Päihteisiin kuolleita muistetaan ehkäisevän päihdetyön viikolla

Kädet, jotka pitelevät kynttilää

Ehkäisevän päihdetyön viikolla marraskuussa Kouvolassa järjestetään muun muassa päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus ja vanhemmuuden tuen webinaari. Rattijuoppojen uhreina menehtyneille syttyvät kynttilät Manskilla. Rahapelaamisesta saavat infoa niin pelaajat kuin läheiset.

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 6.-12.11.2023. Viikon kohderyhmänä ovat kuntalaiset sekä ehkäisevän työn parissa työskentelevät ammattilaiset, joille tarjotaan tukea ja materiaalia puheeksi oton tueksi.

Kuntalaisille on suunnattu erilaisia tapahtumia, kuten vanhemmuuden tuen webinaari, päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus sekä rahapelaamisen infotilaisuus pelaajille, heidän läheisilleen ja kaikille asiasta kiinnostuneille Nuortentaloilla on päihdeaiheista ohjelmaa koko viikon ajan. Toiminnallisissa ja keskustelevissa hetkissä nuoret pääsevät testaamaan päihdetietouttaan erilaisten tehtävien ja tietovisojen muodossa. Nuorille järjestetään perjantaina 10.11. liikenneraittiuteen ja -turvallisuuteen keskittyvä ilta.

Ehkäisevän päihdetyön viikon ohjelma:

Tiistaina 7.11.

Klo 16–18 Kaikille avoin rahapelaamisen infotilaisuus tieto- ja tukipiste Tiltissä, osoitteessa Käsityöläiskatu 2, 45100 Kouvola. Voit tulla kysymään neuvoa, jakamaan ajatuksia tai yleisesti pohtimaan rahapelihaittoihin liittyviä ilmiöitä ammattilaisen kanssa. Kahvitarjoilu.

Klo 19–20 Päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus Keskuspuistossa. Päihdekuolemat koskettavat satoja perheitä vuosittain. Tule hiljentymään hetkeksi, sytyttämään kynttilä ja muistamaan poisnukkunutta läheistä.

Keskiviikkona 8.11.

Klo 11–12 Mitä on rahapeliriippuvuus? Miten rahapelaaminen näkyy alueellamme ja mistä saa apua ja tukea? Kaikille avoin ja maksuton infotilaisuus Porukkatalolla, Savonkatu 23, Kouvola.

Torstaina 9.11.

Klo 18–19.30 Vanhemmuuden tuen webinaari: Lapsi, nuori ja päihteet – välineitä vanhemmuuteen. Miltä lasten ja nuorten päihdetilanne alueellamme näyttää? Mitä vanhemman on hyvä tietää sähkötupakasta eli vapesta? Millaisia vaikutusmahdollisuuksia vanhemmilla on oman lapsen päihdekokeiluihin? Ilta on suunnattu peruskouluikäisten ja toisen asteen lasten ja nuorten huoltajille. Linkin webinaariin saat wilma-viestin kautta, www.kymenlaaksonperhekeskus.fi/ajankohtaiset tai laura.sillanpaa@kouvola.fi.

Perjantaina 10.11.

Klo 11–13 Kynttilät palavat Manskilla rattijuoppojen uhrien muistolle. Vuonna 2022 kuoli 38 henkilöä rattijuopumusonnettomuuksissa ja 395 henkilöä loukkaantui vakavasti. Menehtyneistä 74% oli juopuneita kuljettajia, 14% juopuneen matkustajia ja 12% sivullisia.

Klo 18–21 Nupa NuortenPaikassa on nuorille suunnattu liikenneraittiustapahtuma. Tarjolla pitsaa, limpparia ja heijastimia. Dj-Veikko soittaa biisitoiveita. Paikalla mm. Ennalta ehkäisevän työn poliisit, Kouvolan liikenneraittiusjärjestö, Liikenneturva ja Ehyt ry..

Valtakunnallisen Ehkäisevän päihdetyön viikolla 6.-12.marraskuuta ehkäisevää päihdetyötä tuodaan esiin vaihtuvien teemojen kautta. Teemaviikon tavoitteena on tukea ammattilaisia ja järjestökentällä toimivia, vahvistaa puheeksi oton käytäntöjä, lisätä päihteisiin liittyvää tietoutta sekä edistää päihteettömiä elintapoja ja päihdeongelmista kärsivien kansalaisten oikeuksia.

Lisätietoja:

Laura Sillanpää, ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori, Kouvolan kaupunki, p. 0206159311, laura.sillanpaa@kouvola.fi

Sivun alkuun