Heini

Ja se oli tää armas serkkuni, jolle sitten yksi salitreenin yhteydessä totesin että miten olisi, laitetaanko porukka kasaan ja lähdetään katsomaan mihin kouvolalaista naisista on Sulkavalla. 2 viikkoa eteenpäin Essi soitti mulle, että hänellä on meillä kirkkovene ja varmaan toinen samanlainen 2 viikkoa, niin meillä oli sitten soutuporukkakin kasassa.

Elina

Näin sanoo, oi kouvolalainen Heini Nikunen serkukset Heini ja Essi saivat salilla idean omasta soutuporukasta. Parissa viikossa heillä oli kirkkovene ja veneellinen naisia.

Elina

Hei tervetuloa Perillä Kouvolassa -podcastiin. Kertokaa ihan nopsasti, että ketä mulla täällä tänään on vieraana?

Heini

No täällä on Nikusen Heini.

Essi

Korhosen Essi ja me ollaan tää äly ja väläys, jotka aikanaan loi tämän Kouvolan melojat -souturyhmän.

Elina

Joka on nykyään yhdistys.

Elina
Hei miten Kouvolan meloja melojat on saanut alkunsa ja miten?

Essi

Heini voi aloittaa, koska hänestähän tää lähti.

Heini

Joo mulla siis oma soutu-ura, jos sitä nyt voi näin muotoilla, niin lähti ihan siitä että veljeni Timo vuosia sitten teki tämän perinteisen, eli sanoi, että ei ole pokkaa. Ja mulle kun sanoo että ei ole pokkaa, niin sitten mennään. Eli imatralaisen soutuporukan kanssa kävin soutamassa Sulkavan soudun kertaalleen. Rakastuin lajiin. Totesin että välimatka tähän treeniin tai treenipaikkaan on liian pitkä. Mietin hetken, että haluan oman porukan tänne ja tiesin heti, ketä lähestyn asian tiimoilta ja se oli tämä armas serkkuni Essi, jolle sitten yhden salitreenin yhteydessä totesin, että miten olisi. Laitetaanko porukka kasaan ja lähdetään katsomaan mihin kouvolalaisista naisista on Sulkavalla. Öö 2 viikkoa eteenpäin. Essi soitti mulle, että hänellä on meillä kirkkovene ja varmaan toinen samanlainen 2 viikkoa, niin meillä oli sitten se naissoutuporukkakin kasassa.

Essi

Joo, mehän siis kasattiin se omasta kaveripiiristä tai yhdistettiin tuntemia me ihmisiä, että meillä oli jommalla kummalla oli kytky jokaiseen, jotka sitten siinä ihan alkuperäisessä kokoonpanossa oli silloin mukana.

Elina

Eli monta siihen veneeseen menee

Essi
14 ja sitten perähenkilö.

Elina

OK eli siis aika nopeata nopeeta toimintaa 2 viikkoa porukka vene ja mitä se on nyt sitten ollut sen jälkeen onko teillä porukka vaihtunut?

Essi

On. Kyllähän kyllähän tämä elää koko ajan, että on tullut lisää, ihmisillä elämäntilanteet muuttuu, on jäänyt ihmisiä pois. Sitten on ihmisiä, jotka on syistä tai toisista hetken olleet jonkun kauden pois ja sitten päässeet taas takaisin ja sitten meillä on niitä sellaisia vakjyriä, jotka vuodesta toiseen haluaa kätensä rakoille ja ja persiin helläksi siellä veneessä.

Elina

Myös, mikä siinä kirkkovenesoudussa kiehtoo? Mikä siinä on parasta?

Heini

No moni asia, mutta siis kyllähän se kun ajattelet varsinkin sen optimaalisen tilanteen, että sulla on se kesäilta ja se järvi on pläkätyyni ja on lämmin ja linnut laulaa. Sitten sulla on se veneellinen naisia ja ne on kaikki sulle tuttuja. Niistä on tullut vähän niinu jonkunlainen ehkä perhe. Sitten sua on ehkä kiukuttanut, kun tulet sinne veneeseen. Etkä voi tehdä siellä mitään muuta kuin keskittyä siihen, mitä sä teet. Eli kaikki se mitä oli mielen päällä jää sinne rantaan. Sitten sä saat siinä ihan mielettömän kokonaisvaltaisen treenin. Nautit seurasta ja hetki vähän vähemmän siitä seurasta ja nautitkin siitä treenistä. Hiki päässä vetkot menemään. Sitten sä tulet takaisin rantaan. Sä oot kuin uusi ihminen.

