Tervetuloa Kouvolalain kertoo -podcastin pariin. Tässä jaksossa päästämme ääneen paikalliset opiskelijat.  Keskustelemme muun muassa siitä, millaisena opiskelijat näkevät Kouvolan ja miten Kouvolasta saataisiin vetovoimainen opiskelijakaupunki.

22-vuotias Oona Mäkinen opiskelee Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa palvelumuotoilua toista vuotta. Lahdesta Kouvolaan opiskelujen perässä muuttanut Oona on ihastunut Kasarminmäen alueeseen ja maaseutuun.  Hän toivoo kaupunkiin parempaa julkista liikennettä ja pientä uudelleenbrändäystä, jotta kaupunki saadaan houkuttelemaan lisää opiskelijoita.

No niin lähdetään liikenteeseen ihan näistä perusasioista. Nimi, ikä ja oletko täältä vai jostain muualta kotoisin?
– Olen Oona, kaksikymmentäkaksivuotias ja kotoisin Lahdesta. Olen opintojen perässä muuttanut tänne.

Mitä opiskelet?

– Palvelumuotoilua AMK-tasolla.
Monennetta vuotta?

– Hyvä kysymys. Ehkä toista. Olen aloittanut tammikuussa ja nyt mennään toista vuotta.
Miten päädyit Kouvolaan opiskelemaan?
– Hain vain Kouvolaan. Aloin seurustella kouvolalaisen miehen kanssa ja tulin hänen perässään. Selvitin mitä Kouvolassa voi opiskella, hain ja pääsin.
Mitä palvelumuotoilija tekee?

– Melkein mitä vaan. Yksi esimerkki, mitä olen käyttänyt monelle on: Jos on kaksi kahvilaa jotka ovat ihan vierekkäin ja myyvät samaa tuotetta samaan hintaan, niin palvelumuotoilu on se syy, miksi kävelet siihen toiseen.  Eli teemme palveluista mahdollisimman asiakasystävällisiä sekä sinne asiakkaalle että yrittäjälle monilla luovilla keinoilla ratkaisten erilaisia ongelmia. Voimme tehdä koko kentällä hommia. Emme ole keskittyneet mihinkään tiettyyn alaan, kuten sote tai teollisuus. Kenttä on hyvin laaja.

Oletko viihtynyt Kouvolassa ja opinnoissa?

– Olen.

Mikä on parasta opinnoissa?

– Uuden oppiminen, kuten kaikessa opiskelussa. Tässä saa myös haastaa itseään. Mitään ei tarvitse tehdä, kuten kirja sanoo, vaan saa käyttää luovuutta. Se avaa ovet moneen suuntaan.

Onko jokin yllättänyt Kouvolassa?

– Keskusta on betonimöhkäle, mutta kaupunki on yllättävän kaunis. Täällä on mukavia ihmisiä ja täällä on hyvä asua.

Miten opintojen jälkeen?

– Kaikki on vielä ihan auki. Sen näkee sitten, mistä saa töitä ja mihin työura lähtee viemään.

Onko Kouvola opiskelijakaupunki?

– Yrittää olla, mutta toivottavasti tulee olemaan enemmän. Olen aloittanut opiskelut koronan aikana, joten on ollut aika hiljaista. Opiskelijayhdistykset ovat tehneet ison työn ja järjestäneet koko ajan enemmän tapahtumia. Opiskelijaneuvottelukunta, jossa on Xamkin edustajia, LUT:in edustajia ja kattojärjestön edunvalvoja, niin yhdessä keskustelemme, miten Kouvolasta tehdään opiskelijakaupunki. Nivomme tapahtumia esimerkiksi yhteen.

Onko Kouvolassa haalarikulttuuria?

– Tapahtumia ei ole ollut kovin paljoa, mutta niissä näkee haalariporukkaa. En ole nähnyt, että muut kulkisi haalarissa ellei ole jotain tapahtumaa.

Mitkä konkreettiset toimet auttaisivat tekemään Kouvolasta opiskelijakaupungin?

– Julkista liikennettä pitäisi parantaa. Toinen olisi, että Kouvola saataisiin brändättyä paremmin pois betonihelvetti-mielikuvista, että täällä on paljon muutakin.

