Jaakonpuiston ja Sippolan päiväkodit palkittiin Kestävän tason Vihreällä lipulla

Nuoria koululaisia puun vieressä pihalla tekemässä puutarhatöitä

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on nostanut Jaakonpuiston ja Sippolan päiväkodit Vihreä lippu -ympäristöohjelmassa Kestävälle tasolle. Kymenlaakson Steiner koulu sai ensimmäisen Vihreän lippunsa. Kansainvälisessä ympäristökasvatuksen ohjelmassa on Kouvolasta mukana jo 12 päiväkotia tai koulua.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreän lipun kestävän tason tunnustus on osoitus useamman vuoden kestäneestä suunnitelmallisesta ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.

Kohti kestävää tulevaisuutta

Ympäristökasvatus ja ympäristön huomioiminen arjen käytännöissä ja valinnoissa ovat muodostuneet Vihreä lippu -ohjelman myötä kiinteäksi osaksi päiväkotien ja koulun toimintaa. Arjen kasvatustyö on suunnitelmallista ja tavoitteellista, kestävän kehityksen mukaista ympäristökasvatustyötä, joka nivoutuu hyvin varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin sekä Kouvolan kaupungin omaan ympäristötyöhön.

Jaakonpuiston päiväkodissa iloitaan saadusta tunnustuksesta: ”Lasten luontosuhteen vahvistaminen on ympäristökasvatuksemme päätavoite. Haluamme että lapsilla herää kiinnostus ja arvostus ympäröivää luontoa kohtaan, että he oppivat havainnoimaan luontoa ja oppivat arjen ekotekoja”. Myös Sippolan päiväkodin johtaja Tiina Hänninen on tunnustuksesta mielissään:” Henkilökunta on sitoutunut Vihreän lipun arvoihin ja tavoitteisiin, jotka otetaan kaikessa toiminnassa huomioon, mitä sitten tehdäänkään”.

Kymenlaakson steinerkoulussa ensimmäistä Vihreää lippua juhlistetaan tammikuussa Vihreä lippu -juhlan merkeissä. Koulusta kerrotan, että: ”kestävää kehitystä tukevaa pedagogiikkaa toteutetaan joka päivä, joten Vihreän lipun projekti sujahti luonnollisella tavalla koulun arkeen. Nyt siitä vain tehtiin entistä tietoisempaa toimintaa. Siivoamme omat jälkemme luokissa, otamme vastaan kierrätysmateriaaleja ja käytämme luonnonmukaisia materiaaleja oppimistyössä. Oppilaat pitivät kirpputoria ja keräsivät roskia tienvarsilta. Myös kierrätyspelit ja sähkömoottorin tekeminen saivat suuren suosion!”

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Ohjelmassa on Kouvolasta mukana tällä hetkellä 10 päiväkotia ja kaksi koulua.

Lisätietoja:

Marjo Pakkanen, ympäristökasvatuksen asiantuntija, Kouvolan kaupunki, puh. 020 615 7056, marjo.pakkanen@kouvola.fi

Mila Hollingsbee, luokanopettaja, Kymenlaakson steinerkoulu, mila.hollingsbee@steinerkasvatus.fi

Lisätietoa Vihreä lippu -ohjelmasta: www.vihrealippu.fi

Sivun alkuun