Kouvolan kulttuuripalkinto 2020 Ahvion soittokunnalle

Ahvion Soittokunnalle myönnettiin vuoden 2020 Kouvolan kulttuuripalkinto. Kouvolan kulttuuripalkinto jaetaan tunnustuksena merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta urasta tai saavutuksesta kulttuurin alalla ansioituneelle henkilölle tai ryhmälle.

Kulttuuripalkintotyöryhmä valitsi yksimielisesti Kouvolan vuoden 2020 Kulttuuripalkinnon saajaksi Ahvion Soittokunnan.

Ahvion Soittokunta ry on Kouvolan vanhin soittokunta. Se on perustettu jo vuonna 1898 Ahviossa, Kouvolan ensimmäisessä kylässä. Tänään 122-vuotias Soittokunta on edelleen vireä ja viihdyttävä! Vuonna 1996 soittokunta rekisteröitiin ja samalla Ahvion torvisoittokunnasta tuli Ahvion Soittokunta ry.

Pitkän historiansa aikana Ahvion Soittokunta on vuosittain esiintynyt lukuisissa eri tilaisuuksissa sekä pitänyt konsertteja yksin tai yhteiskonserttina toisten soittokuntien kanssa.

Soittokuntaa on kuultu myös näytelmissä, hyväntekeväisyys konserteissa, marssitoivekonserteissa sekä kiertueilla mm. naiskuoro Sävelsiskojen kanssa. Ahvion Soittokunta on levyttänyt ja tehnyt oman levyn
”Kultaiset vuodet”, joka valmistui v.2015. Keväällä 2018 yhdistys piti suuren suosion saavuttaneen 120- vuotisjuhlakonsertin Anjalassa. Ahvion Soittokunnan soittajat ovat Kouvolasta ja lähikunnistamme. Viisi soittajaa on edelleen Ahviosta. Ikähaarukka on nuorista varttuneempiin sekä naisia, että miehiä.

Yhdistys haluaa antaa kaikille mahdollisuuden päästä kuulemaan puhallinmusiikkia ja siksi konsertteja järjestetään myös pienemmissä kylissä ympäri Kouvolaa ja vähän laajemmaltikin.

Ahvion Soittokunnasta on tehty ja esitetty TV-ohjelma ”Siä, miä ja torvi” vuosina 1973 ja 1994. Maakunnallisesti yhdistys on palkittu Kymen Läänin taidepalkinnolla v. 1984.

Valtakunnallisesti Ahvion Soittokunta ja Anjala ovat tulleet monelle tutuksi Soittokunnan järjestämien valtakunnallisten puhallinmusiikkileiriensä ansiosta. ”Ankkapurhan töräys” puhallinmusiikkileiri on järjestetty jo neljää kertaa. Se on koonnut puhallinmusiikin harrastajia laajalti. Myös yleisö on päässyt nauttimaan leiriläisten esityksistä. Seuraava leiri on elokuussa 2021.

Kouvolan Liikunta- ja kulttuurilautakunta toivoo kulttuuripalkinnon kannustavan Ahvion Soittokuntaa jatkamaan aktiivisesti kaupunkimme puhallinmusiikkikulttuurin eteenpäin viemistä ja rikastuttavan edelleen osaltaan laajan kaupunkimme kulttuurielämää vielä toiset sata vuotta!

Kouvolan kulttuuripalkinto

Kouvolan kulttuuripalkinnolla palkitaan taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä tekijöitä ja tekoja. Kulttuuripalkinto jaetaan tunnustuksena merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta urasta tai saavutuksesta kulttuurin alalla ansioituneelle henkilölle tai ryhmälle.

Palkintosumma on 2.000 euroa. Palkintosummasta ja sen rahoituksesta päättää Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimeämänsä työryhmän esityksen pohjalta.

Palkinto myönnetään ja jaetaan vuosittain. Palkinnon saajan päättää Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimeämänsä työryhmän esityksen pohjalta.

Vuoden 2020 kulttuuripalkinnon saajaan valitsivat Sinikka Rouvari, Liikunta- ja kulttuurilautakunnan sekä kulttuuripalkintotyöryhmän puheenjohtaja, Erkka Koskinen, Matti Norppa, Antero Raanoja, Selja Kunttu, Anne Käki sekä Jaana Vuorio-Palmumaa, Kulttuuripalkintotyöryhmän sihteeri.

Palkinnon aiemmat saajat

  • Kirjailija Jukka Behm 2019
  • Muusikko, säveltäjä, kuoronjohtaja Jouni Sjöblom 2018
  • Kulttuurineuvos Eero Niinikoski 2017
  • Galleristi, rehtori, yrittäjä Vesa Parvinen 2016
  • Kanttori, Dir.cantus ja Dir.musices Pekka Ainali 2015
  • Taikuri Markku Purho 2014
  • Kouvolan seudun Oopperayhdistys 2013
  • Muusikko Esa Kotilainen 2012
  • Kuusankosken Teatterin toiminnanjohtaja Piia Kleimola 2011
  • Kouvostoliitto – taideyhteisö 2010
Sivun alkuun