Kymsoten uudet infektiovastaanotot aloittavat maanantaina

Infektiovastaanotot aloittavat toimintansa Kymenlaakson keskussairaalassa ja Marjoniemen terveysasemalla maanantaina 31.8. Lisäksi Marjoniemessä aloittaa uusi koronanäytteenottopiste.

Infektiovastaanotoilla hoidetaan hyvävointisia erilaisista infektio-oireista kärsiviä potilaita, joilla ei ole hengenahdistusta tai muita vakavia oireita. Infektiovastaanotot toimivat vain ajanvarauksella eikä paikalle voi tulla ilman varattua aikaa. Kaikkien turvallisuuden varmistamiseksi on myös tärkeää, että paikalle tullaan vasta hieman ennen omaa vastaanottoaikaa, jotta odotustilat eivät ruuhkautuisi.

Mikäli infektio-oireisella potilaalla on hengenahdistusta, muita vakavia oireita, tai hänen tilansa vaatii muuten seurantaa, häntä hoidetaan Kymenlaakson keskussairaalan tai Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksessä. Päivystyksissä infektio-oireiset hoidetaan erillään muista päivystyspotilaista.

Infektiovastaanotolle varataan aika soittamalla omalle terveysasemalle tai kiireellisissä tapauksissa Päivystysapuun 116 117. Infektio-oireissa tai koronavirustautia muutoin epäiltäessä on hyvä tehdä ensin oirearvio Omaolo-palvelussa. Palvelussa voi varata ajan näytteenottoon, muttei vielä infektiovastaanotolle. Terveysasemalta tai Päivystysavusta asiakas saa tarpeen mukaan hoito-ohjeita, vastaanottoajan ja ohjausta oikeaan paikkaan.

Koronanäytteenottopisteet sijaitsevat Kymenlaakson keskussairaalassa, Pohjois-Kymen sairaalassa ja 31.8. lähtien Kouvolan Marjoniemessä. Näytteenottoon hakeudutaan Omaolo tai Päivystysapu 116 117 -palvelun kautta. Ensimmäisessä vaiheessa näytteenottoon ohjautuminen on riippuvainen siitä, mitä kautta aika on varattu. Tämän vuoksi syyskuun alun ajan Kouvolassa näytteitä otetaan arkisin sekä Pohjois-Kymen sairaalassa että Marjoniemessä. Myöhemmin Pohjois-Kymen sairaalassa näytteitä otetaan vain viikonloppuisin ja arkipyhinä.

Pohjois-Kymenlaakso

Koronanäytteenotto, Marjoniemen terveysasema
– Marjoniemen koronanäytteenottopiste on avoinna arkisin kello 8–18.
– Näytteenottoon saavutaan vain ajanvarauksella.
– Näytteenottoon hakeudutaan seuraavasti: Tee koronavirustaudin oirearvio Omaolo-palvelussa www.omaolo.fi. Palvelusta saa ohjeet näytteenotosta. Omaolo-palvelua voivat käyttää henkilöt, joilla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen (pankkitunnukset, mobiilivarmenne). Oirearvion voi tehdä myös esimerkiksi oman lapsen puolesta, mutta hänelle ei voi varata näytteenottoaikaa Omaolo-palvelun kautta.
– Mikäli Omaolo-palvelun käyttö ei ole mahdollista, ota yhteyttä puhelimitse Päivystysapuun p. 116 117. Saat ohjeet näytteenotosta.
– Paikalle saavutaan mahdollisimman lähellä omaa aikaa.
– Sisäänkäynti on Marjoniemen terveysaseman A-ovesta rakennuksen oikeassa päädyssä. Käynti ovelle on alaparkkipaikan kautta. Näyte voidaan ottaa myös drive-in eli ulkona autossa. Paikalla on opasteet.
– Terveysaseman pääovesta ei saa kulkea koronanäytteenottoon.

Koronanäytteenotto, Pohjois-Kymen sairaala
– Koronanäytteenotto Pohjois-Kymen sairaalassa on avoinna arkisin kello 9–17 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 8–18.
– Näytteenotto on arkisin sairaalan pihamaalla kontissa.
– Viikonloppuisin ja pyhinä koronanäytteenotto on sairaalan takana ja se toimii drive-in -periaatteella.

Infektiovastaanotto, Marjoniemen terveysasema
– Pohjois-Kymenlaakson infektiovastaanotto on avoinna Marjoniemen terveysaseman yhteydessä arkisin kello 9–17.
– Infektiovastaanotolle saavutaan vain ajanvarauksella soittamalla omalle terveysasemalle tai kiireellisissä tapauksissa soittamalla Päivystysapuun p. 116 117.
– Infektiovastaanotto sijaitsee terveysaseman vasemmassa päädyssä. Sisäänkäynti on entisestä päivystyksen ovesta. Paikalla on opasteet.
– Paikalle saavutaan mahdollisimman lähellä omaa aikaa.
– Terveysaseman pääovesta ei saa kulkea infektiovastaanottoon.
Päivystys, Pohjois-Kymen sairaala
– Pohjois-Kymen sairaalan päivystys palvelee 24/7.
– Päivystyksissä pidetään infektio-oireiset erillään muista päivystyspotilaista.
– Ennen päivystykseen lähtöä soitetaan ensin Päivystysapuun p. 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soitetaan 112.

Nämä muutokset toiminnassa ovat voimassa niin kauan kuin koronavirustilanne edellyttää terveydenhuollon erityisjärjestelyjä.

Sivun alkuun