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022
  • ehdokashakemusten jättöpäivä: 14.12.2021 ennen klo 16
  • ehdokasasettelun (ml. ehdokasnumerot) vahvistaminen: 23.12.2021
  • kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 11.1.2022 klo 16
  • ennakkoäänestys kotimaassa: 12.-18.1.2022
  • ennakkoäänestys ulkomailla: 12.-15.1.2022
  • tulosten vahvistaminen: 26.1.2022
  • aluevaltuusto aloittaa työnsä 1.3.2022 ja toimii siihen asti, kunnes seuraavat vaalit järjestetään keväällä 2025

Lisätiedot:
Keskusvaalilautakunnan sihteeri Päivi Sandås, puh. 020 615 7191, paivi.sandas(a)kouvola.fi
Kaupungin vaalisivut
Kymenlaakson hyvinvointialueen valmistelu
Soteuudistus