Kansalaisopisto rytmittää sopivasti arkea

Iäkäs mies mustassa paidassa ja silmälaseissa pensselit kädessä hymyilee kameralle. Takana taulu, jossa on koiran kuva.

Kun Matti Viitala vaihtoi vapaalle, hän lähti mukaan kansalaisopiston toimintaan. Kurssit tuovat mukavasti rytmiä ja yhteisöllisyyttä eläkepäiviin.

Matti Viitala on harrastanut öljyvärimaalausta Kouvolan kansalaisopistossa reilut kymmenen vuotta. Hän elää satojen muiden kouvolalaisten kanssa jännittäviä hetkiä toukokuun viimeisenä maanantaina. Silloin avautuu kello kymmeneltä kurssi-ilmoittautuminen, ja näissä karkeloissa nopeus on tärkeää harrastuksen jatkuvuudelle.

– Maalausryhmät ovat niin suosittuja, että ne tapaavat täyttyä parissa minuutissa. Ilmoittautuneista tulee harvoin poisjääneitä, mutta kannattaa silti ilmoittautua varalle, jos ei saanut suoraan kurssipaikkaa, hän toteaa.

Viitalalle öljyvärimaalaus on rakas harrastus jo nuoruudesta, joten sen parissa tuntui hyvältä jatkaa myös eläkkeellä. Maanantaisin Kouvolatalolla kokoontuvassa päivämaalarit-ryhmässä on mukavaa porukkaa, jossa saa opettajan ohjauksen lisäksi hyviä neuvoja kavereiltakin.

– Kurssit sopivat kaiken tasoisille, myös aloittelijoille. Jokainen saa opastusta sen verran kuin kokee tarvitsevansa. Olen ollut tyytyväinen pätevään opettajaan, ja pitkään jatkunut asian harrastaminen kehittää taitoja, Viitala arvioi.

Ranskan reissuille kättä pidempää

Viitala opiskelee kansalaisopistossa myös ranskaa.

– Matkustelemme paljon vaimon kanssa Ranskassa ja on hyödyllistä, kun osaa jonkin verran maan kieltä.

Ranskaa aikuisille 1 -kurssi on kärsinyt hieman korona-ajasta: se on jouduttu välillä keskeyttämään ja aloittamaan uudelleen, joten kertausta on tullut runsaasti. Kurssin kakkososaa on yritetty aloittaa muutaman kerran, mutta osallistujia ei ole tullut tarpeeksi.

Viitalan mielestä kansalaisopiston kielikurssit ovat sopivan haasteellisia.

– Parasta ovat mukavat kurssikaverit, innostava opettaja ja hyvät opiskeluolosuhteet. Ranskan kieli ei ole ihan helppoa, joten läksyjä pitää tehdä, hän pohtii.

Entisenä kaupunginorkesterin sivutoimisena soittajana Viitala on edelleen vahvasti mukana klassisen musiikin ympyröissä parissakin eri kokoonpanossa. Hän soittaa kontrabassoa.

– Lisäksi säännölliset liikunta-aktiviteetit pitävät mielen virkeänä. Kouvolassa on hyvä tennishallit keskustassa ja Kuusankoskella. Kesäisin harrastan maantienpyöräilyä. Meillä on upeat pyöräreitit joka suuntaan.

Kurssitarjottimella herkkuja kaikille

Kouvolan kansalaisopisto järjestää kaikille avoimia kursseja taiteesta liikuntaan, tietotekniikkaan ja käden taitoihin. Tarjolla on myös omia kursseja lapsille, nuorille, senioreille ja erityisryhmille sekä taiteen perusopetusta ja avoimen yliopiston opintoja. Opetusta järjestetään yli kuudessakymmenessä toimipaikassa noin 11 500 opiskelijalle vuosittain.

Opintoryhmiä kokoontuu eri puolilla Kouvolaa lukuun ottamatta entistä Anjalankosken aluetta, jossa opistotoiminnasta vastaa Kymenlaakson opisto.

Kouvolan kansalaisopiston kurssitarjontaa voi tutustua opiston verkkopalvelussa osoitteessa: uusi.opistopalvelut.fi/kouvola. Opinto-opasta ei jaeta enää kotitalouksiin, mutta sen voi noutaa kirjastoista ympäri kaupunkia, kirjastoautolta sekä opiston toimistolta.

Uutta tänä vuonna on se, että Kouvolan kansalaisopiston kursseille ilmoittautuminen on aikaistunut kevääseen. Syksyn kursseille pääsee ilmoittautumaan jo ma 29.5.2023 klo 10.00 alkaen.

Eteläisen Kouvolan alueella toimivan Kymenlaakson opiston opinto-opas jaetaan entiseen tapaan kotitalouksiin ja ilmoittautuminen kursseille alkaa 9.8. kello 9.

Outi Myllymäen kirjoittama juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 17.5.2023 ilmestyneessä Kouvolan kaupungin tiedotuslehdessä 1/2023. Koteihin jaetun ilmaisjakelun juttuja voi lukea myös kaupungin verkkosivulla: kouvola.fi/julkaisut.

Sivun alkuun