Valmiuslailla isoja vaikutuksia kaupungin palveluihin

kaupungintalo

Hallitus on todennut yhdessä tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallituksen 16.3.2020 tekemät linjaukset aiheuttavat muutoksia Kouvola kaupungin palveluissa. Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti.

Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Muutoksia kaupungin palveluissa

Kouvolan kaupungin toiminnassa linjaukset merkitsevät muun muassa seuraavaa:

  • Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
  • Koulujen, oppilaitosten, kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1.-3. luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.
  • Lähiopetuksen sijaan ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.
  • Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.
  • Yleisötilaisuuksia ei järjestetä.
  • Suljetaan museot, teatterit, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Muutokset henkilöstöohjeeseen

  • Kaupungin henkilöstö, joiden työtehtäviä on mahdollista hoitaa etänä, määrätään etätyöhön.
  • Mikäli työntekijällä on flunssan oireita ja hän epäilee koronavirustartuntaa, tulee jäädä kotiin ja ilmoittaa asiasta esimiehelle. Jos oireet ovat lieviä, on tärkeää levätä ja sairastaa kotona siihen asti, kunnes oireet loppuvat. Tarkoituksena on varmistaa, että vakavista oireista kärsivät saavat tarvittaessa yhteyden terveydenhuollon ammattilaisiin ja asianmukaista hoitoa. Soita terveyskeskukseen tai päivystysapuun vain, jos oireet muuttuvat sellaisiksi, että niihin tarvitaan hoitoa.
  • Kouvolan kaupungin henkilöstöohjetta päivitetään tiistaina 17.3.

Muutoksista tiedotetaan aktiivisesti

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka näkee järeiden toimien mahdollistavan koronavirusepidemian rajoittamisen ja turvaavan terveydenhuollon.

– Valmiuslain mukaiset linjaukset merkitsevät suuria muutoksia kaupungin toimintaan ja meidän kaikkien arkeen. Kun näitä vaikutuksia pohdimme, täytyy pitää mielessä, että toimenpiteiden tavoitteena on iäkkäiden ihmisten ja muiden koronaviruksen riskiryhmien suojaaminen. Tiedotamme kaupungin palveluiden muutoksista aktiivisesti verkkosivuillamme, somessa ja mediatiedottein, Toikka sanoo.

Hän toteaa, että kaupungin päätösvalta ja toimintakyky tullaan varmistamaan myös poikkeusolojen aikana. Toimielinten, eli kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen, jaostojen ja lautakuntien, kokousten määrää tullaan vähentämään ja keskittämään asioiden käsittelyä. Lisäksi valmistellaan toimivallan siirtämistä yksittäisten päätösten osalta viranhaltijoille.

Lisätietoja:
Kaupunginjohtaja Marita Toikka, puh. 020 615 3100, marita.toikka(a)kouvola.fi
Henkilöstöjohtaja Päivi Karhu, puh. 020 615 4001, paivi.karhu(a)kouvola.fi

Sivun alkuun