Metallista saa nyt rahaa – Romuautoa ei kuitenkaan kannata luovuttaa kenelle hyvänsä

Romuauton luovuttamisessa kannattaa huomioida, että vastaanottaja on Suomen Autokierrätyksen rinkiin kuuluva asianmukainen ja ympäristöluvallinen yritys.

Etualalla kaksi puoliksi purettua romuautoa, taustalla lisää romuautoja ja metsää.

Pitäisikö viimeinkin luopua tuosta takapihalla olevasta autoprojektista, joka ei taida tulla hyvällä tahdollakaan valmiiksi? Romuautojen toimittaminen kierrätykseen on helppoa, sillä romuttajat noutavat romuautot kotipihasta useimmiten maksutta. Toisinaan romuautoista tarjotaan jopa rahaa nettipalstojen ostoilmoituksilla.

Romuautojen ostaminen omaan harrastustarkoitukseen on hyväksyttävää ja kyseessä onkin varsin hyödyllinen harrastus. Kuitenkin toisinaan romuautot päätyvät tahoille, jotka tekevät purkamistoimintaa elinkeinomielessä, mutta joilla ei ole ympäristölupaa purkamistoiminnan harjoittamiseen ja joilta ei saa romutustodistuksia. Tällaiseen toimintaan liittyy usein muun muassa vaarallisten jätteiden päätymistä epäasiallisiin paikkoihin, jäteakkujen salakauppaa ulkomaille tai pahimmillaan veronkiertoa. Jos samat henkilöt kyselevät netissä romuautoja vuodesta toiseen ilman, että kyseessä on Suomen Autokierrätyksen rinkiin kuuluva asianmukainen ja ympäristöluvallinen yritys, omistajan on turvallisempaa antaa auto takuuvarmalle romuttajalle ja vastaanottaa romutustodistus.

Ympäristöluvallisia toimijoita valvotaan. Valvonnan tarkoituksena on varmistaa, että jätteet, kuten jätekemikaalit, käsitellään asianmukaisesti, eivätkä ne päädy pohjaveteen, maaperään tai rajan yli ympäristölainsäädännöltään löysempiin maihin.

Jos auton luovuttaa ilman omistajanvaihdosta luvattomalle purkajalle, auton omistajan tiedot eivät poistu Trafin rekisteristä. Romuauton rekisterikilvet voivat luovutuksen jälkeen liikkua missä hyvänsä. Vain Trafin rekisteristä poistuessaan kilpiä ei voi enää hyödyntää vääriin tarkoituksiin.

Lisätietoja:

Valvontainsinööri Tiina Raudaskoski

puh. 020 615 7516, tiina.raudaskoski(at)kouvola.fi

autokierratys.fi

Sivun alkuun