Siisti Siti kokosi jälleen asukkaita Kouvolan yhteisiin siivoustalkoisiin

Kouvolalaisten oma siisteyskampanja Siisti Siti on saatu tämän vuoden toukokuun tempauksen osalta päätökseen ja arvontapalkinnot on jaettu. Yhteisöllinen Siisti Siti -tapahtuma oli tänä vuonna koronapandemian vuoksi yksilölaji ja osallistujia siksi hieman normaalia vähemmän. Pienemmälläkin osallistujajoukolla saatiin vaikuttavaa tulosta.

Siisti Sitissä on tarkoitus siistiä yksin tai yhdessä talkoillen lähiympäristöä, piha-aluetta tai vaikkapa omaa varastoa ja kodinnurkkia. Erityisesti keväällä lumen sulaessa löytyy teiden ja polkujen varsilta roskaa, jotka kaipaavat poimijaa. Kampanjan aktiivisin kausi keskittyy toukokuulle, mutta toimintaa voi järjestää ympäri vuoden.

Tänä keväänä Kouvolan kaupunki yhteistyökumppaneineen ei poikkeusolojen vuoksi järjestänyt tapahtumia, kuten Tavaranvaihtopäiviä, vaan kannusti omaehtoiseen toimintaan. Tarjolla oli muun muassa roskien keruuseen kannustava roskabingo ja plogging-video sekä viihdykkeeksi roskahoroskooppi. Sosiaalisessa mediassa oli kuvakilpailu ja siellä myös haastettiin kouvolalaisia siivoamaan tänä vuonna erityisesti rantoja, jokia, puroja, ojia ja valuma-alueita, sillä siellä pilkkoutuva muoviroska ja muu jäte muodostavat merkittävän riskin vesistöjen roskaantumiselle. Siisti Biitsi –nimisen haasteen Kouvolaan heitti Turun ekotukitoiminta ja Pidä Saaristo Siistinä ry.

Roskienkeruutalkoissa mukana jo useana vuonna

Siisti Siti kampanjaan osallistui verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta reilut 60 tahoa. Ilahduttavan monen päiväkoti-, esikoulu- tai perhepäivähoitoryhmän kevään toimintaan kuuluu Siisti Siti.

Yksi osallistuneista ja arvonnassa voittaneista oli Kouvolan kaupungin perhepäivähoitaja Minna Lahtela, joka on osallistunut kampanjaan jo monena vuonna 2,5-5-vuotiaiden hoitolastensa kanssa.

”Tänä vuonna keräsimme roskia lasten kanssa Korian keskustan alueelta. Lapset olivat asiasta hyvin innoissaan ja olivat ahkeria kerääjiä. He hihkuivat riemusta aina kun löytyi roska. Vuoroja piti jakaa; kuka saa kerätä minkäkin roskan, ettei toinen saa kerätä enemmän. Samalla keskustelimme siitä, saako luontoa roskata ja ihmeteltiin, kuka on niin tyhmä, että heittää roskia luontoon. Siisti Sitin roskienkeruutalkoisiin osallistuminen on hyvä opetustilanne lapsille ja hyvä jatko sille, kun käymme viikoittain viemässä jätteitä kierrätyspisteelle. Kannattaa ehdottomasti osallistua ja siivota ympäristöä, niin on mukavampi liikkua, kun ei ole roskaa,” Lahtela kannustaa.

Toinen arvonnassa voittaneista, Minna Salonen on hänkin kokenut osallistuja. Eläinten oikeuksia edistävä kansalaisjärjestö Kouvolan Animalia on ollut Siisti Siti – tempauksissa mukana joka kevät vuodesta 2016, yleensä 2-5 hengen porukalla. Normaalisti Animalian aktiiveilla on tapana katsastaa keväisin tuttuja kulkureittejä kampanjaa silmällä pitäen mutta tänä keväänä he osallistuivat eri paikoissa, eri aikoina.

Salonen siivosi Ahlmanintien pyörätien pientareita ja metsiköitä roskista, ja kertoo: ”Metsät olivat täynnä kukkivia valkovuokkoja, mutta paljon luontoon kuulumatontakin löytyi. Joku oli perustanut pienen kaatopaikan kuusen alle: autonrenkaita, jätesäkkejä, muovilaatikoita, lautakasoja – vaikka tien toisella puolella toimii jäteasema! Tästä jätimme ilmoituksen kaupungin palautepalveluun, jota kautta tieto meni ympäristötarkastajalle.”

Metsistä löytyi paljon sinne kuulumatonta. Kuva: Minna Salonen

Koronakevät näkyi luonnossa: noutoruoan pakkauksia, suojakäsineitä ja käsipyyhkeitä oli siellä täällä. 

”Paitsi että esimerkiksi lasinsirut voivat vahingoittaa eläimiä ja tölkkien muoviset pidikerenkaat voivat jäädä eläinten kehon ympärille, roskia ja kemikaaleja huuhtoutuu väistämättä sadevesien ja jokien mukana jopa meriin asti,” Salonen kertoo.

Salonen pitää hyvänä, että kaupungilla on oma ´ekotekoon´ kannustava kampanja. ”Kannustan kouvolalaisia luonnon siistimiseen ympärivuotisesti. Lenkkeillessä voi pitää mukana pientä muovipussia roskia varten ja pyytää kaveria mukaan talkoisiin,” Salonen sanoo.

Yhdistyksen toinen aktiivi, Pauliina Klemola, on samoilla linjoilla: ”Ehdottomasti kannattaa osallistua, koska siitä tulee hyvä mieli. Kaikilla ihmisillä on vastuu ympäristöstä. Roskat paitsi rumentavat ympäristöä, ne voivat olla ihan oikeasti vaaraksi eläimille. Roskia voi kerätä ympäri vuoden. Se on koiran puutteessa hyvä syy lähteä lenkille.”

Ilmoittaudu mukaan!

Siisti Siti on aina! Voit ilmoittautua jo kaudelle 2020-2021. Saat hyvää mieltä ja osallistut arvontaan. Lue lisää: www.kouvola.fi/siistisiti.

Lisätietoa:

Ympäristöasiantuntija Martikainen Timo, 020 6156755, timo.martikainen@kouvola.fi

Sivun alkuun