Porukkatalo piristää yhä useamman arkea

Yhteisötilassa käy arkipäivisin mukava vilske. Iltaisin tilassa kokoontuvat yhdistykset ja harrasteporukat.

Porukkatalossa kokoontuu Väripilkku maanantaisin ja torstaisin. Rolle Huumonen, Satu Hartonen, Juha Simola, Kipinän yhteisötyönsuunnittelija Sofia Spets, MLL:n perhekahvilavastaava Riitta Peni, Heidi Heikari, Johanna Vanhatalo ja Irina Shitkova poseeraavat taidekerhon töiden alla.

Porukkatalolla avautui viime vuoden syyskuussa kaikenikäisille avoin yhteisötila, jonka kouvolalaiset ovat ottaneet jo omakseen.

– Väripilkku-ryhmä on hyvä esimerkki Porukkatalon yhteisötilan mahdollisuuksista, yhteisötyönsuunnittelija Sofia Spets Kouvolan Kipinä ry:ltä kertoo.

Väripilkku on alun perin Parik-säätiön Kulttuurilla osallisuutta -hankkeena käynnistynyt, taiteesta ammentava vertaistukiryhmä. Kun hanke päättyi, osallistujat jatkoivat omaehtoisesti ja ovat kokoontuneet viime syksystä lähtien torstaisin Porukkatalon yhteisötilassa.

Taidepiiristä on tullut niin suosittu, että Väripilkku piristää nykyään myös maanantaisin.

– Tykkään käydä täällä, tekee hyvää ilmaista itseään taiteeseen, Johanna Vanhatalo sanoo. Satu Hartonen ja Juha Simola kehuvat, että Väripilkussa käy reipasta ja taiteellista porukkaa. Mukavaa on myös se, että vertaisryhmän töitä on pysyvästi esillä Porukkatalon seinällä.

Lapsiperheille jotain uutta?

Porukkatalossa on Spetsin mukaan monia mahdollisuuksia järjestää vaikka mitä. Hän tiedostaa myös sen, etteivät asiat tapahdu hetkessä. Tarvitaan aikaa suunnitelmien kypsyttelyyn, oikeat yhteistyökumppanit ja innokkaita ihmisiä lähtemään mukaan toimintaan.

– Tänne yhteisötilaan sopisi esimerkiksi aamupäivisin kokoontuva Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahvila. Otin asiasta yhteyttä paikallisyhdistykseen ja suunnittelemme nyt yhdessä lapsiperheiden toimintaa. Järjestimme huhtikuussa lastentapahtuman, jossa kysyttiin tilaisuuteen osallistuneiden toiveita.

MLL:n Kouvolan paikallisyhdistyksen perhekahvilavastaava Riitta Penin mielestä aamupäivisin kokoontuva perhekahvila olisi mainio lisä kaupunkikeskustan alueelle, toimiihan heidän yhdistyksensä samassa talossa. Hän toivoo, että kotona lasten kanssa olevista vanhemmista löytyisi sopivat vetäjät Porukkatalon perhekahvilaan.

– Meiltä saa ohjausta ja koulutusta toiminnan käynnistämiseen sekä jo kokemusta omaavia ohjaajia työpariksi toiminnan alkuun. Perhekahvilat ovat avoimia kohtaamispaikkoja, joissa vanhempien on mahdollista saada vertaistukea ja lapset saavat leikkiä keskenään, MLL:n lukumummonakin toiminut Peni kertoo.

Sofia Spets ja Riitta Peni toivovat, että Porukkataloon löytyisi vetäjä tai vaikka kaksi aamupäivisin kokoontuvaan MLL:n perhekahvilaan. Leluja on jo valmiina odottamassa.

Porukkatalossa järjestetään monenlaista kaikille avointa toimintaa. Spets kertoo, että suosittuja ovat olleet tuolijumppa, yhteislaulutilaisuudet, luennot ja tietenkin bingo. Sen pitää kuulua jokaviikkoiseen ohjelmistoon.

Kaupungin kulttuuripalvelut toteuttavat yhdessä Kouvolan Kipinän kanssa Sukupolvien kohtaaminen -tapahtumia, jossa kotona asuvat ikääntyvät ja lapsiperheet voivat harrastaa yhdessä. Tulossa on esimerkiksi 12.6. järjestettävä kesäjuhla.

Lue lisää: kouvolankipina.fi/porukkatalo

Outi Myllymäen juttu Porukkatalon yhteisötilasta on julkaistu ensimmäisen kerran Kouvolan kaupungin tiedotuslehdessä 1/2024.

Sivun alkuun