Ystävänpäivän ja kaupunkiviljelyn ilosanomaa Upseerin päiväkodilta kirjalahjoituksen muodossa

Ympäristökasvatustyöstä tunnustusta saanut Upseerin päiväkoti jakaa ympäristökasvatuksen iloa, innostusta ja mahdollisuuksia myös muille. Ystävänpäivänä kunniaksi päiväkoti lahjoitti Piippolan vaarin puutarha -nimisen satu- ja e-kirjan Kouvolan kaupungin varhaiskasvatuksen yksiköille, perusopetuksen 1-2 –luokille ja muille toimijoille Kouvolan alueella.

Piippolan vaarin puutarha -satukirja on Upseerin päiväkodin lapsilta saduttamisen menetelmällä kerätty ja kuvitettu tarina. Kirjan myötä päiväkoti haluaa laittaa hyvän kiertämään ja jakaa tietoa ympäristökasvatustoiminnasta, yhdessä tekemisen ilosta sekä kestävän kehityksen työstä.

Tavoitteena kerätä 100 ideaa

Päiväkoti lähti mukaan Kouvolan varhaiskasvatuksen Kivikeijut ja Käpykököt -kaupunkiviljelypilottiin vuonna 2018. Pedagogisesti tarkasteltuna kaupunkiviljely on paljon muutakin kuin kasvien kasvattamista ja sadonkorjuuta. Kaupunkiviljely on menetelmä, jonka avulla kestävän elämän taitoja voidaan oppia yhdessä lasten kanssa. Kokeilu vei päiväkodin mennessään.

Pilotin myötä päiväkodin arjen toimintatavoissa ja oppimisympäristössä on tapahtunut paljon muutoksia ja päiväkoti haluaa jakaa ja julistaa ympäristökasvatuksen iloa, innostusta ja mahdollisuuksia myös muille.

”Nyt oli oikea hetki kerätä lasten kokemuksia, toiveita ja unelmia puutarhasta,” kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Anu Honkanen Upseerin päiväkodista. ”Oman käytäntönsä palauttaneiden kesken arvotaan kuukausittain ympäristökasvatusaiheisia yllätyksiä, kertoo Honkanen ja lisää: ”Meillä kaikilla on mahdollisuus olla vaikuttamassa siihen miltä tulevaisuus maapallolla näyttää”.

Saapuneita kuvia ja ideoita tullaan hyödyntämään Kouvolan kaupungin kestävän kehityksen ja ympäristökasvatuksen työssä. Honkanen toteuttaa kirjojen lahjoituksen ja 100 idean keräämisen osana ympäristökasvattajaopintojaan. Lahjoituksen toteutumista ovat olleet mahdollistamassa JEV-säätiö, Kymin osakeyhtiön satavuotissäätiö ja Kouvolan kaupungin varhaiskasvatus.

Lisätietoja:

Marjo Pakkanen, ympäristökasvatuksen asiantuntija, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 7056, marjo.pakkanen@kouvola.fi

Anu Honkanen, varhaiskasvatuksen opettaja, Upseerin päiväkoti, puh. 020 615 7809, anu.honkanen@kouvola.fi

Sivun alkuun