Oppivelvollisuus laajenee

Lukukautensa kesäkuussa päättäneet ysit saavat syksyllä maksuttomat kirjat ja bussikyydit, mutta myös velvollisuuden opiskella. Jos opiskelupaikkaa ei yhteishaussa tullut, nuoren tulee olla yhteydessä yläkoulunsa opoon. Ohjaamossa Nupa-talolla on myöhemmin kesällä tavattavissa kesämaanantaisin päivystävä opo.

Peruskoulun 9. luokan tänä keväänä päättävät oppilaat ovat ensimmäinen ikäluokka, jonka oppivelvollisuus kestää, kunnes he täyttävät 18 vuotta.

– Oppilaalla on velvollisuus hakeutua toisen asteen koulutukseen: ammatillisiin opintoihin, lukioon, nivelvaiheen koulutukseen kuten kymppiluokalle, tai kansanopistojen koulutukseen, koordinoiva opinto-ohjaaja Minna Tuukkanen Kouvolan kaupungilta kertoo. – Lisäksi Kouvolan iltalukioon on jatkuva haku.

Muutos tuo myönteistä: opinnoissa välttämättä tarvittavat kirjat ja muut tarvikkeet ovat oppivelvollisille maksuttomia. Kouvola tarjoaa myös toisen asteen opiskelijoille syksystä lähtien maksuttoman joukkoliikenteen.
Lisäksi tulee velvollisuuksia.

– Nuoren on otettava opiskelupaikka vastaan ja suoritettava opinnot. Huoltajan on valvottava, että näin tapahtuu.

Päivystävä opo nupa-talolla ohjaamossa kesämaanantaisin

Ysit ovat hakeneet jatko-opiskelupaikkoja yhteishaussa, jonka tulokset tulivat 17.6. Jos nuori ei saanut yhteishaussa opintopaikkaa, hänen on otettava yhteys oman yläkoulun opinto-ohjaajaan. Myöhemmin kesällä voi mennä Ohjaamoon, jossa päivystävä opo neuvoo 28.6.–2.8. maanantaisin kello 13–16. Ohjaamo sijaitsee Nupa-talolla osoitteessa Kouvolankatu 28.

Lukiopaikkoja on jäljellä Kuusankosken lukiossa. 144 aloituspaikasta täyttyi 87 opiskelupaikkaa. Lisäopetuksen ja lukioiden vapaana olevat paikat ovat haettavissa Opintopolun kautta.

– Kaikille löytyy paikka syksyksi, Tuukkanen kannustaa.

Jos haluaa vaihtaa oppilaitosta kesken opintojen, opintopaikasta toiseen on siirryttävä saattaen vaihtaen, eli opintoihin ei saa tulla katkosta. Oppivelvollisuuden suorittamiseen voi hakea keskeytystä painavasta syystä, esimerkiksi pitkäaikaisen sairauden vuoksi.

Lisätietoja:
Koordinaattori Minna Tuukkanen puh. 020 615 7279
Kasvun tuen päällikkö Pirjo Piiroinen, puh. 020 615 6026
etunimi.sukunimi@kouvola.fi
minedu.fi/kysymyksia-ja-vastauksia- oppivelvollisuudesta