Essi

Joo mulla on ihan sama. Lisäisin tähän vielä vaan sitten sen toisen puolen, että siinä vaiheessa kun Sulkavalla on takana 40 kilsaa tai vaikka kolmekymmentäviisi ja edessä on se 20 tai kaksikymmentäviisi kilsaa ja se on siis yksinkertaisesti se hetki, kun tuntuu että tämä on ihan hirveätä. Ja sitten kun pääset maaliin, niin se huikaiseva tunne siitä, että me ollaan yhdessä taas ylitetty itsemme. Se tunne on ihan mieletön, että vaikka se kesäillan soutu on ihanaa ja se treeni on ihanaa kun siinä tulee hiki päälle, niin sitten haluaa lisätä myös sen, että kuitenkin vaikka harrastusporukka ollaan niin kun kisaillaan niin se yksi asia on tiettyjen rajojen rikkominen, niin se tuo kyllä vielä oman osansa ehdottomasti.

Elina

Joo mitäs teillä on nyt tulevalle kesälle suunnitelmissa? Sulkava siintää siellä taas?

Heini

Niin Sulkavahan se on se meidän vuosittainen juttu ja nyt kovasti haalitaan kokoonpanoa kasaan tällekin vuodelle, että toivotaan että siellä taas mennään heinäkuussa.


Essi

Joo kauttahan ei ole vielä päästy aloittamaan, kun nämä todella keväiset kelit ovat nyt hieman uupuneet vielä. Tarkoitus olisi tuossa kuun vaihteessa kautta päästä aloittelemaan ja siitä sitten nostamaan sitä yhteissoutukuntoa.

Elina

Niin Suomen kesä on välillä pitkä ja välillä lyhyt, niin siinä jää kuitenkin nyt ainakin reilu puoli vuotta. Niin teettekö myös sitten tavallaan vuoden ympäri jotain yhdessä?

Essi

Treenataan yhdessä välillä isommalla ja välillä pienemmällä porukalla, että meillä on ollut sellaisia kehonpaino treenejä mitä me ollaan tuolla Voikkaalla käyty vetämässä. Sittenhän se on toki vähän ollut milloin milläkin porukalla, milloin mitäkin treeniä siihen päälle. Ollaan käyty yhdessä jotain lajikokeiluja tekemässä ja näin poispäin ja sitten sen lisäksi me sitä tiimin varainhankintaa hoidetaan sitten muulloin. Teemme talkootöitä KooKoolla esimerkiksi. Joskus me hoidamme tiimihenkeä ihan sillä, että tehdään jotain ihan kivaa, ei treeniä, ei varainhankintaa, vaan sitä vaan että ollaan yhdessä. Olemme muun muassa leiponeet karjalanpiirakoita, ollaan mökkeilty ja ollaan käyty tanssimassa.

Elina

Eli pylly pyörii niin veneessä kuin vapaa-ajalla?

Essi

Ja leuat loksuu.

Elina

Tota no minkälainen henki teidän sillä soutu porukalla on? Jos vähän kehutte teidän porukkaanne?

Heini

Niin no se on tosi helppoa itse asiassa, että naisia ollaan kaikki melko lailla samankaltaisella huumorintajulla höystetty ja on sitten vielä eksytty siihen porukkaan. Se on hyvin avoin se henki siellä eli meidän veneeseen on tervetulleita ihan kaikki: Ne joilla ei ole mitään kokemusta siitä soudusta kun ehkä sitten se mökki mökkisoutelija ja myöskin sitten niihin jotka on soutanut enemmän. Me ollaan harrasteporukka kyllä, mutta me tehdään sitten tavoitteellisesti, mutta me tehdään sitten pilke silmäkulmassa ja ilon kautta.

Essi

Kyllä ja meidän porukka on silleen kivasti heittäytyvää monenlaisiin asioihin, että en en usko että kukaan ekaa kertaa meistäkään olisi Sulkavalle lähtenyt, jos ei sellaista heittäytymiskykyä olisi.

Elina

No tota otatteko te uusia soutajia porukkaan? Onko teillä joku hirveän ranking sinne, että miten pääsee mukaan?

Essi

Otetaan. Tähän on ihan yksiselitteinen vastaus, eli meille on tervetulleita kaikki. Niin kun tossa Heini sanoikin, niin matalalla kynnyksellä kuka tahansa pääsee kokeilemaan ja sitten pääsee ihan toimintaan mukaan, jos se siltä tuntuu. Mutta se että istuu kerran kirkkoveneen penkkiin ei tarkoita, että sieltä ei enää ikinä pääse pois, paitsi että siihen koukuttuu tosi helposti. Siinä voi käydä niinkin just näin, mutta sehän on vaan positiivinen ongelma sitten taas ja myöskin se pitää muistaa, että meillä voi käydä treenaamassa ja kaikki treeniporukasta ei kisaa eli sekään ei ole välttämättömyys. Eli jos haluaa esimerkiksi aikansa katsoa, että miltä se tuntuu ja uskaltaako vielä lähteä kisaan, niin sekin on OK. Ja jos haluaa heti kisaamaan niin sekin on OK.

