Hoida biojäteasiat ajoissa kuntoon

Johanna Anttonen oranssissa mekossaan punaisella ovella.

Omakoti- ja paritalojen biojätteen erilliskeräysvelvollisuus tulee voimaan 1.5.2024 Kouvolan keskustassa, Kuusankoskella ja Voikkaalla, pienemmissä taajamissa myöhemmin.

Teksti ja kuva: Outi Myllymäki

Lajitellaanko teillä jo keittiössä syntyvät biojätteet omaan jäteastiaansa? Hyvä, jos asia on kunnossa, sillä ensi vappuna omakoti- ja paritalojen erilliskeräysvelvollisuus tulee voimaan Kouvolan keskustassa, Kuusankoskella ja Voikkaalla. Pienempiä, kuitenkin yli 300 asukkaan taajamia, lajitteluvelvollisuus koskee paria vuotta myöhemmin.

Jätehuoltopäällikkö Katja Kangas kertoo, että uudet jätehuoltomääräykset, joihin biojätteen erilliskeräysvelvollisuuden laajentaminen perustuu, tulevat voimaan 1.6.2023. Taustalla on vuonna 2021 voimaan tullut jätelainsäädännön muutos.

Kouvolassa uuteen lajitteluun siirtyminen on tehty asukkaille mahdollisimman helpoksi. Muutokset jätteiden keräyksissä ja kuljetuksissa tulevat voimaan asteittain. Asukkaat ehtivät näin suunnitella itselleen parhaan ratkaisun: biojätekeräykseen liittymisen tai kompostoinnin.

– Biojätteen lajittelu on sekä kustannus- että ympäristöteko. Tavoitteena on jatkossa

määritellä jätetaksat niin, että ne kannustaisivat asukkaita mahdollisimman pitkälle vietyyn lajitteluun. Esimerkiksi biojätteen tyhjennyshinta olisi loppujätettä edullisempi.

Jätehuoltopäällikkö kehuu kaupunkilaisia ympäristötietoisiksi: lajittelupisteitä käytetään Kouvolassa aktiivisesti.

Jätteet hoituvat myös kimpassa

Nyt on hyvä aika avata keskustelu mahdollisesta biojätekimpasta. Näin ovat tehneet Kuusankoskella asuvat Anttoset. Johanna Anttonen kertoo, että suunnitelmissa on hankkia yhteinen kompostori naapurien kanssa.

– Aiomme kokeilla kompostoria: se on ympäristöystävällinen ratkaisu ja tuottaa mehevää multaa puutarhaan. Toinen vaihtoehto olisi yhteinen biojäteastia, jota jäteauto käy tyhjentämässä säännöllisesti, Anttonen pohtii.

Lähikiinteistöt voivat sopia muistakin yhteiskäytössä olevista jäteastioista. Kangas muistuttaa, että niistä on ilmoitettava Kouvolan alueella Kymenlaakson Jäte Oy:lle. Jos kompostoi elintarvikejätteitä, pitää tehdä ilmoitus Kymen jätelautakunnalle. Ilmoitusvelvollisuudet koskevat myös kesäasukkaita.

Tee kompostointi-ilmoitus Kymen jätelautakunnan verkkosivuilla

Outi Myllymäen kirjoittama juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 17.5.2023 ilmestyneessä Kouvolan kaupungin tiedotuslehdessä 1/2023. Koteihin jaetun ilmaisjakelun juttuja voi lukea myös kaupungin verkkosivulla: kouvola.fi/julkaisut.

Sivun alkuun