Kouvolan yhteislyseon urheilulinjalle ennätysmäärä ensisijaisia hakijoita

Nainen spagaatissa keltaisella panimatolla. Taustalla kaksi miestä painiotteessa.

Elokuussa 2024 käynnistyy Kouvolan Yhteislyseon urheilulinjan toinen vuosikurssi. Ensisijaisia hakijoita urheilulinjalle oli 52, mikä on 20 enemmän kuin edellisenä vuonna. Hakijat edustivat 14 eri urheilulajia.

Opiskelupaikkoja on urheilulinjalla yhteensä 32. Ne, jotka eivät pääse urheilulinjalle, ovat automaattisesti mukana akatemiaurheilijoiden valintaprosessissa.

Kouvolan Urheiluakatemiaan haki lukuvuodelle 2024–2025 yhteensä 88 urheilijaa, 19:sta eri lajista.

Urheiluakatemian hakijamäärät (luvussa vain 9.lk / peruskoulun päättäneet/päättävät):

  • vuosi 2020 64 kouvolalaista + 14 ulkopaikkakuntalaista = yhteensä 78
  • vuosi 2021 41 kouvolalaista + 5 ulkopaikkakuntalaista = yhteensä 46
  • vuosi 2022 68 kouvolalaista + 5 ulkopaikkakuntalaista = yhteensä 73
  • vuosi 2023 89 kouvolalaista + 14 ulkopaikkakuntalaista = yhteensä 100 (joista 30:lla ensisijainen hakutoive Yhteislyseon urheilulinja)
  • vuosi 2024 84 kouvolalaista + 4 ulkopaikkakuntalaista = yhteensä 88 (joista 52:lla ensisijainen hakutoive Yhteislyseon urheilulinja)

Lajeista eniten hakemuksia tuli jääkiekosta (17) ja jalkapallosta (15). Kevään ja kesän aikana tulee todennäköisesti lisää hakemuksia varsinkin näihin lajeihin.

Akatemiatoiminnan piiriin on pyrkimässä myös uusia lajeja, kuten e-urheilu, raviurheilu, telinevoimistelu ja shoto budo.

Kouvolan Yhteislyseon urheilulinjalle hakevilta saadaan lajiliittopisteytys huhtikuussa. Touko-kesäkuun vaihteessa saadaan peruskoulun päättötodistusten keskiarvot kouluilta. Urheiluakatemiaan hakevien osalta huhti-toukokuussa pidetään lajipalavereita, joissa akatemiavalmentajat pisteyttävät hakijat. Tarvittaessa pyydetään lausuntoja myös urheilijoiden lajiliitoilta. Kaikki urheilijat pisteytetään myös urheiluakatemiakriteereillä. Jos urheilija ei pääse Yhteislyseon urheilulinjalle, on mahdollista päästä urheiluakatemian yhteistyöverkostoon. Urheiluakatemian tavoitteena on sovittaa urheilu ja opiskelu parhaalla mahdollisella tavalla yhteen, tehostaa päivittäisvalmennusta sekä verkottaa tukipalvelut urheilijoiden ja valmentajien ympärille.

Sekä Yhteislyseon urheilulinjalle että akatemiaan hakevat saavat tietää valintatuloksista kesäkuun puolessa välissä.

Kouvolan Urheiluakatemia on Kouvolan kaupungin urheilijoiden, oppilaitosten ja seurojen välinen yhteistyöverkosto, joka aloitti toimintansa vuonna 2008. Urheiluakatemia tukee, kannustaa ja edistää kilpaurheilijoiden urakehitystä sekä siihen liittyvää fyysistä ja henkistä kasvua. Urheiluakatemia mahdollistaa yhteistyössä koulujen kanssa urheilijan harjoittelun osin koulupäivän aikana. Urheiluakatemian kautta on mahdollista saada myös erilaisia tukipalveluja urheilijoille.

Lisätietoa:

Kouvolan Urheiluakatemia akatemiajohtaja Timo Pahkala, puh 040 354 2530, timo.pahkala@kymli.fi

Kouvolan Yhteislyseo rehtori Sanna Liljeqvist puh 020 615 8506, sanna.liljeqvist@kouvola.fi

Sivun alkuun