Kaupungin henkilöstö mukana Suomen suurimmassa suuronnettomuusharjoituksessa

Kouvolan kaupunki ja sen henkilöstö osallistuu ratapihan suuronnettomuusharjoitukseen keskiviikkona 6.3.2019. Kuvitteellisessa tilanteessa ratapihalla on syttynyt säiliövaunu tuleen ja kemikaalivuodosta leviää myrkyllisiä päästöjä ilmatilaan. Harjoituksen tavoitteena on varmistaa henkilöstön osaamistaso ja toimintakyky sisälle suojautumisessa mahdollisen vuodon sattuessa.

Kaupungilla on noin 3400 työntekijää noin 400 kiinteistössä. Asiakkaita – hoitolapsia, koululaisia, potilaita, hoivakotiasukkaita tai eri toimistoissa asioivia – on päivittäin tuhansia. Siksi kunnossapitopäällikkö Jukka Perttula pitää erittäin tärkeänä, että henkilöstö osaa suojata sekä itsensä että myös asiakkaansa tilanteen niin vaatiessa.

– Koko henkilöstö harjoittelee sisälle suojautumista ja ilmanvaihdon sulkemista omissa toimipisteissään 6.3., kun vaaratiedote eli yleinen vaaramerkki tulee julki joskus klo 10-14 välillä. Toimintaohjeet on jaettu esimiehille viime perjantaina. Kiinteistön jokaisen henkilön pitää saada vähintään tieto siitä, onko ilmastointi suljettu.

Varsinaisen sisälle suojautumisen lisäksi harjoituksessa testataan kaupungin ja muiden viranomaisten sisäisen viestiketjun toiminta johtamistasojen välillä sekä yhteistyö kaupungin viestinnän ja muiden viestintäkanavien välillä.

Harjoittelua myös muilla työpaikoilla ja kotona

Kymenlaakson pelastuslaitoksen johtamaan suuronnettomuusharjoitukseen osallistuu Kouvolan kaupungin lisäksi myös muita keskeisiä viranomaisia. Myös muiden Kouvolan alueen työpaikkojen ja asukkaiden toivotaan osallistuvan harjoitukseen samana päivänä omalta osaltaan toimimalla kuten todellisissakin suuronnettomuustilanteissa.

Toimintaohjeet suuronnettomuuden varalle sekä 6.3. suuronnettomuusharjoitukseen löytyvät Kymenlaakson pelastuslaitoksen verkkosivuilta www.kympe.fi.

Perttula korostaa, että sisälle suojautumisen harjoitus niin kotona kuin työpaikallekin on onnistuessaan todella nopea ja vaivaton.

– Parhaimmillaan se kestää noin minuutin, eikä se enempää saisi kestää oikeassa vaaratilanteessakaan.

Vaaratilanteessa jokaisen on osattava sulkea ilmanvaihto

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa ohjeissaan, että on tärkeää, että jokainen niin kotona kuin työpaikallakin osaa pysäyttää koneellisen ilmanvaihdon. Edellytyksenä on tietysti, että ilmanvaihdon katkaisijan sijainti tiedetään ja se ei ole lukkojen takana. Vastaavasti painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetuissa kiinteistöissä tulee varautua tulo- ja poistoilmaventtiilien sulkemiseen.

Vaaratilanteessa ei voi luottaa siihen, että kiinteistönhoitaja sulkee ilmanvaihdon vastuullaan olevista kiinteistöistä, sillä kohteita on usein useita. Lisäksi sisälle suojautumisohje koskee myös kiinteistönhoitajia, jotka eivät voi tällöin liikkua kiinteistöjen välillä.

Kaasuvaaran alueena koko Kouvola

Harjoituksessa simuloitava vaaratilanne on mahdollista, sillä Kouvolan kautta kulkee todella merkittävä osa Suomen rautateiden vaarallisten kemikaalien kuljetuksista. Kaasuvaaraan tulee varautua erityisesti alueilla, jotka ovat ”linnuntietä” alle 2 km laitoksista, joissa käsitellään kemikaaleja tai alle 500 metriä rautateistä tai maanteistä, joissa kuljetetaan kemikaaleja. Myös alle 2 km etäisyydellä tapahtuva tulipalo ja sieltä vapautuvat myrkylliset savukaasut voivat aiheuttaa sisälle suojautumisen tarpeen. Käytännössä tämä tarkoittaa siis koko Kouvolaa.

Lisätietoa:

12 yleisintä kysymystä ja vastausta

Lisätietoa asukkaille

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, koulutuspäällikkö Ira Pasi ira.pasi@spek.fi puh. 040 595 4140

Kokemuksia harjoituksesta: palautekysely (avautuu 6.3.2019 klo 10.00)

Lisätietoa Kouvolan kaupungin työntekijälle

Kontti intranet

Oma esimies

Lisätietoa medialle

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, koulutuspäällikkö Ira Pasi, ira.pasi@spek.fi, puh. 040 595 4140

 Kaupungin sisäisestä harjoituksesta vastaava kehittämispäällikkö Katariina Valtonen, katariina.valtonen@kouvola.fi, puh 020 615 7033 sekä viestintäpäällikkö Minna Seppä, minna.seppa@kouvola.fi, 020 615 9284

Sivun alkuun