Lihan alkuperämaamerkinnät tarjoilupaikoissa

Uusi asetus astuu voimaan 1.5.2019.

Tarjoilupaikoissa on aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti 1.5.2019 alkaen (MMM 154/2019). Asetus on voimassa kaksi vuotta eli 30.4.2021 asti.

Tieto voidaan antaa esimerkiksi ruokalistassa tai esitteessä tai taulussa tai sähköisesti, esimerkiksi tietokoneella. Verkkokaupassa on kuluttajalle annettava samat tiedot kuin tarjoilupaikassa.

Tarjoilupaikkoja ovat esimerkiksi ravintolat, kahvilat, laitosruokalat sekä grillikioskit.  

Lihalajit, joita asetus koskee:

  • naudanliha
  • sianliha
  • lampaan- ja vuohenliha
  • siipikarjan liha

Ilmoittaminen koskee myös jauhelihaa.

Asetuksen vaatimuksia ei sovelleta esimerkiksi hevosenlihaan, poronlihaan tai riistanlihaan, kuten hirvenlihaan.

Lue lisää lihan alkuperämaan ilmoittamisesta Ruokaviraston nettisivuilta.