Mitä sanoisit ihmiselle, joka mieltää Kouvolan betoniseksi. Mihin kannattaa mennä?

– Repovesi, Kasarminmäen alue ja varmaan luontopoluille lähtisin suuntaamaan. Kaikkiin luontomaisemiin ohjaisin ihmisiä.

Miten koronakriisi ja muut maailman kriisit ovat vaikuttaneet opiskeluun?

– Opiskeluun ei hirveästi. Opiskelen monimuotona, eli minulla on fyysistä opetusta 3 viikon välein 2 päivää. Ensimmäiset 1,5 vuotta mentiin etänä. Itse kun muutin Kouvolaan, se oli ikävä katsoa ikkunasta, että tuossa se koulu olisi vieressä. Osa haluaisi hybridi-koulutusta, mutta siinä tulee järjestämisen ongelma. Järjestökentällä se näkyy, että aktiiveja ei ole, jolloin ei saada järjestettyä samalla tavoin tapahtumia.

Millaista vapaa-aika on? Mitä teet koulun ulkopuolella?
– Lähden usein maaseudulle, kuntosalille ja kävelemään luontoon. Teen paljon käsitöitä. Just nyt en edes ehdi miettimään sellaisia. Kotona ja miehen luona sekä kuntosalilla oleilua.

Mitkä ovat suosikkipaikkasi Kouvolassa?

– Käyn vähän ravintoloissa. Kahvila Papulaarissa on mukava käydä tunnelman vuoksi. Viihdyn itse Kasarminmäen alueella. Sitten tietysti ”landella”, jossa ihmisen on hyvä olla.

Millaista yhteistyötä toivoisit Xamkin ja kaupungin sekä paikallisten toimijoiden välille?

– Opinnoissa on paljon yhteistöitä. Teemme yrityksille asioita. Tietysti niitä voisi olla enemmän ja pidempikestoisena. Meillä ei tosin ole mahdollista tehdä pitkää projektia. Ehkä kestävämpää yhteistyötä toivoisin ja sitten sitä, että siihen olisi varattu henkilökunnasta resurssia. Opiskelijan on vaikea yhdistää tavoitteet, jos ei pääse keskustelemaan yrityksen edustajien kanssa. Sitä toivoisin enemmän.

– Kannustaisin opiskeluja pohtivia hakemaan Kouvolaan. Opiskelupaikkaa ei kannata tyrmätä siksi, että se on Kouvolassa. Kannattaa tulla katsomaan, millainen paikka tämä on. Tämä ei ole sellainen, mitä muualla luullaan. Minullakin oli ennakko-odotuksia, mutta ne ovat pitkälti osoittautuneet vääriksi.


Varsinais-Suomesta lähtöisin oleva Matias Liljavirta opiskelee tuotantotalouden maisteriopintoja LUT-yliopistossa Kouvolan kampuksella. 29-vuotiaan opiskelijan mielestä uusi kampus Manskilla on helppo paikka opiskella. Hän toivoo lisää opintoja Kouvolaan, jotta kaupunkiin saataisiin lisää oheistoimintaa ja tapahtumia opiskelijoille.


Mitä opiskelet?
– Innovation and logistics eli tuotantotalouden diplomi-insinöörin maisterivaiheen opinnot.
Mitä opiskelit aiemmin?
– Opiskelin Turussa tuotantotalouden insinööriksi ammattikorkeakoulussa.
Oletko täältä Kouvolasta lähtöisin vai jostain ihan muualta?
Olen Varsinais-Suomesta.

Miten päädyit Kouvolaan?
– Katsoin talvella, mitä maisteriopintoja on. Ja sitä kautta löysin maisteriohjelman. Se oli mielenkiintoisin ohjelmista. Hain siihen ja päädyin Kouvolaan.

Oletko viihtynyt opinnoissa?

– Osittain kyllä. On ollut alkuongelmia, mutta eiköhän se tästä lähde, kun on uusi kampuskin Manskilla. Siellä on luokkahuone käytössä.

Millainen paikka se on?

– Ihan mukavalta on vaikuttanut. Sinne pääsee helposti.

Mitä ajatuksia: Oletko viihtynyt Kouvolassa?

