Kouvolan kansalaisopisto 100 vuotta!

Kouvolan kansalaisopisto täyttää 100 vuotta 4.12.2019. Merkkipäivää juhlitaan Kouvolatalon Simelius-salissa klo 12. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua.

Kouvolan kansalaisopiston juuret ovat Elimäen, Kouvolan ja Valkealan kansalaisopistojen sekä Kuusankosken työväenopiston toiminnassa. Kuntien yhteenliittymisen ja uuden Kouvolan kaupungin myötä 2009 alusta perustettiin Kouvolan kansalaisopisto.

Kouvolan alueen ensimmäinen opisto, Kymintehtaitten-Kouvolan Työväenopisto, perustettiin 1919. Opisto jakautui vuoden 1947 alussa kahdeksi kunnalliseksi Kuusankosken ja Kouvolan Työväenopistoksi. Kuusankosken työväenopisto käsitti Kuusakosken ja Voikkaan osastot sekä myöhemmin 1975 toimintansa aloittaneen Jaalan osaston.

6.2.1919 pidettiin Kouvolan Seurahuoneella kokous, jossa rehtori Hall piti innostavan puheen opistotyöstä. Kuukauden kuluttua tästä oli kokous, jossa Kymintehtaitten-Kouvolan työväenopisto päätettiin perustaa. Varsinainen toiminta aloitettiin syksyllä 1920. Opiston ensimmäisenä johtajana toimi fil. toht. Aukusti Simelius. Onkin aika mukava sattuma, että opiston 100-v. juhlaa vietetään Kouvolatalossa nimenomaan Simelius-salissa. 🙂

Opistotyötä tehdään edelleen monessa eri toimipisteessä ja kurssitarjonta mahdollistaa erilaisten asioiden harrastamisen ja opiskelun. Kansalaisopisto on tarjonnut kursseja eri taiteenaloilta ja mahdollistanut käden taitojen harrastamista. Oleellinen osa opistotyötä on taiteen perusopetus. Liikunnan kurssit ovat tukeneet arjessa jaksamista ja kieliä on haluttu opiskella opistotyön alkuajoista lähtien.

Kaupungin tervehdyksen juhlaan tuo kaupunginjohtaja Marita Toikka ja opiston tervehdyssanat lausuu rehtori Tiina Kirvesniemi. Juhlapuheen pitää kulttuurineuvos Eero Niinikoski.

Kansalaisopiston juhlassa julkistetaan ”Minun Kouvolani” –runokirja ja kuullaan kirjan runoja Ritva Sorvalin runoryhmän jäsenten esittämänä. Kirjaa on mahdollisuus ostaa tilaisuuden jälkeen.

Juhlassa esiintyvät opiston omat musiikin harrastajat. Jouni Sjöblomin johtama kuoro koostuu eri kuoroista: Joenvarren Laulajat, Sekakuoro Laulujen Virta ja Elimäen Mieslaulajat. Ukulelen sympaattista soittoa kuulemme ryhmän opettajan Salla Pesosen johdolla. Juhla huipentuu jazz-henkiseen, yhteislauluna laulettavaan sovitukseen Kymenlaakson laulusta.

Tilaisuus on avoin kaikille kuntalaisille ja juhlan jälkeen lämpiössä on kahvitarjoilu. Tarjoilua varten toivomme ilmoittautumaan kansalaisopisto@kouvola.fi

Lisätietoja: Aija Matero, koulutuspäällikkö.
aija.matero@kouvola.fi tai puh. 020 615 7821

Historialähde: Juuri tätä olen aina halunnut tehdä – Opistotyötä 90 vuotta Pohjois-Kymenlaaksossa.

Sivun alkuun