Koronaviruksen leviämisessä ratkaisevat ajat – ota suositukset vakavasti!

Koronaviruksen leviämisessä on nyt ratkaisevat ajat Kymenlaaksossa. Jokaisen syytä ottaa suositukset vakavasti.

Kymsote tiedottaa

Kymenlaaksossa on tänään todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, eilen luku oli kymmenen. Sairaalahoidossa on kolme koronaviruspotilasta.

Uusista tartunnoista puolet ovat perheen sisäisiä tartuntoja. Tartunnoista viisi on henkilöillä, jotka ovat olleet jo karanteenissa altistumisen vuoksi.

Aiemmin tartuntalähteet on saatu hyvin jäljitettyä, tällä hetkellä noin 1/3 tapauksissa tartunnan lähde jää selvittämättä. Tämä tarkoittaa sitä, että riski saada koronavirus Kymenlaaksossa on kasvanut.

Kymsote on antanut suosituksia, jotka jokaisen on syytä ottaa vakavasti. Suosituksia annettiin eilen lisää, koska koronavirustilanne on menossa huonompaan suuntaan ja riski on todellinen.

-Kymsote ja Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä voivat antaa koronan torjuntaan liittyviä suosituksia, eivät määräyksiä. Suosituksilla haluamme ehkäistä vaikeaa koronatilannetta, jossa jouduttaisiin sulkemaan laajalti yhteiskunnan palveluja ja elinkeinotoimintaa. Suositusten noudattaminen on tärkeää ja kaikkien kymenlaaksolaisten vastuulla, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa painottaa.

On erittäin tärkeää, että jokainen kantaa vastuunsa, noudattaa suosituksia ja ohjeita – ja huolehtii näin omasta ja muiden turvallisuudesta.
Kymenlaaksossa Kouvola on tällä hetkellä koronavirustilanteessa kiihtymisvaiheessa ja muu Kymenlaakso perusvaiheessa. Uudet suositukset ovat voimassa koko Kymenlaakson alueella:

  • Yli 20 hengen yksityistilaisuuksien ja perhejuhlia ei tulisi järjestää. Suosituksen taustalla on se, että viime päivien tartunnoissa Kymenlaaksossa on useampia tartuntaketjuja, jotka ovat liittyneet yksityisiin tilaisuuksiin ja perhejuhliin. Tällä hetkellä ihmiset myös suunnittelevat pikkujouluja työ-, harrastus- tai kaveriporukoiden kesken.
  • Peruskouluihin ja varhaiskasvatukseen työntekijöille suositus käyttää suojaimia. Aiemmin annettu suositus toisen asteen oppilaitosten työntekijöille on myös edelleen voimassa.
    Suojautumissuosituksella pyritään sekä ehkäisemään joukkoaltistumisia päiväkodeissa ja kouluissa että turvaamaan mahdollisimman normaalin arjen turvaaminen lapsille ja nuorille.
    Tartunnoista merkittävin osa on keski-ikäisellä aikuisväestöllä. Vaikka kouluissa ja päiväkodeissa on todettu useita altistumisia, niin näissä ei kuitenkaan ole todettu jatkotartuntoja. Merkittävin osa tartunnoista tapahtuu aikuisten välillä tai sitten aikuinen tartuttaa lapsen. Vaikuttaa olevan harvinaista, että lapset tartuttavat aikuisia tai toisiaan.

    Laajemminkin suositusten tarkoitus sekä estää koronavirustartuntojen leviäminen että myös turvata normaalin elämän jatkuminen ja mahdollistaa liiketoimintojen jatkuminen.

Katso kaikki ajantasaiset suositukset Kymsoten korona-sivustolta.

Uudenmaan tilanne vaikuttaa myös Kymenlaaksoon

Tilanne on menossa huonompaan suuntaan myös Uudellamaalla, mikä lisää koronavirustartuntojen riskiä myös Kymenlaaksossa. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tänään torstaina pohtimaan Uudenmaan koronavirustilannetta ja mahdollista leviämisvaiheeseen siirtymistä.

Kymsotessa seurataan Uudenmaan tilannetta. Kymsote muistuttaa, että matkustamista ulkomaille ja myös Suomessa on syytä harkita tarkkaan. Kymenlaaksossa tartuntoja on saatu ulkomailta erityisesti Venäjältä ja kotimaasta erityisesti Uudeltamaalta.

-Kymenlaaksolaisilla on paljon perhe-elämään, työhön ja opiskeluun liittyviä yhteyksiä pääkaupunkiseudulle ja Uudellemaalle, jossa koronatilanne on vaikea. Kymenlaaksoonkin on tullut koronatartuntoja perhetapaamisissa, joihin on saavuttu muista maakunnista. On siis hyvä harkita tarkasti, kannattaako juuri nyt asioida tai järjestää tapaamisia pääkaupunkiseudulla asuvien läheisten kanssa. Koronatilanteen rauhoituttua tapaaminen on mukavampaa. Koronatilanne on syytä ottaa huomioon myös joulusuunnitelmissa, Mäntymaa muistuttaa.

Lisätietoja

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
p. 020 633 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi

Sivun alkuun