Uusi valotaidetapahtuma Kouvolaan – ehdota nimeä

Syksyllä 2021 Kouvola nousee ansaittuun loistoon, kun uusi valotaidetapahtuma käynnistyy. Maamerkkien valaisun sijaan nyt tuodaan esille tarinallisia, sisällöltään monitulkintaisia, itsenäisiä valoteoksia. Kouvolassa asuvat tai sinne muuten yhteydessä olevat taiteilijat ovat vahvasti edustettuina tapahtumassa. Tapahtuman suunnittelu on jo pitkällä, mutta nimi puuttuu vielä. Yleisön apua kaivataan!

Syksyn valotaidetapahtuma esittelee noin kymmenen teosta, joista useat on tehty juuri tätä tapahtumaa varten. Teemat, tekniikat ja mittakaavat vaihtelevat: mukana on teoksia näyttävistä koko seinän projisoinneista herkkiin ja pienimuotoisiin elämyksiin. Teokset sijoittuvat Kouvolataloon, Kuusankoskitaloon ja Kouvolan keskustaan. Tapahtuma nostaa esiin yhteisiä, arjelle ja juhlalle tärkeitä rakennuksia ja niiden merkitystä kaupunkilaisille. Myös teoksissa näkyy alueen vaikutus ja teemat.

Kaikille avoimen ja ilmaisen tapahtuman ajankohta on 29.10.–7.11.2021 ja teokset ovat toiminnassa iltaisin. Suurin osa töistä on katsottavissa ulkoa, mutta koronatilanteen salliessa osa teoksista houkuttaa ihmisiä myös rakennusten sisään. Tapahtumasta suunnitellaan vuosittaista, mutta paljon riippuu rahoituksesta. Jos tukijoita löytyy, on tulevaisuuskin valoisa!

Taiteilijat ja teokset

Kouvolassa asuvat tai sinne muuten yhteydessä olevat taiteilijat ovat vahvasti edustettuina tapahtumassa. Keväällä järjestetyssä avoimessa haussa löydettiin viisi teosta tapahtuman ohjelmaan.

Tiiu Anttiselta nähdään meditatiivinen videoteos Taiji, jossa yhdistyy tunnistettavia aiheita mielenrauhaan liittyen.
Mia Erlinin tapahtumaa varten toteuttama uusi teos, reliefi Flumen-Aeterna, on kunnianosoitus Kymijoelle. Siinä näkyy joen uoman muoto ja sen pinnan välke, mutta myös sen tummempi pinnanalainen historia.
Eeva-Liisa Puhakan interaktiivisessa teoksessa Neopixel ohikulkija näkee itsensä valopisteiden muodostamana taideteoksena. Random Doctors VJ-ryhmän teos, työnimeltään KouvoLux 2021, käsittelee valoa ja sen roolia tieteessä, teknologiassa, uskonnossa ja filosofiassa, luoden näistä teemoista visuaalisesti vaikuttavan projisoinnin Kuusankoskitalon fasadiin. Raide 0 on aseman eniten ja vähiten käytössä oleva raide, sillä se on varattu mielikuvitusjunien käyttöön.
Mia Jalervan rautatieaseman läheisyydessä nähtävä heijastuksilla leikittelevä teos muistuttelee matkoista jonnekin ja ei mihinkään, mutta myös takaisin kotiin.

Lisäksi nähdään Suomen valotaiteen seura FLASH:n ylläpitämän valotaiteen pankki BLAF:n taiteilijoiden töitä. Immanuel Paxin Enimmäkseen hyvä näkyvyys, antaa katsojien uppoutua väriin ja vaihtaa maisemaa päätään liikauttamalla. Alexander Salvesenin piirtoheitintekniikkaan pohjautuva työ luo konkreettisten esineiden heijastuksista abstraktin, värejä hehkuvan valomaalauksen. Emma Rönnholmin Swipe hajoittaa maiseman ja kokoaa sen uudestaan unenomaiseksi muistikuvaksi menneestä. Timo Ahon Breathe on valolla köytetty, keinotekoisen ja elävän väliin jäävä olio, joka hengittelee Kuusankoskitalon ulkonäyttämöllä.

Taiteilijalista voi vielä täydentyä.

Tekijät tapahtuman takana

Tapahtuman järjestää Kouvolan kaupunki. Kouvolan kaupungin kulttuuripalveluiden ja Poikilo-museoiden lisäksi mukana on Suomen valotaiteen seuran BLAF-valotaidepankki. Työryhmään kuuluvat kulttuurituottaja Helena Jetsu, museonjohtaja Anu Kasnio sekä kuraattori Mia Kivinen ja tuottaja Annukka Ketola BLAF:sta. Rahoitusta on saatu Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä sekä Perintö-, testamentti- ja lahjoitusrahastolta.

Keksi tapahtumalle nimi

Onko sinulla hyvä idea tapahtuman nimeksi? Anna ehdotuksesi juhannukseen mennessä tästä.
Voittaneen ehdotuksen tekijä saa palkintona pääsylippuja Kouvolan kaupungin järjestämiin tapahtumiin sekä Poikilo-museooon.

Tarjoa ilta valotaidetta

Random Doctors VJ-ryhmän valoteos on tapahtuman näyttävin ja vaatii korkeatasoista, hinnakasta tekniikkaa. Siksi sille on suunniteltu vain kaksi esitysiltaa. Jos haluat tuoda lisää valoa kouvolalaisten
syksyyn, voit tehdä sen lahjoittamalla yhden – tai useamman – illan lisää esityksiä! Jos haluat toimia valotaiteen mesenaattina, ota yhteys osoitteeseen helena.jetsu(a)kouvola.fi

Lisätiedot:
Helena Jetsu, kulttuurituottaja puh. 0206157420, helena.jetsu(a)kouvola.fi

Kuva: Enimmäkseen hyvä näkyvyys, Immanuel Pax, 2015. Kuvaaja Immanuel Pax.