Kouvolassa äänestettiin koko maata vilkkaammin – varsinainen vaalipäivä 23.1.

Kohti Kymenlaakson hyvinvointialuetta. Aluevaaleissa valitaan 59 aluevaltuutettua, jotka päättävät jatkossa miten sote-pavelut ja pelastuspalvelut Kymenlaaksossa järjestetään.

Historian ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestysaktiivisuus oli Kouvolassa koko maata vilkkaampaa. Lähes 28% kouvolalaisista antoi äänensä ennakkoon. Koko Suomen ennakkoäänestysprosentti oli 26,4%.

Kymenlaaksossa Kouvolaa korkeammaksi ennakkoäänestysprosentti nousi vain Miehikkälässä (30%) ja Virolahdella (28,5%).  ”Ennakkoäänestys Kouvolassa sujui mallikkaasti ja kuntalaiset olivat kiitettävän aktiivisia äänestämään ennakkoon. Koronaturvallisuusohjeet otettiin hyvin huomioon äänestyspaikalla”, kiittää keskusvaalilautakunnan sihteeri Päivi Sandås. ”Toivon, että myös varsinaisena äänestyspäivänä koronaturvallisuus huomioidaan yhtä hyvin”.

Naiset olivat ennakkoäänestyksessä hieman miehiä aktiivisempia sekä valtakunnallisesti että Kouvolassa. Kouvolan ennakkoäänestysprosentti oli 27,9%. Naisia äänestäneistä oli 10 369 naista ja miehiä 8 514. Kouvolassa on kaikkiaan 67 640 äänioikeutettua. 

Varsinainen vaalipäivä sunnuntai 23.1.

Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina. Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa.

Vaalihuoneistot avautuvat vaalipäivänä aamuyhdeksältä ja äänestys jatkuu kello kahdeksaan illalla. Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen vaalihuoneiston kiinni menoa.

Vaalipäivän 23.1.2022 äänestyspaikat klo 9-20 Kouvolassa:

Kouvolan pääkirjasto, Kouvolan yhteislyseo, Eskolanmäen koulu, Vahteron koulu, Sarkolan koulu, Lehdokin nuorisotalo, Kymintehtaan koulu, Kuusankoskitalo, Mäkikylän palvelukeskus, Tähteenkadun koulu, Hirvelän koulu, Anjalatalo, Anjalankosken entinen lukio, Saviniemen koulu, Viialan koulu, Sippolan koulu, Kääpälän koulu, Jokelan koulu, Utin koulu, Valkealan entinen lukio, Elimäen entinen kunnanvirasto, Korian monitoimitalo, Jaalan kirjasto.

Ohjeet koronaturvalliseen äänestämiseen

  • Äänestyspaikalla säilytetään riittävä etäisyys muihin ihmisiin ja huolehditaan käsien puhtaudesta.
  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti.
  • Oman kynän mukaan ottamista suositellaan.
  • Käännä henkilöllisyystodistus vaalitoimitsijaan päin, kun todistat henkilöllisyytesi, jotta hänen ei tarvitse koskea siihen.

OHJE KARANTEENISSA TAI ERISTYKSESSÄ OLEVALLE

Karanteeniin tai eristykseen tartuntatautilääkärin päätöksellä määrätyn henkilön on noudatettava tartuntatautilääkärin antamaa ohjeistusta. Tartuntatautilääkärin päätöksellä eristyksessä oleva voi tulla äänestyspaikan pihalle, mutta hänen ei tule mennä sisälle äänestyspaikkaan. Eristyksessä olevan on äänestettävä joko omasta autostaan poistumatta tai usean metrin päässä muista ihmisistä pysytellen. Eristyksessä oleva ei siis voi odottaa vuoroaan jonossa.

Mikäli henkilö, joka ei voi tulla sisään äänestyspaikkaan, haluaa äänestää vaalipäivänä, hänen on soitettava joko vaalilautakunnan tai keskusvaalilautakunnan numeroon, jotta vaalilautakunta pystyisi järjestämään hänelle mahdollisuuden äänestää ulkona äänestyspaikan pihalla.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Päivi Sandås puh. 0206158 212 tai toimistosihteeri Jaana Väistö puh.  020 617 191.

Lisätiedot:
Keskusvaalilautakunnan sihteeri Päivi Sandås, puh. 020 615 7191, paivi.sandas(a)kouvola.fi

Kaupungin vaalisivut
Kymenlaakson hyvinvointialueen valmistelu
Soteuudistus

Sivun alkuun