Rohkeita värejä ja pintoja ekologisuudella höystettynä

Kouvolan asuntomessuilla nähdään sekä rohkeaa sisustamista että hillitympää tyyliä hienostuneilla yksityiskohdilla. Sisustussuunnittelijat kertovat, että asuntomessuilla näkyvät nyt mm. rohkeat väri- ja materiaalivalinnat, suuret taideteokset, luonnonläheisyys, lämpimät sävyt ja kierrätys.

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelman Sisustus-extrassa haastateltiin sisustussuunnittelija Tiina Henttosta ja Mikko Toppalaa. Tiina Henttonen on sisustanut messuilla useamman kohteen, joista hän nostaa esiin Airon neidon. Talosta muotoutui värikäs ja vahvasti persoonallinen asukkaiden toiveiden mukaan. Perheen taide on ollut lähtökohtana sisustusvalinnoille ja kokonaisuudesta on muodostunut ”oman näköinen”.

Talon Airon Neito, kohde nro 2, sisustus on saanut innoituksensa taideteoksesta.

Haastattelussa Toppala puolestaan kertoo suunnitelleensa Airon haave -kohteensa harmaita sävyjä välttäen. Sisustuksessa ei myöskään ole yhtään valkoista seinäpintaa, vaan aina jokin lämmin sävy. Asunnon keittiö on vaalea, muttei valkoinen. Toppala kuvaa sisustusta epäsuomalaiseksi, kansainväliseksi, ja – hymy huulillaan – ehkä vähän hienostelevaksi.

Talo Airon haave on vaaleasävyinen, mutta täysin valkoista seinäpintaa ei löydy.

Katso MTV3:n Huomenta Suomi Extra, aiheena sisustus ja Kouvolan asuntomessut.

Trendejä

Sisustussuunnittelija Riitta Bergman vetää asuntomessuilla sisustuskierroksia.

Sisustuskierroksia asuntomessuilla vetävä Riitta Bergman nostaa messujen trendeistä esille värien paluun, kuosien runsauden sekä paikoin myös esineiden runsauden, mikä vaatii hyvää suunnittelua toimiakseen. Bergman nostaa esille myös yhteisöllisyyden asumisen suunnittelussa sekä siirrettävyyden.

Muun muassa Villa Element on tuotu paikalle kolmessa osassa, valmiina elementteinä. Bergman käyttää termiä ”kuivaketju”: talo kootaan sisätiloissa valmiiksi elementeiksi ja kootaan paikalla, jotta rakenteet pysyvät varmasti kuivina.

Talo Aito erottuu persoonallisella seinäpaneelillaan. Puuta on käytetty seinäpinnassa yllätyksellisellä tavalla.

Huomenta Suomen haastattelussa Mikko Toppala nosti sisustamisen trendeiksi muun muassa suuret, värikkäät taulut. Tulossa ovat lämpimät sävyt, metallisävyt, kuten messinki ja kupari sekä puupaneloinnit, joista suomalaiset tuntuvat erityisesti pitävän. Sisustuksessa myös panostetaan hankintoihin, eikä suosita kertakäyttökulttuuria.

Sisustussuunnittelija Tiina Henttosen kädenjälki näkyy useammassa asuntomessukohteessa.

Tiina Henttonen nostaa trendeistä esille vahvat värit ja rohkeat materiaalivalinnat. Mutta myös luonnonläheisyys, puu materiaalina, runsaat viherkasvit ja lämpimät sävyt toistuvat sisustuksissa. Kierrätys ja ekologisuus on tuotu mukaan sisustukseen vähintäänkin kirppislöytöinä, paikoin myös Trash-designina, eli vanhasta on tehty jotain uutta.

Entisten nuorten koteja

Virkkulankylän seniorikodeista tekisi mieli puhua ”entisten nuorten” koteina, sillä senioriasuminen antaa terminä sisustuksesta liian laimean mielikuvan. Sisustuksesta päätellen voisi mm. kuvitella yhdessä asunnossa asuvan entisen rokkarin, jonka eletty elämä näkyy kodin esineissä. Kotien sisustus on värikäs ja seinillä on suuria printtejä, ne vievät huomion kynnyksettömistä oviaukoista. Asunnoissa on huomioitu turvallisuusnäkökulma ja pesutilat ovat väljät. Keittiöstä saattaa löytää laskettavan yläkaapin ja pöytätason reunasta kevyen tukikaiteen.

Minikodit tulevat

Asuntomessuilla on esillä useampia minikoteja, jotka ulkoisista mitoistaan huolimatta eivät näytä ahtailta. Tilantuntua tuo suuri huonekorkeus, paikoin suuret ikkunat, fiksu tilan jako sekä sisustuksen väritys. Osa minikodeista on suunniteltu senioreille, kuten lapinjärvitalot, mutta toiset sopivat yksinasujien lisäksi jopa pienille perheille.

Minikoteja on sekä ”mummonmökki”-mallisia, että ilmeeltään erittäin moderneja, mm. kohde BVG 65H, joka mainitaan ekologisen asumisen ja hyvän ilmanlaadun takaavana valintana.

Yksityiskohtia ja ideoita

Sisustusyksityiskohta Asuntomessuilta: nallukka verhonpitimenä.

Asuntomessuilta voi poimia ideoita ja muunnelmia myös omaan kotiin. Hieno seinäreliefi voi kätkeä taakseen käytännöllisyyttä tai vaikkapa tekniikkaa. Vesiputkista voi tehdä valaisimen tai moottorista pöydän jalan. Pehmolelu voi olla verhokiinnitin. Sängyn pääty voi olla muutakin kuin koriste ja kätkeä sisäänsä iltalukemiset. Kattolamppujen pitkät johdot voi ottaa osaksi sommitelmaa. hyllyt ja kukka-asetelmat riippuvat katosta. Tikapuut voivat olla pyyheteline… Yksityiskohtia löytyy runsaasti ja niiden huomaaminen saattaa vaatia useamman kierroksen.

Asuntomessuilta löytyy sisustusratkaisuja moneen makuun. Myös valaistusratkaisut, pihat ja terassit ovat huomion arvoisia. Kierroksen voisi tehdä moneen kertaan, eri teemoihin keskittyen. Tervetuloa löytöretkelle Pioneeripuistoon, vaikkapa useamman kerran!

Sivun alkuun