Uusi valotaidefestivaali Kouvolaan syksyllä

Aavistus valotaideteos

Loka-marraskuun vaihteessa pidettävä festivaali tuo valotaidetta ja -projisointeja eri puolille kaupunkia.

Kouvola saa uudenlaisen valotaiteen festivaalin ensi syksynä.
29.10.-7.11. pidettävä festivaali tuo parinkymmenen taiteilijan valoteoksia kaupunkilaisten iloksi eri puolille Kouvolaa ja Kuusankoskea.

Festivaali nostaa valotaiteen osaksi Kouvolan katukuvaa. Teoksia on kaavailtu muun muassa Kouvolatalon piha-alueelle ja puistoon, keskustan tyhjien liiketilojen näyteikkunoihin sekä Kuusankoskitalon puistoon ja ulkonäyttämölle. Myös VR:n veturitallit haluttaisiin valaista.
Vanhasta höyryveturi Ruhveltista on suunniteltu tilaa yhteisölliselle valotaiteelle.

Festivaali nostaa esiin erilaisia kaupunkitiloja osana valotaidetta. Se tuo väriä kaupunkikuvaan, lisää kaupungin tunnettavuutta ja tuo eloa hiljaisille kaduille. Samalla tuodaan yhteen eri alueiden asukkaita ja kulttuuritoimijoita. Festivaali juhlistaa myös Kuusankosken 100-vuotisjuhlavuotta.

Tilaisuuksia paikallisille taiteilijoille

Festivaalin paikka- ja taiteilijavalinnat tehdään keväällä 2021. Kiinnostuksensa ovat ilmoittaneet jo muun muassa Hanna Peräkylä, Meri Hietala, Nia-Maria Haaranen, Jonne Pitkänen & co, Eeva-Liisa Puhakka, Irja Ahtovirta, Tiiu Anttinen ja Elsa Hulkkonen. Näiden kouvolalaisten ammattitaiteilijoiden lisäksi mukaan on tarkoitus kutsua myös muita taiteilijoita Suomen valotaiteen seuran BLAF:n Best Light Art in Finland -palvelun kautta.

Tasa-arvoista ja saavutettavaa

Valotaide on lähestyttävää, sopii julkisiin tiloihin ja suurtenkin ryhmien koettavaksi. Se ei vaadi yhteistä kieltä, hiljaista yleisöä tai tiettyä taustaa. Vapaa pääsy alueelle mahdollistaa tapahtumaan pääsyn tulotasosta riippumatta, ja myös monet erityisryhmät tai henkilöt, joilla on erilaisia rajoitteita, voivat nauttia siitä.

Samalla valotaide houkuttelee ihmisiä kulttuurin luo, saa samalla ihmiset liikkumaan.

Rahoitus ja yhteistyökumppanit

Tapahtuman järjestämisestä vastaa Kouvolan kaupungin kulttuuripalvelut ja kulttuuritapahtumatuotanto. Rahoitusta on saatu Kymin Osakeyhtiön 100- vuotissäätiöltä sekä lahjoitus- ja testamenttirahastolta. Festivaalille on haettu myös Suomen Kulttuurirahaston avustusta.

Valofestivaalin yhteistyökumppanina ovat BLAF Best of Light Art in Finland ja Poikilo-museot.

Havainnekuva 1
Havainnekuva 2
Havainnekuva 3
Kuvaliite – Luonnoksia teosten sijoittumisesta Kouvalo-tapahtumassa

Lisätietoja:

Helena Jetsu, kulttuurituottaja, 0206157420, helena.jetsu@kouvola.fi

Anu Kasnio, museonjohtaja, 0206158317, anu.kasnio@kouvola.fi