Kaupunkikeskustalta toivotaan enemmän elämyksiä

Yli 280 kuntalaista vastasi Kouvolan Kauppatoria ja kävelykatu Manskia koskevaan kyselyyn.

Kouvola, Kuopio ja Lappeenranta työstävät yhdessä kauppatorien ja kaupunkitilojen kehittämishanketta. Hankkeeseen liittyvä kysely sai sadat kuntalaiset avaamaan sanaisen arkkunsa kaupunkikeskustasta. Kouvolan osalta vastauksia tuli 282 kappaletta. Avoimia vastauksia oli 1870, joissa on paljon näkökulmaa keskustan kehittämiseen.

Kaupat, liikkeet sekä palveluyritykset tulevat jatkossakin olemaan keskeinen osa kaupunkikeskustaa. Kouvolan kyselyssä tulivat esiin myös kaupunkikeskustan muut arvot.
– Kyselyssä tuli esiin yhteiskunnan rakenteiden muuttuminen. Keskustassa halutaan istuskella ystävien kanssa kahviloissa, ravintoloissa tai viihtyisillä penkeillä kuunnellen mukavaa esitystä, Kouvolan osalta hanketta vetävä asiantuntija Reijo Saksa kertoo.
– Ihmiset haluavat nauttia yhdessäolosta sekä tunnelmasta ja monimuotoisista palveluista. Turvallista ympäristöä lapsille pidetään tärkeänä.
Kyselyn mukaan luonnonkauniissa ja uudistuvassa keskustassa asutaan ja sinne tullaan yhä useammin kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Auto on laajassa kaupungissa monelle välttämätön ja siksi saavutettavuus sekä pysäköinnin toimivuus tulee edelleen huomioida. Kestävässä kaupunkisuunnittelussa auto ei kuitenkaan ole pääasia, vaan ihminen.
– Kaikissa viimevuosina tehdyissä kyselyissä toistuvat saman suuntaiset toiveet.

Kaupunkikeskustasta haetaan elämyksiä kauppapaikan sijaan


Kaikkea ei enää kanneta kaupasta kotiin, vaan kuljetus tuo tavaran perille tai noutopisteisiin.
Tilaa vievä kauppa on siirtynyt keskustojen ulkopuolelle ja keskustoissa suurempia liiketiloja jaetaan osiin useammalle pienyritykselle.
Kahvilat ja ravintolat ovat täyttäneet jo jonkin aikaa vapautuneita tiloja ja niiden palveluita vastaajat pitivät tässäkin kyselyssä tärkeinä. Kirjasto, teatteri, museot, kulttuuri- ja urheilutapahtumat ovat entistä tärkeämmässä roolissa ikääntyvässä ja ”sinkkuuntuvassa” yhteiskunnassa.
Hyvinvointipalvelut kaikenikäisille sopivat hyvin kuvaan.

Kouvola osallistuu Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) rahoittaman Ydinkeskustan kestävä tulevaisuus (YKT) –hankkeen aluekehittämisen teemaverkostoon Keski-Suomen liiton rahoituksella.

YKT –hanke tuottaa Lahdessa ratkaisuja säilytysturvalliselle pyöräpysäköinnille, Oulussa kehitetään kestävää kaupunkiliikennettä ja Jyväskylässä kokeillaan kestävän kuluttajuuden studiota. Torien ja kaupunkitilojen kyselyiden tuloksia on käsitelty kolmen kaupungin, Kuopion, Lappeenrannan ja Kouvolan työpajoissa sekä Kouvolan osatoteutuksen työryhmässä ja ohjaustiimissä. Kaikki uudet innovaatiot ovat jokaisen kaupungin hyödynnettävissä ja lopputuloksena kaupunkien verkostojen yhteistyöstä on Ydinkeskustan Kestävä Tulevaisuus (YKT) kaikkien asukkaiden hyväksi.

Lisätietoja:

Reijo Saksa, asiantuntija, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 1273, reijo.saksa@kouvola.fi

Kyselyn raportin voit lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä, pdf

Sivun alkuun