Elina

Joo no miten paljon arvioisitte, että teillä menee yhdistyksen asioiden pyörittämiseen: Varainhankintaan, treenikauden suunnitteluun, kisaharjoitteluun. Oletteko laskenut ikinä tunteja?

Heini

En koskaan en ole laskenut. Kyllähän se aikansa ottaa, mutta en sitten jotenkin näe sitä. Se menee siinä sen tekemisen äärellä tai sivussa oikeastaan.

Essi

Joo ja kun siis pääsee tekemään asioita niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa viihtyisi muutenkin, niin se on yksi tapa siinä kiireisessä arjessa tavata ja saada viettää aikaa niiden ihmisten kanssa. Siellä kiskalla on ihan kiva olla kahvia myymässä kun on hyvät ystävät seurana tai kevätkokouksessa päättää asioita tai viettää sunnuntai iltaa veneessä. Nää on ihan kivoja tapoja.

Elina

No mitä vinkkejä teillä olisi antaa muille, jotka haluaa aloittaa jonkun harrastuksen? Voisiko nyt sanoa kirkkovenesoutua marginaalilajiksi? Ei se nyt varmaan ihan jääkiekon veroinen harrastajamäärältään ole, niin mitä vinkkejä teillä olisi antaa ihmisille, jotka sitten vaikka haaveilee jostain erikoisemmasta lajista, että mitä kannattaa ottaa huomioon?

Heini

Jaa. Mä jotenkin kannustaisin vaan rohkeasti kokeilemaan. Oli se juttu sitten mikä tahansa.

Essi

Joo ja sitten varmaan just se, että selvittää vähän. En usko että kauhean moni niin eksoottista harrastusta löytää, että mistään kautta ei löytyisi ketään, joka olisi jo ehkä vähän jo sitä tehnyt ja sieltä sitten taas tavallaan hakee lajiin liittyviä vinkkejä, mutta jos jos tuntee paloa jotain tehdä, niin ei muuta kun heittäytyy tekemään.

Heini

Sitä kohti.

Elina

Joo. No hei missä teidän menoa voi seurata? Sulkavalla toki, mutta jos haluaa muutenkin tai vaikka haluaa tulla teidän mukana soutamaan niin mitä kautta saa yhteyden?

Heini

No tietysti meillähän on veneen kotipaikka on tuolla Voikkaalla Hirvelässä siellä Hirvelän kotisatamamassa. Sieltä meidät löytää taas kun kausi saadaan auki niin hyvin todennäköisesti keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, mutta toki me ylläpidetään myöskin meidän somea. Varsinkin nyt sitten taas, kun kesäkausi ja soutukausi pyörähtää käyntiin niin aktiivisemmin eli tuolla instassa ja Facebookissa Kouvolan Melojat löytyy kyllä. Sieltä pystyy seuraamaan meidän touhuja ja toki sitten tosiaan tervetuloa sinne rantaan, että meidän veneeseen pääsee kyllä kyytiin.

Essi

Ja somesta pitää vielä sanoa sen verran, että paitsi että siellä voi seurata meidän touhujamme, niin sitä kautta voi myös ottaa sitten yhteyttä ja laittaa viestiä. Jos vaikka kiinnostaa, niin mielellään kerrotaan lisää.

Elina

Joo ja hei sitten vielä viimeisenä kysymyksenä mistä tulee nimi Melojat?

Essi

No. Kouvolan soutajat oli varattu. Sitten me mietittiin, että me halutaan ehkä jotain asiallista ja sitten kuitenkin jotain sellaista, että siinä on se sama pilke kun ylipäätään meillä on ollut ja sitten me mietittiin että no, jos Kouvolan soutajat on mennyt niin me ollaan sitten varmaan Kouvolan melojat ja siitä vitsistä se lähti ja sitten meistä vaan tuli Kouvolan melojat.

Heini

Ja se vitsi elää edelleen.

Essi

Kyllä joo on meille ekassa Sulkavan soudussa huudettu, että hei tää on soutukisa kun kuulutettiin Kouvolan melojat.

Heini

Mutta saatiin soutaa.

Essi

Saatiin soutaa.

Elina

No niin, eli onko teillä joku oma joku melamuijat-slogan tai?

Heini

Kyllähän tää melamuijat nyt elää huonona vitsinä.

Elina

Mut herättää ainakin huomiota. Hei kiitoksia oikein paljon haastattelusta.

Heini

Kiitos Elina. Kiva kun saatiin tulla.

Elina

Kiitos kun kuuntelit Perillä Kouvolassa -podcastia. Lue lisää kouvolalaisten tarinoita osoitteesta www.kouvola.fi/perilla

Päivitetty 26.6.2024

Sivun alkuun