Kouvolassa lauantaina käyttöön tartuntatautilaki 58g – Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on eilen 8.4.2021 tehnyt tartuntatautilain 58g §:n mukaisen päätöksen Kymenlaaksoon. Määräys on voimassa 10.4.2021 – 23.4.2021.

kasvomaskeja

Aluehallintoviraston tiedote asiasta AVIn verkkosivuilla

Pykälän sisältö on nähtävissä tartuntatautilaissa.

Vastaava päätös on aiemmin tehty koskemaan Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen alueilta.

Päätös määrää Kymenlaaksossa suljettavaksi 10.-23.4. väliseksi ajaksi seuraavat sekä yksityisen sektorin toimijoiden että julkiset tilat:

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
 • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
 • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Tilojen sulkemisessa on seuraavia poikkeuksia:

 • Suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Kouvolassa kaupungin toimipaikkoja voidaan käyttää alakouluikäisten ja sitä nuorempien harrastustoimintaan enintään kymmenen henkilön ryhmissä. Samaa käytäntöä suositellaan yksityisille toimijoille.
 • Tiloissa voidaan järjestää lakisääteistä palvelua, kuten lääkinnällistä kuntoutusta.
 • Sulkupäätös ei lain mukaan koske myöskään ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Tiloja voidaan vuokrata yksittäiselle henkilölle tai perheelle, sillä heidän toimintansa tiloissa ei lisää kontaktien määrää eikä siten aiheuta koronaviruksen leviämisvaaraa. Tiloja ei kuitenkaan voi vuokrata esimerkiksi urheilujoukkueen harjoituksiin tai yksityishenkilölle siten, että siellä järjestetään ryhmätoimintaa johon kokoontuu laajempi joukko ihmisiä.

Lisätietoa ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin löytyy aluehallintoviraston sivuilta.

Kooste koronarajoituksista yrityksille

 • Kymenlaaksossa on voimassa kuuden hengen kokoontumisrajoitus yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokoontumisiin 30.4.2021 asti. Kyseessä on aluehallintoviraston tekemä päätös. Avin tiedote asiasta löytyy avin sivuilta.
 • Eduskunnan päätöksellä ravintolat ovat Kymenlaaksossa suljettu 18.4. saakka. Take away –myynti on sallittu.
 • Kymenlaaksossa on voimassa 30.4. saakka tartuntatautilain pykälä 58d, joka edellyttää toimijoita (myös yksityiset toimijat ja uskonnolliset yhteisöt) varmistamaan turvavälien ylläpitämisen mahdollisuuden. Toimijoiden tiloissa tulee tosiasiallisesti voida välttää asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit. Pykälän käyttöönotosta päättää aluehallintovirasto. Lisätietoa asiasta löytyy avin verkkosivuilta.
 • Kymenlaaksossa on voimassa 10.4. – 23.4 tartuntatautilain pykälä 58g, joka määrää erikseen laissa määrättyjä yksityisiä ja julkisia toimipaikkoja suljettavaksi (esimerkiksi liikuntatilat, yleiset saunat, uimahallit, tanssipaikat ja sisäleikkipuistot). Pykälän käyttöönotosta päättää aluehallintovirasto.

Kaupungin toimintojen osalta lisätietoja:

Turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén
puh. 020 615 9019