Voikkaalla torjutaan jättipalsamia talkoilla kesätorstaisin

Voikkaan Mattilassa torjutaan tänä kesänä yhteisvoimin haitallista vieraskasvia jättipalsamia. Jättipalsamitalkoot järjestetään Sammonpolulla (Sammonkaari 8) kesätorstaisin 20.6., 4.7., 18.7. ja 1.8. kello 14—18.

Voikkaan Mattilassa, Sammonpolun ympäristössä, torjutaan tänä kesänä yhteisvoimin haitallista vieraskasvia jättipalsamia. Jättipalsami on Pohjois-Intiasta kotoisin oleva koristekasvi, joka on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Se leviää voimakkaasti ja syrjäyttää muita kasveja heikentäen näin luonnon monimuotoisuutta. Jättipalsami on karannut luontoon puutarhoista, ja myös puutarhajätteen läjitys vääriin paikkoihin edesauttaa sen leviämistä.

Kouvolan kaupunki on saanut ELY-keskukselta avustusta vieraskasvitalkoiden järjestämiseen, ja mukana talkoissa ovat myös Pohjois-Kymen Luonto ja Voikkaan kyläyhdistys. Talkooavustuksella kustannetaan talkoolaisille työkäsineitä ja eväitä.

”Kouvolassa on yli 300 palsamiesiintymää eri puolilla kaupunkia. Niistä noin puolet on kaupungin mailla. Voikkaan esiintymä, jolla talkoot järjestetään, on suurimpia tiedossani olevia”, kertoo kaupungin ympäristönhoitaja Pauliina Klemola.

Jättipalsami ei ole myrkyllinen, ja sen torjunta on verrattain helppoa, koska se on yksivuotinen, lisääntyy vain siemenistä ja irtoaa helposti maasta juurineen. Siksi talkoissa torjutaan jättipalsamia kitkemällä. Jättipalsamin kitkentä sujuu myös lapsilta.

Alku- ja keskikesällä kitketyt palsamit voi huoletta jättää kasaan maatumaan. Vasta heinäkuun lopulta alkaen siemeniä sisältävät kukinnot on kerättävä huolellisesti pois ja toimitettava loppujätteen mukana poltettaviksi, jotta estetään siementen leviäminen ympäristöön.

”Lähiluonnosta huolehtiminen on meidän kaikkien vastuulla. Roskien keräämisestä on tullut suosittu harrastus, ja samaa aktiivisuutta toivoisin näkeväni myös haitallisten vieraskasvien torjunnassa. Se on mukava, maanläheinen tapa suojella monimuotoisuutta ja tutustua lähiluontoon. Lenkkipolun varrelta voi katkoa lupiininkukkia ja siemenpalkoja kerätä samaan pussiin kuin roskiakin. Kitkemiseen tarvitaan maanomistajan lupa, joten jättipalsamin torjunta on parasta rajoittaa kaupungin omistamiin alueisiin. Mielelläni annan vinkkejä ja kuulen, missä asukkaat talkoilevat”, Klemola kannustaa.

Voikkaan talkoolaiset kokoontuvat Sammonpolun alkupäässä osoitteessa Sammonkaari 8. Talkoisiin pukeudutaan sään mukaan, pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ovat suositeltavia. Rankkasateen sattuessa talkoot peruuntuvat.

Kaupunki tarjoaa talkoolaisille työkäsineet, juotavaa ja pientä evästä. Talkoisiin ilmoittautuminen ei ole välttämätöntä, mutta se on toivottavaa, jotta hanskoja ja eväitä osataan varata riittävästi. Ilmoittautumisia ottaa vastaan ympäristönhoitaja Pauliina Klemola, puh. 020 615 7088.

Jättipalsamitalkoot Sammonpolulla (Sammonkaari 8) kesätorstaisin 20.6., 4.7., 18.7. ja 1.8. kello 14—18.

Lisätiedot:

Pauliina Klemola, ympäristönhoitaja

p. 020 615 7088, pauliina.klemola@kouvola.fi

Sivun alkuun