Kevään pölyt – hiekka ja siitepöly huonontavat ilmanlaatua

Keväisten säiden koittaessa on päästy vihdoin myös hiekoitushiekkoja puhdistamaan pois. Katupöly yhdessä siitepölyn kanssa huonontaa ilmanlaatua. Lehtipuhaltimien käyttö hiekkojen poistossa on kielletty.

Hiekanharjauskone tyhjentää hiekkasäiliötä lavalle.

Hiekan poisto kaduilta käynnissä

Kaupunki poistaa hiekkoja kaduilta kaiken aikaa ja poistettavaa riittää toukokuun lopulle asti. Työ etenee keskustoista, kevyen liikenteen väyliltä ja pääkaduilta edelleen asuntokaduille.

Pölynsidontaa tehdään pölyämisen estämiseksi. Kaupungin henkilöstö ja urakoitsijat eivät käytä lehtipuhaltimia hiekan poistossa.

Lehtipuhaltimia ei saa käyttää hiekoitushiekan poistoon

Myös omilta pihoilta ja jalkakäytäviltä hiekoitushiekat kannattaa siivota pois heti sääolojen salliessa. Hiekka tulee poistaa kosteana, joten sateisen sään sattuessa kannattaa sitä hyödyntää. Lopuksi pinnat voi vielä suihkuttaa puhtaaksi vedellä.

Lehtipuhaltimien käyttö hiekoitushiekan poistossa on kielletty, koska se nostattaa runsaasti pölyä ilmaan. Ethän myöskään harjaa hiekkoja mahdollisesti jo puhdistetulle kadulle. Lehtipuhaltimien käyttö hiekkojen poistossa on kielletty Kouvolan ympäristönsuojelumääräysten 19 §:ssä (pdf, 975 kt). Määräykset koskevat niin asukkaita kuin yrityksiäkin.

Ilmanlaadun seuranta

Katupöly yhdessä siitepölyn kanssa huonontaa Kouvolan ilmanlaatua keväisin ja voi aiheuttaa terveys- ja viihtyisyyshaittoja. Erityisen herkkiä pölyn terveysvaikutuksille ovat lapset, astmaatikot sekä sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät. Terveillekin henkilöille katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä.

Kouvolan ilmanlaadun tilannetta voit seurata Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuportaalista.

Miten vähennät altistumista katupölylle?

Katujen puhdistaminen vie joka tapauksessa aikansa. Jos kuulut riskiryhmään, vältä ulkona liikkumista, mikäli se on työn puolesta mahdollista.

Työpaikalla kannattaa pitää ikkunat kiinni, kuin myös työmatkoilla autossa.

Pölyltä voi suojautua myös kertakäyttöisellä kasvomaskilla. Kertakäyttöiset P2- ja P3-luokitellut hengityssuojaimet auttavat. Uloshengitysventtiilillä varustettu suojain tekee uloshengittämisen helpommaksi.

Jos nenän limakalvot tahtovat kuivua ja kärsit tukkoisuudesta, nenän huuhtelukannu auttaa jo oireisiin. Limakalvojen kuivumista kannattaa myös lievittää apteekista saatavilla kostutussuihkeilla.

Lisätietoja:

Vilma Hietala
ympäristötarkastaja
puh. 020 615 9291, vilma.hietala(at)kouvola.fi

Sivun alkuun