– Olen ihan hyvin. Minulla on soluasunto Kouvolassa, jossa asun viikot. Viikonloput sitten Raisiossa tyttöystävän luona. Olen viihtynyt Kouvolassa, vaikka ihan hirveästi ei ole tekemistä.

Millainen paikka Kouvola on opiskelijakaupunkina?

– Kyllä täällä opiskelee, mutta ei ole kovin suuri opiskelijakaupunki Helsinkiin, Lahteen tai Tampereelle verrattuna. Tähän mennnessä on yhdet opiskelijabileet ollut 2 kuukauden aikana. Nekin Xamkin järjestämänä. Toivottavasti tulee lisää tapahtumia.

Miten Kouvolasta saataisiin parempi kaupunki opiskelijoille?

– Varmaan lisää opintoja, niin opiskelijakuntaa tulee lisää. Sitten lähtee tapahtumiakin lisää. Varmaan aika lailla määrän pohjalta.

Mutta aika pieniä juttuja. Eli yhteisöllisyyttä?

– Enemmän tapahtumia olisi se pääasia.

Millaista yhteistyötä koulu tekee paikallisten yritysten tai kaupungin kanssa?

– On hieman näkynyt, mutta ei kauheasti. Odotan, että se lisääntyy, kun Manskin tilat valmistuu. Varmasti synergiaa löytyy heti. Meillä on myös case-opintoja, niin LUT-henkilöstö on ollut yrityksiin yhteydessä, että sellaisia varmasti tulee lisää.

Onko se millainen voimavara, että yritykset ja opiskeliajt ovat samassa tilassa?

– On se iso. Pääsee heti keskustelemaan muiden kanssa. Tuntuu, että se on kasvava trendi Suomessa.

Puhuit, ettei ole kauheasti ollut bileitä, mutta mitä teet vapaa-ajalla opintojen ulkopuolella?

Tykkään olla paljon luonnossa. Repovedelle asti en ole päässyt, mutta Kouvolassa on lähellä paljon luontopolkuja. Se on todella hyvä asia. Pääsee metsän äärelle. Olen myös käynyt uimahallilla ja Tykkimäen saunalla, joka on aivan upea paikka.

Suosikkipaikkoja Kouvolassa?

– Tykkimäen sauna. Siellä on todella hyvät puitteet. Pääsee siinä samalla veteenkin pulahtamaan.

Millaisia ennakko-odotuksia sinulla oli Kouvolasta?

– Kouvola on ainoa yli 50 000 ihmisen kaupunki, jossa en ollut käynyt. Odotukset olivat, että harmaata on ja betonia paljon. Joku sanoi, että Kouvola on hienompi kaupunki, mitä odotukset alkaa?

Ovatko ennakkoluulot murtuneet?

– On tämä aika betoninen kaupunki. Mut on täällä hienojakin rakennuksia, kuten kaupungintalo. Ja luonto on läsnä joka paikassa.

Onko jokin yllättänyt?

– Ihmiset ovat todella ystävällisiä. Meilläkin opiskelee monia kouvolalaisia. He ovat ystävällisiä.

Miten puolustaisit Kouvolaa?

– Luonto, Kymijoki ja hienot luontopolut. On Kouvolassa paljon hyvääkin.

31-vuotias Tahmineh Arabgari opiskelee tuotantotaloutta LUT-yliopistossa. Iranista kotoisin olevalla ja Itävällassa opiskelleella Tamilla ei ollut mitään ennakkokäsitystä Kouvolasta, sillä hän oli alun perin menossa Lappeenrantaan. Hän on ihastunut kaupunkilaisten auttavaisuuteen, kaupungin rauhallisuuteen ja siihen, että luonto on aina lähellä. Hän toivoo saavansa töitä Kouvolasta opintojen jälkeen.

– Pääsin opiskelemaan Innovation and Logistics -alaa. Minun piti alun perin mennä Lappeenrannan kampukselle, mutta rautatiestrategian myötä yliopisto päätti siirtää kampuksen Kouvolaan.

Oletko nauttinut olostasi?

