Ekholmintien päiväkoti Kuusankoskella kilpailee Euroopan parhaan kasvatus- ja opetusalan liikuttajan tittelistä

Kouvolan varhaiskasvatuksessa liikutaan ja nyt se on huomattu Euroopan tasollakin. Ekholmintien päiväkoti Kuusankoskella on kolmen ehdokkaan joukossa kilpailemassa Euroopan laajuisesta #BeActive Education palkinnosta. Voittaja ratkeaa 18.10. Budapestissä.

Ekholmintien päiväkoti Kuusankoskella kilpailee Euroopan parhaan kasvatus- ja opetusalan liikuttajan tittelistä. Päiväkodissa on tehty pitkäjänteistä työtä lasten liikuttamisen eteen jo pitkään. ”Normaalin, 2-3 kertaa päivässä tapahtuvan ulkoilun lisäksi lapset liikkuvat erikseen laaditun liikunnan vuosisuunnitelman mukaisesti jokaviikkoisilla metsäretkillä lähimetsissä ja Kymijoen rannassa, temppuradoilla sisällä ja ulkona sekä erilaisissa ulkoilutapahtumissa”, kertoo päiväkodin johtaja Tarja Hairo.

Omaehtoiseen liikkumiseen kannustavat myös esimerkiksi trampoliini, potkuttelumopot, jalkapallot, koripalloteline ja potkupyörät sekä kierrätysmateriaaleista tehdyt liikkumisvälineet. Lisäksi päivän ensimmäisessä ulkoilussa ns. ulkoliikuttajat vastaavat siitä, että tarjolla on monipuolisesti erilaisia liikkumistehtäviä lapsille; välillä liikuntaleikkejä, välillä temppu- ja liikkumisratoja tai etsimistehtäviä.

Ekholmintien päiväkodissa sisällä saa juosta, ja se on toisinaan toivottavaakin. Erilaiseen liikkumiseen sisällä kannustavat myös lattiateippaukset, ideakuvat seinillä sekä kurkottelua ja hyppimistä vaativat ilmapallot korkealla. Jos työntekijä joutuu jostain syystä kieltämään tai rajoittamaan lasta pihaleikeissä, hänen tulee keksiä lapselle ainakin kaksi liikkumaan kannustavaa kehotusta. Päiväkodissa on myös tietoisesti vähennetty tilanteita, joissa lapset joutuisivat istumaan. Taukojumppa ja aamutanssit kuuluvat monen ryhmän päivittäisiin rutiineihin.

Koko perhe liikkumaan

Koko perhe pääse mukaan liikkumaan muun muassa metsässä järjestettävissä vanhempainilloissa ja toiminnallisissa perheilloissa. Lasten liikunnan edistämiseksi Ekholmintiellä on tehty yhteistyötä esimerkiksi Sudet-urheiluseuran sekä Kouvolan Ladun kanssa. Lapsille on opetettu jalkapalloa sekä luistelua, ja samalla työntekijät ovat saaneet myös uusia ja hyviä vinkkejä harjoitteluun lasten kanssa.

Liikkumisen ja liikunnan lisäämiseksi päiväkodissa on muutettu myös päiväuni käytäntöjä. Kaikki lapset saavat lepohetken ja unta niin tarvitessaan, mutta ne keille riittää lepo sadun jälkeen pääsevät ulos liikkumaan.

Mukana Iloa kasvaa liikkuen -ohjelmassa

Liikkumisen kehittämistä päiväkodissa on edistänyt valtakunnallinen varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ilo kasvaa liikkuen, jota Ekholmintien päiväkoti lähti pilotoimaan vuonna 2013. Kaupungin oma varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori on ollut tärkeä tuki ja apu kehittämistyössä, kuten myös se, että Kouvolan kaupunki on erilaisin hankkein ollut mukana tukemassa lasten liikuttamisen lisäämistä varhaiskasvatuksessa. Määrätietoinen työ lasten liikkumisen edistämiseksi toi vuonna 2016 Ekholmintien päiväkodille valtakunnallisen tunnustuspalkinnon.

Nyt päiväkoti tavoittelee voittoa Euroopan laajuisesti. Kilpailu on merkittävä osa parhaillaan käynnissä olevaa Euroopan Liikunnan viikkoa, joka liikuttaa miljoonia ihmisiä ympäri Eurooppaa. Kasvatuksen ja opetuksen lisäksi #BeActive palkintoja jaetaan työpaikka- ja yksilösarjoissa. Kilpailun tarkoituksena on tukea projekteja ja yksilöitä, jotka ovat omistautuneet edistämään liikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta Euroopassa. Viime vuonna #BeActive Education Awardin voitti Jyrängön koulu Heinolasta.

Lisätietoa:

Varhaiskasvatusyksikön johtaja Tarja Hairo, 020 615 7009, tarja.hairo@kouvola.fi

Sivun alkuun