Haaveiletko kodista Kymijoen rannalla?

Kouvolan kaupunginvaltuusto käsittelee lähiaikoina ehdotusta Kymijoen keskiosan rantaosayleiskaavaksi ja Alakylän kyläyleiskaavaksi. Kyseessä on alueen ensimmäinen suoraan rakentamiseen oikeuttava kaava. Se yksinkertaistaa rakentamisen lupaprosessia ja vauhdittanee rantarakentamista.

Teksti: Outi Myllymäki Kuva: Jussi Hellsten

Uusi rantaosayleiskaava laaditaan Kymijoen rannoille välillä Koria–Myllykoski–Anjala. Lisäksi samassa yhteydessä laaditaan Kouvolan Alakylän alueelle rakentamista ohjaava kyläyleiskaava.

Mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy kaavaehdotuksen, rakentamisen lupamenettely alueella helpottuu: kaavan perusteella voidaan suoraan myöntää rakennuslupia loma-asuntojen ja vakituisen asumisen rakennuspaikoille.

– Tähän asti rakentajan on pitänyt saada kaupungilta suunnittelutarveratkaisu tai poikkeaminen rannan suunnittelutarpeesta ennen rakennusluvan hakemista. Kun uusi kaava astuu voimaan syksyllä, rakentaja selviää pelkällä rakennusluvan hakemisella, kaupungin kaavoitusinsinööri Miia Blom selvittää.

Suurin osa tonteista yksityisten omistuksessa

Rantaosayleiskaava-alueella on noin 43 kilometriä rantaviivaa. Kymijoen itärannalle on suunnitteilla ympärivuotiseen asumiseen sopivia alueita ja länsirannalle taas vapaa-ajan asutusta.

– Itärannalla on tieverkosto ja palvelut lähempänä, joten alue sopii vakituiseen asumiseen, Blom sanoo.

Hän muistuttaa, että suurin osa maa-alueista on yksityisten omistuksessa.

– Maanomistajat päättävät, laittavatko maitaan myyntiin vai pitävätkö ne edelleen metsä- tai viljelysmaana. Kaupungilta ei ole tulossa tähän uuteen kaavaan liittyen rantatontteja myyntiin, Blom sanoo.

Rantaosayleiskaavaehdotus:

  • Omakotitalorakentamiseen on osoitettu 40 uutta rakennuspaikkaa, joista Kymijoen varrella sijaitsee 25 ja kyläalueilla 15.
  • Lomarakentamiseen on osoitettu 30 uutta rakennuspaikkaa, jotka sijaitsevat kaikki joen varrella.
  • Lisäksi kaava mahdollistaa 35 nykyisen lomarakennuspaikan muuttamisen vakituiseen asuinkäyttöön.
  • Ranta-alueille on osoitettu myös muun muassa virkistys- ja rantautumispaikkoja.

Lue lisää:

Kymijoen keskiosan rantaosayleiskaavan ja Alakylän kyläyleiskaavan verkkosivut

Ranta-asumisen verkkosivut

Outi Myllymäen kirjoittama juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 17.5.2023 ilmestyneessä Kouvolan kaupungin tiedotuslehdessä 1/2023. Koteihin jaetun ilmaisjakelun juttuja voi lukea myös kaupungin verkkosivulla: kouvola.fi/julkaisut.

Sivun alkuun