– Elämä on ollut täynnä haasteita toistaiseksi. Kurssi on hyvin uusi, joten on ollut haastavaa käynnistää opinnot. Meillä ei ole ollut tutoria opintoihin, eikä uusi kampus ole ollut vielä valmis. Mutta näkymät ovat hyvät. Kouvolalla on paljon mahdollisuuksia tässä. Aluksi oli hankalaa, mutta elämä helpottuu koko ajan. Meitä oli pari ulkomaalaista opiskelijaa täällä. Suurin osa opiskelijoista on suomalaisia, ja heillä on omat elämänsä. Mutta yritän etsiä paikkoja, joissa viettää vapaa-aikaa: ravintoloita, lenkkipolkuja ja iltaelämää.

Oletko löytänyt jotain erityistä täällä?

– Tämä on todella rauhallinen kaupunki. Jos minulla on ollut mitään ongelmia, tuntemattomat ovat tulleet auttamaan. Se on ollut auttavaista minulle. Kaupunki on rauhallinen. Pidän lenkkeilystä. Luonto on täällä todella kaunista.

Miten kuvailisit Kouvolaa opiskelijakaupunkina?

– Kun tulin tänne, en ollut käynyt muissa Suomen kaupungeissa kuin Lappeenrannassa. Lappeenranta on kenties enemmän opiskelijakaupunki, koska opiskelijoita on enemmän. Täältä puuttuu opiskelijatunnelma. Mutta se varmasti paranee, koska vastahan me aloitimme. Xamk on ollut täällä ja LUT tuli nyt, eli kursseja ja opintoja tulee lisää tulevaisuudessa.

Miten markkinoisit kaupunkia opiskelijoille?

– Meillä ei ole omaa ravintolaa. Käymme Xamkin ruokalassa lounaalla. Olisi kiva, jos tulisi jokin ravintola- tai kahvila opiskelijoille, missä opiskelijat voisivat tavata.

Millaista yhteistyötä on koulujen ja paikallisten yritysten välillä?

– En ole vielä kokenut sellaista, mutta tiedän, että suunnitelmia on vireillä esim. Kinnon ja opiskelijoiden välille. Pääaineeni on innovation ja logistic ja Suomessa on tämän alan paras opetus, joten tulevaisuudennäkymät ovat hyvät.

Jäisitkö Suomeen, jos saisit työpaikan opiskelujen jälkeen?

– Jäisin ehdottomasti, koska täällä saan oppia siitä, millaista on olla ammattilainen ja minulla on velvollisuus antaa jotain takaisin.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

– Minulla on paljon vapaa-aikaa, kun olen täysiaikainen opiskelija. Minulla ei ole ystäviä täällä vielä, joten en ole saanut vielä ryhmätoimintaa järjestettyä. Vapaa-ajalla pidän juoksemisesta etenkin jos on hyvä sää. Pidän myös lukemisesta ja Veturissa ostosten tekemisestä. Pidän myös pyöräilystä.

Onko sinulla asunto täällä?

– Minulla on sopiva opiskelija-asunto Eskolanmäessä. Monet ulkomaalaiset opiskelijat asuvat siellä.

Onko sinulla suosikkipaikkoja Kouvolassa?

– En ole aloittanut mitään erityistä urheilua vielä. Toivottavasti talvella pääsen hiihtämään. Ja ensi kesänä haluaisin harrastaa jotain vesiurheilua. Ihmettelen, että kun Kouvolassa on yli 4000 järveä, niin miksei täällä ole enempää vesiurheilua.

Oliko sinulla mitään odotuksia Kouvolasta ennen kuin tulit tänne? Mitä opit Kouvolasta ensimmäisenä?

– Ennen kuin tulin tänne, googlasin kaupungin. Täällä on paljon rakennuksia. Ajattelin, että tämä on vain pieni kaupunki, missä ei ole juuri mitään. Mutta täällähän on todella hyviä kauppoja, kirjasto ja muuta.

Kiitos paljon!

Tämä oli KK podcastin vuoden 2022 viimeinen jakso. Kiitos kun olet ollut seurassamme. Jos sinulla on vinkkejä podcast-aiheiksi tai haastateltaviksi, voit lähettää niitä viestinta@kouvola.fi. Hyvää loppuvuotta!

Päivitetty 22.12.2022

Sivun alkuun