Näkökulmia Suomen historiaan -esitelmät

Näkökulmia Suomen historiaan luento- ja keskustelutilaisuudet järjestetään nyt tammikuussa kolmannen kerran. Vuoden 2020 sarjassa pohditaan Suomen ja Venäjän suhteita historian kautta. Esitelmät järjestetään tammikuun joka tiistai klo 18.00 Kuusankoskitalolla. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Tutkittavaa riittää ja uusia näkökulmia voidaan muodostaa, sillä sekä ulkomaiset sekä kotimaiset arkistot ovat nyt tutkijoiden käytettävissä. Viime vuonna sarja sai suuren suosion, muun muassa Seppo Aallon Kapina tehtaalla ja Teemu Keskisarjan luennot keräsivät Kuusankoskitalon täyteen innokkaita kuulijoita.

Seuraa luentoja verkossa

7.1. Arvo Tuominen

Mikä mies on Vladimir Putin, joka ilmestyi kuin tyhjästä ja heitti Venäjän judokan ottein kansainvälisen politiikan keskiöön, miten hän nousi valtaan ja mikä on Putinin ja Venäjän politiikan idea sekä suhde Suomeen?

14.1. Teemu Keskisarja

Suuren Pohjan sodan ihmisten historia. Teemu Keskisarja kertoo mm. sotahistoriamme verisimmästä päivästä Napuessa ja Norjan tuntureiden kuolonmarssista.

21.1. Pekka Visuri

Talvisodasta 80 vuotta – Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939–1940 Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta 80 vuotta. Salaisia dokumentteja suomeksi! 

Pekka Visuri tuo esille uutta tietoa Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton välissä toisen maailmansodan alkuvaiheessa. Siinä julkaistaan ensimmäistä kertaa suomeksi monia dokumentteja salaisista neuvotteluista ja sopimuksista.

Esitys perustuu kirjaan Pekka Visuri – Eino Murtorinne, Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939–1940. Kiista Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton vaikutuspiirissä (Docendo 2019).

21.1. Lasse Laaksonen

Esitelmässään ”Sotaa ja sopimuksia – Suomen kiirastuli 1939-1940”
Kuusankoskitalolla 21.1.2020 Laaksonen käsittelee talvisotaan liittyviä kriittisiä kohtia. Hän tarkastelee tärkeimpiä kehityksen linjoja, henkilöitä ja persoonia, johtamista ja ristiriitoja sekä tunnusteluja ja vaihtoehtoja. Miten Mannerheimin päämaja varautui sotaan ja reagoi sen syttymiseen? Myytti sotilasylijohdon yksituumaisuudesta. Suomelle tarjottu apu ja sen merkitys? Moskovan rauhan tie ja muut mahdollisuudet? Suomen talvisota II maailmansodan näyttämöllä.

28.1. Kimmo Rentola

Stalin ja Suomen kohtalo
Suomi Stalinin liipaisimella. Miten Suomi pelastui kolme kertaa?
Suomen kohtalo Stalinin päätöksenteon näkökulmasta. Miksi Stalin ei jatkanut hyökkäystä 1940? Miksi diktaattori perääntyi pyrkimyksistään 1944? Miksi 1948 jäi toteutumattoman vallankaappauksen vuodeksi? Keskiössä ajankohtainen kysymys Suomesta ja Venäjästä.
Kimmo Rentola (s. 1953) on Helsingin yliopiston poliittisen historian professori. Rentola on erikoistunut kylmän sodan historiaan, Suomen ja Neuvostoliiton suhteisiin ja suomalaiseen kommunismiin. Hänen edellinen kirjansa Vallankumouksen aave voitti Vuoden tiedekirja -palkinnon vuonna 2007.

Esitelmät tammikuun joka tiistai klo 18.00
Kuusankoskitalo, Kymenlaaksonkatu 1, Kuusankoski

Lisätiedot:
Kulttuurituottaja Helena Jetsu, puh. 020 615 7420, helena.jetsu(at)kouvola.fi

Näkökulmia Suomen historiaan esitelmäsarja
Sivun alkuun