Aallon harjalle
Poikiloon tulevassa Alvar Aallosta kertovassa näyttelyssä korostuu maestron asuntosuunnittelu.
Alvar Aalto (1898–1976) loi poikkeuksellisen laajan ja monipuolisen uran arkkitehtina ja muotoilijana. Asuntomme probleemina -näyttely esittelee arkkitehti Aallon tuotantoa asuntosuunnittelun näkökulmasta. Se tuo päivänvaloon Aallon varhaiset 1920-luvun klassistiset puuhuvilat, 1930-luvun virtaviivaisen funktionalistiset asuintalot, sodanjälkeisen jälleenrakennuskauden tyyppitalot ja myöhempien vuosikymmenten uniikit taiteilijakodit.
Aallon kädenjälki on nähtävissä myös teollisuusalueiden yhteyteen tehtaiden työntekijöille ja johtajille kaavoitettuina asuinalueina. Näyttelyssä ovat esillä arkkitehtipariskunta Aino ja Alvar Aallon edistykselliset modernin asumisen ratkaisut, kalusteet ja sisustukset. Ne saivat 1930–40 -luvuilla laajaa huomiota kotimaassa ja kansainvälisesti. Näyttelyn on tuottanut Alvar Aalto -museo.
Aallon jäljillä Kouvolassa
Alvar Aalto suunnitteli Kouvolan Inkeroisiin Tehtaanmäen asuinalueen, paperitehtaan, koulun ja kerrostaloja. Rakennuksiin voi tutustua lataamalla mobiililaitteeseen Citynomadi-applikaation ja valita Alvar Aalto Citynomadi-reitin (www.citynomadi.com).
Alvar Aallon kohteita esittelevä arkkitehtuuriopas on saatavana Kouvolan kaupungintalon info-pisteestä. Voit katsella myös sähköistä versiota Alvar Aalto -esitteestä (pdf, 720 kt).
Kouvolan joukkoliikenteen linja 3 tuo matkaajan keskustasta alle kilometrin päähän määränpäästä (kouvola.digitransit.fi).
Kouvolan Matkatoimistolla on valmis kiertomatka Kouvolan Alvar Aalto -kohteisiin. Myös Kymijoen maisemat ja kaunis suomalainen luonto pääsevät retkellä esille. Tietoa retken sisällöstä: visit.alvaraalto.fi
Kouvolan Matkailuoppaat järjestävät kesäisin Kouvolan Alvar Aalto -kohteisiin opastettuja kävelykierroksia (kouvolanmatkailuoppaat.yhdistysavain.fi)
Tehtaanmäen koulun avoimet ovet Asuntomessujen aikaan.
Teksti: Jukka Behm, Kuva Rurik Wasastjerna
Julkaistu alunperin Kouvolan 2019 kesätapahtumalehdessä
Päivitetty 27.1.2022