Siisti Sitissä siivottiin jälleen Kouvolaa asukkaiden ja työyhteisöjen voimin

Poika laittaa roskpihdeillä roskia roskapussiin

Kouvolalaisten omaan siisteyskampanjaan osallistui kevään ja alkukesän aikana lähes 3000 kouvolalaista. Monien muiden aktiivisten kouvolalaisten tavoin myös etsivän nuorisotyön henkilökunta ja Nurmiröllien päiväkotilapset ahkeroivat toukokuussa siistimmän sitin puolesta. Yhteisöllinen Siisti Siti oli tänäkin vuonna koronapandemian vuoksi yksilölaji.

Siisti Sitissä siivotaan yksin tai yhdessä talkoillen lähiympäristöä, piha-aluetta tai vaikkapa omaa varastoa ja kodinnurkkia. Keväällä lumen sulaessa paljastuu teiden ja polkujen varsilta roskia, jotka kaipaavat poimijaa mutta mm. koronamaskeja, karkkipapereita, take away-kahvikuppeja ja tupakantumppeja löytyy kerättäväksi kesälläkin. 

Tänäkin keväänä Siisti Sitin yhteiset tapahtumat, kuten Tavaranvaihtopäivät jäivät koronapandemian takia järjestämättä ja asukkaita kannustettiin omaehtoiseen toimintaan. Avuksi kaupunki hankki 42 roskapihtiä kirjastojen pysyvään valikoimaan. Pihtejä voi lainata kirjastokortilla ympäri vuoden viikon ajaksi kerrallaan kaikista kaupungin kirjastoista ja kirjastoautosta. Osallistujia innostettiin siistimiseen myös mm. roskabingolla ja plogging-videolla.  

Etsivälle nuorisotyölle ja Nurmiröllien päiväkotiryhmälle Siisti Siti on jo perinne 

Siisti Siti -kampanjaan ilmoittautui 68 tahoa. Osallistujissa on mukana yksityishenkilöiden lisäksi mm. yhdistyksiä, vapaapalokunta ja paikallinen Lions Club. Ilahduttavan monen päiväkoti-, esikoulu- tai perhepäivähoitoryhmän kevään toimintaan kuuluu vuosittain Siisti Siti. Yhteensä koko kaupungin talkoisiin osallistui arviolta vajaat 3000 henkilöä. 

Ilmoittautuneiden kesken suoritetussa arvonnassa onni suosi tänä vuonna Kouvolan nuorisopalveluiden etsivää nuorisotyötä sekä Nurmiröllien ryhmää Inkeroisten päiväkodissa. Molemmat ovat osallistuneet Siisti Sitiin aiempinakin vuosina. 

Etsivä nuorisotyöntekijä Sonja Lindroos kertoo, että tänäkin vuonna etsivät ja muut nuoriso-ohjaat eri puolilla Kouvolaa keräsivät roskia kadunvarsilta. Myös nuorisoa osallistui siivoustalkoisiin. Perinteisiin kuuluu myös omien työpöytien siivoaminen kampanjaviikolla.  

Etsiville voitto oli iloinen yllätys. “Voitetut roskapihdit otetaan nuorisopalveluiden käyttöön. Ne varmasti näkyvät sitten ensi vuonna Siisti siti-kampanjan kuvissa, kun lähdetään yhdessä taas roskakävelylle Kouvolan kaduille,” Lindroos iloitsi. ”Kouvola on siisti siti, pidetään se sellaisena!” 

Toiset roskapihdit menivät Inkeroisten päiväkodin Nurmiröllit ryhmälle. Viskarit eli 5-vuotiaat olivat siivonneet toukokuussa päiväkodin pihalla ulkolelulaatikkoa hiekasta ja rikkinäisistä leluista. 17 esikoululaisen ryhmä puolestaan keräsi lähiympäristössä roskia, jota kertyi monta pussillista. 

Päiväkodista kerrottiin, että palkintopihdeille tulee varmasti käyttöä tulevilla retkillä, sillä kun kevään siivoiluissa lapsilla oli omia pihtejä, kiersivät ne ahkerasti kaikkien innokkaiden siistijöiden käytössä. Talkoiden päätteeksi maistuivat kaikille osallistuneille perinteiset talkoomakkarat ja –mehut. 

Siisti SyysSiti kannustaa talkoilemaan syys-lokakuussa 

SiistiSiti on aina! Tänä vuonna talkoillaan ensimmäistä kertaa myös syksyllä. 

Voit ilmoittautua jo kaudelle 2021-2022 nettisivujen kautta. Saat hyvää mieltä ja osallistut arvontaan. Voit osallistua myös Siisti Sitin kesäarvontaan julkaisemalla Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä kuvan Siisti Siti –toiminnastasi tunnisteella #siistisiti. Kesä-elokuun aikana julkaistujen kuvien kesken arvomme syyskuun puolella teemaan sopien roskapihdit. 

Lisätietoa: 

www.kouvola.fi/siistisiti