Kimolan kanavan tunneli valmis

Kouvolaan rakenteilla olevan Kimolan kanavan erikoisuus, Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen kalliotunneli on valmis. Peräti 70 m pitkän tunnelin tervajaisia vietetään 6.9.2019. Kimolan kanava yhdistää Kymijoen Päijänteelle ja edelleen Vesijärven sekä Keiteleen ja Kansallisveden vesistöihin.

Kanavan sulutuskorkeus on Suomen korkeimpia, 12 metriä ja kaikkiaan kanavalla on pituutta 5,5 km. Rakennusurakkaan kuuluvat kanava, sulku, vesiväylä ja kanavan varrella olevien siltojen kunnostus. Lisäksi kehitetään Kouvolan venesatamapalveluja ja parannetaan vesiväylää Pyhäjärvellä. Rakennustyöt ovat käynnissä ja kanava on tarkoitus avata veneilykaudelle 2020.

Kimolan kanavan rakennustyöt ovat edenneet.
Kimolan kanavan kalliotunneli on peräti 72 metriä pitkä.
Kanavan erikoisuus, 72 metriä pitkä kalliotunneli on valmis.
Kimolan kanavan sulkutyömaa.
Kanavan sulutuskorkeus tulee olemaan Suomen korkeimpia, peräti 12m.
Ilmakuva Kimolan kanavan rakennustyömaasta.

Kouvolassa kanavayhteys päättyy Voikkaalle, jonne kehitetään parhaillaan veneilijöille ja risteilyaluksille suunnattuja palveluja. Voikkaan Virtakiveen rakennetaan vierasvenesatama, joka tarjoaa vierasvenepaikkoja, vuokrapaikkoja sekä laiturin risteilyaluksille. Vierasvenesataman läheisyyteen Hirvelään rakennetaan paikallisia veneilijöitä palveleva satama, joka tarjoaa laituripaikkojen lisäksi säilytyspaikkoja veneille.

Kanavayhteys ja satamaverkoston kehittäminen lisäävät veneilymahdollisuuksia Heinola-Iitti-Kouvola -alueelle ja kytkevät seudun vesistöt Päijänten vesistöön. Yhtenäinen vesitieyhteys aukeaa Kouvolasta Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle ja on yli 400 km. Matkalla on mahdollisuus yhteentoista sulutukseen.

Kouvolan seudun matkailulle avautuu monia mahdollisuuksia sulkuporttien myötä. Pääkaupunkiseudun sekä Pietarin läheisyys tuovat mahdollisuuksia matkailun kehittämiseen. Kouvolan ja Heinolan seudut ovat maamme suosituimpia kesämökkialueita. Alueella on yli 20 000 vapaa-ajan asuntoa.

Katso video kanavan rakennustyömaalta

Lisätiedot:
Petteri Portaankorva, kehitysjohtaja, Kouvolan kaupunki, puh. 0206151287
Antti Nyberg, rakennuttajapäällikkö, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 7728
etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Kimolan kanava on valtion sekä kolmen kunnan Kouvolan, Iitin ja Heinolan yhteinen hanke. Väylävirasto vastaa kanavan rakennuttamisesta, kunnat ylläpidosta. Kanavan kokonaiskustannukset ovat 20,8 M€, josta kuntien osuus on 1/3.

Sivun alkuun