Ympäristöystävällinen betonielementtitehdas Tenel avasi Kouvolaan

Yhtiö rekrytoi parhaillaan 20 betonialan ammattilaista töihin tehtaaseen.

Tenel Oy valoi ensimmäisen betonielementtinsä Kouvolassa Teholan teollisuusalueella 28.3. Tehtaan avajaisia oli juhlistamassa Avain Yhtiöiden konsernin ja Kouvolan kaupungin johtoa: Perttu Liukku (kuvassa vas.), Avain Yhtiöt Oy toimitusjohtaja, Marita Toikka, Kouvolan kaupunginjohtaja, Kari Mäenpää, Tenel Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Avain Yhtiöt Oy:n hallituksen jäsen, Kouvola Innovation Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Niemi sekä Jani Julin, Tenel Oy:n toimitusjohtaja.

Tenel Oy valoi ensimmäisen betonielementtinsä Kouvolassa Teholan teollisuusalueella  28.3. Tehtaan avajaisia oli juhlistamassa Avain Yhtiöiden konsernin ja Kouvolan kaupungin johtoa.

Betonielementtitehdas Tenel Oy on Asuntosijoitusyhtiö Avain Yhtiöt Oy:n konsernin uusi avaus arvoketjun vahvistamiseksi. Avain Yhtiöt investoi uusiin asuntoihin vuosittain yli 150 M€, asuntoina se tarkoittaa noin 1000 asuntoa vuodessa. Konsernin pääliiketoimintana on asuntojen vuokraus ja myynti. Konserni toteuttaa itse projektinjohto mallilla osan rakennuttamistaan asunnoista. Tehtaan tavoitteena on tuottaa betonielemettejä mahdollisimman ympäristöystävällisellä tavalla. Pitkällä aikavälillä tehdas tavoittelee yli 30 % alan keskiarvoa vähähiilisempää elementtituotantoa. Tehdas työllistää 30 alan ammattilaista vuoden loppuun mennessä. Avain Yhtiöt konsernin toimitusjohtaja Perttu Liukku on tyytyväinen tehtaan käynnistämiseen. 

– Betonielementtitehtaan perustamisen tavoitteena on konsernin hankkeiden ympäristöystävällisyyden parantaminen, tuotantokustannuksen laskeminen sekä toimitusvarmuuden parantaminen. Tehdas on konsernille arvoketjua laajentava strateginen investointi, kertoo Perttu Liukku.

Betonielementtitoimitus on normaalin asuinkerrostalohankkeen merkittävin kohdekohtainen hankinta. Elementit vaikuttavat merkittävästi kerrostalokohteen hiilijalanjälkeen ja rakennuskustannuksiin. 

– Tämän vuoden puolella on tarkoitus rekrytoida vielä n. 20 henkilöä, niin ammattilaisia kuin nuoria rakennusalalle valmistuneita. Syksyllä käynnistetään Kouvolan Ammattiopiston Edukon kanssa yhteistyössä rekrytointeihin johtava räätälöity koulutusohjelma, jota jalostetaan jatkossa eteenpäin yrityksen tarpeisiin peilaten,  ilmoittaa Tenelin toimitusjohtaja Jani Julin.


Ensimmäiseen valettuun betonielementtiin upotettiin rosteriperhonen. Seremonian hoitivat  Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka ja Avain Yhtiöt Oy toimitusjohtaja Perttu Liukku.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka toteaa Tenel Oy.n tehtaan aloittamisen olevan uutisena hieno ja tervetullut.

– Kouvola on alusta hyvälle arjelle ja aktiiviselle yrittäjyydelle: meillä on erinomaiset logistiset yhteydet ja kohtuuhintaista toimitilaa tarjolla erityyppisille yrityksille. On upeaa, että saamme Tenel Oy:n kaltaisen toimijan paikkakunnalle. Tehtaan avaaminen  tuo lisää työpaikkoja ja kasvattaa osaltaan kaupungin elinvoimaa, Toikka sanoo.

Kouvola Innovation Oy (Kinno) palvelee sijoittuvia yrityksiä yhden luukun periaatteella, auttaen esimerkiksi verkostoitumisessa  ja  yrityksen tarpeita vastaavien tilojen etsimisessä.

– Sijoittumispalvelumme sisältö räätälöidään aina asiakasyrityksen toiveiden  mukaan: se voi sisältää tilojen tai tontin etsimisen lisäksi muun muassa  rahoitusneuvontaa, viranomaiskontaktien luomista, apua lupa-asioissa tai oppilaitosyhteistyön aloittamisessa, Kinnon  toimitusjohtaja Kimmo Niemi kertoo.

– Yhteisenä pyrkimyksenä on taata yrityksen menestyksekäs sijoittuminen Kouvolaan,  ja tässä on nyt onnistuttu, Niemi kiteyttää.

Kuvat: Johannes Wiehn

Sivun alkuun