Koivusaaren maauimalassa uimista vältettävä edelleen

Pipetistä pudotetaan nestettä koeputkeen.

Koivusaaren maauimalassa uintia ei suositella toistaiseksi. Suolistoperäisten enterokokkibakteerien pitoisuus on koholla otetuissa lisänäytteissä. Sairastuneita uimareita on noin 40.

Koivusaaren uimarannalta tiistaina 25.7.2023 otetuissa lisänäytteissä on todettu keskimmäisen altaan osalta kohonnut suolistoperäisten enterokokkien pitoisuus. Pitoisuus ei ylitä hyvälle uimavedelle määritettyä toimenpiderajaa, mutta on kuitenkin selvästi normaalista poikkeava tulos. Suolistoperäisiä enterokokkeja esiintyy ihmisten ja eläinten ulosteessa. Niiden kohonnut pitoisuus kertoo suolistoperäisestä saastumisesta.

Terveysvalvontaan on ilmoitettu noin 40 sairastumista, joiden epäillään liittyvän Koivusaaressa uimiseen. Sairastuneet ovat pääasiassa lapsia. Altistumiset ovat saatujen ilmoitusten perusteella tapahtuneet pääasiassa viikolla 29. Todennäköinen altistumisreitti suolistoperäisille taudinaiheuttajille on uimaveden nieleminen uimisen tai sukeltamisen yhteydessä. Terveydenhuollosta saadun tiedon mukaan potilasnäytteistä ei tähän mennessä ole löytynyt taudin aiheuttajaa.

Syy uimaveden laadun heikkenemiseen ei ole selvillä. Esimerkiksi kovat sateet voivat olla huuhtoneet epäpuhtauksia veteen. Kymijoesta hiekkasuodatuksen kautta tapahtuva lisäveden pumppaus on ollut käynnissä jatkuvasti.

Seuraava näytteenotto tehdään maanantaina 31.7.2023. Asiasta tiedotetaan vesinäytetulosten valmistuttua.

Lisätietoja:
Veera Varo, ympäristöterveyspäällikkö, puh. 020 615 7914
Vuokko Karjalainen, terveystarkastaja, puh. 020 615 7247

Sivun alkuun