Manskin uudistus toi Kouvolaan kaupunkikeskustapalkinnon 2020

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry (EKK) palkitsi Kouvolan kävelykeskustan vuoden 2020 keskustapalkinnolla. Keskustapalkintoraadin tärkein arviointiperuste oli, millä tavalla palkinnon voittaja on uuden oppimisen lähde kaikille keskustakehittäjille. Kouvola antaa sitkeässä pitkäjänteisyydessään esimerkkiä koko Suomelle.

Palkintoraati näkee kävelykatu Manskin kehityksessä kolme vaihetta. Valmistuessaan 1990-luvulla se oli kesäkävelykatu impressionistisine kioskirakenteineen. Vuosituhannen vaihteessa rakentui juhlava kävelykatu vesiaiheineen. Kaksi vuotta sitten se muuntui viehättäväksi aukiosarjaksi kierrättäen viisaasti muun muassa kauppakeskus Manskin edustalle sijoitetun Sademetsä-teoksen.

Uudessa kehitysvaiheessa Manskin valaistusjärjestelmään on panostettu ja se luo jalankulkijoille erilaisia hienostuneita, jopa taianomaisia tunnelmatiloja houkutellen pysähtymään, viihtymään ja viipymään kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina. Viihtyisyyttä lisää se, että kävelykatu on esteetön lumitalvinakin.

Palkintoraati piti hienona oivalluksena Halkotorilta kirjastolle luotua poikittaista kävelykatuakselia, rohkeaa, modernia otetta kadunkalusteiden muotoilussa sekä digitalisaation hyödyntämistä. Kaikkien käytössä on muun muassa ilmainen nopea tietoliikenneverkko.

Manskin uudistuksesta alkuvaiheesta 2011 lähtien vastannut Hannu Tylli, nykyinen Kouvolan kaupungin tekninen johtaja, on syystäkin ylpeä lopputuloksesta ja pitkäaikaisen työn valtakunnallisesta huomioimisesta.

”Manskin uudistaminen on pitkäjänteisen kehittämistyön tulos, joka toteutettiin aktiivisella yhteistyöllä. Hyvään lopputulokseen päästiin ottamalla kaupunkilaiset mukaan ideointiin, jonka tuloksia hyödynnettiin ydinkeskustan suunnittelukilpailuissa. Loimme yhdessä uudenlaista kaupunkitilaa, joka on otettu positiivisesti vastaan. Kiitos kaikille ideointiin, suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneille, joille palkinto myös kuuluu, Tylli kiittelee.”

Ikuisesti kehittyvä keskusta

Elävä keskusta ei tule koskaan valmiiksi, vaan se muuttuu ja mukautuu ympäristön muutoksiin. Kouvolan keskustassa on vielä useita kunniahimoisia lisä- ja täydennysrakentamishankkeita, jotka yhdistävät asemanseutua voimakkaammin Manskiin. Kävelykadun osittainen kattaminen sekä ympäristötaide vahvistaisivat keskustaa Kymenlaakson keskipisteenä ja maakunnan merkittävimpänä paikkana kohdata, kahvitella, ruokailla ja käydä kaupoilla. Viimeisimmän kehittämisvaiheen jälkeen ravintoloiden määrä on lisääntynyt kymmenyksellä parissa vuodessa.

Keskustan kehittämisen tulee olla kaupungin strateginen kehittämiskohde jatkossakin, vakuuttaa kaupunginjohtaja Marita Toikka.

”Ydinkeskustan ja aseman seudun viihtyisyys sekä hyvät palvelut ydinkeskustassa ovat tärkeitä Kouvolan elinvoimaisuudelle. On hienoa, että kehittämistyö on huomioitu valtakunnallisesti.”

Yhteistyötä Kouvolan ytimen kehittämiseksi jo yli 20 vuotta

Ydinkeskustan palvelut pyrkivät vastaamaan ympäristön ja ajan muutoksiin sekä hengeltään, ilmeeltään että palveluiltaan. Jäsenyritysten äänitorvena Kouvolan Ydinkeskusta ry on tehnyt kehittämistyötä yhdessä Kouvolan kaupungin kanssa yli 20 vuotta ja jatkuva kehittäminen on jo muodostunut toimintatavaksi.

Toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi iloitsee kaupunkikeskustapalkinnosta.

”Ihmiset synnyttävät kaupunkikulttuuria myös Kouvolassa. Pystymme vastaamaan ajan haasteisiin ja uskallamme katsoa rohkeasti, mihin muutosta viedään yhdessä kaupunkilaisten ja alueen toimijoiden kanssa. Kouvolan keskusta on moderni, ihmisten näköinen paikka, jossa viihtyvät kaikki. Se todellakin ansaitsee olla vuoden 2020 kaupunkikeskusta.”

Manski palkintosijalla jo toisen kerran

Valtakunnallinen keskustapalkinto on myönnetty jo vuodesta 1999, nyt 21. kerran. Kouvolan Manski palkittiin historiallisesti toista kertaa. Vuonna 2003 silloisesta juhlavasta kävelykadusta arvioitiin muun muassa näin: ”Kouvolassa on oltu rohkeita ja urbaaneja jo vuosia. Kouvolassa on toimiva ja palveleva kävelyalue. Keskustojen kehittäminen on pitkäjänteistä puurtamista, jossa ympäristöä muutetaan perusteellisesti…”. Palkitsemisen myötä Kouvola pääsi mukaan myös tanskalaisen arkkitehti Jan Gehlin ”New City Spaces 2000” -julkaisuun.

 

Lisätietoja:

Kouvolan kaupunki,
kaupunginjohtaja Marita Toikka, 020 6153100, marita.toikka@kouvola.fi
tekninen johtaja Hannu Tylli, 020 6158570, hannu.tylli@kouvola.fi

Kouvolan ydinkeskusta ry, toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi, puh. 050 308 8665, kati.klaavuniemi@kouvolanydinkeskusta.fi

Elävät Kaupunkikeskustat (EKK) ry, toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen,puh. 040 555 3462, pokko.lemminkainen@kaupunkikeskustat.fi,

Elävät kaupunkikeskustat ry (EKK) pähkinänkuoressa: www.kaupunkikeskustat.fi

Sivun alkuun